joi, 4 octombrie 2012

Taranistii, sedusi si abandonati

Anuntata conferinta de presa a PNTCD Constanta s-a dovedit a fi departe de ceea ce jurnalistii intuiau ca se va intampla acolo. Toata lumea isi imagina ca, asa cum era previzibil,  pesedintele PNT CD Constanta, Tudorel Chesoi va oferii informatii  cu privire la negocierile pe care le poarta cu partenerii din ARD – FC, PDL si NR. In cadrul acestei conferinte de presa se astepta anuntul oficial al candidaturii lui Tudorel Chesoi la alegerile parlamentare.  Numai ca acest lucru nu s-a intamplat; Chesoi a anuntat ca-si retrage candidatura la Camera Deputatilor si alege sa ramana consilier local. Candidatul PNTCD Constanta la alegerile parlamentare, pentru un fotoliu de deputat va fi profesorul universitar Andrei Gheorghe, cel care a mai reprezentat PNTCD Constanta in Parlamentul Romaniei, pe vremea Conventiei Democratice. Inca nu s-a stabilit pentru ce colegiu va candida profesorul Andrei, dar vizate sunt colegiile 8,9 sau 10 din municipiul Constanta. 
Chesoi a spus ca alianta ARD (de fapt, Christian Gigi Chiru, care a spus ca nimic nu se stabileste fara el in aceasta alianta) nu a fost de acord ca PNTCD sa candideze pe unul din colegiile mentionate; in aceste conditii, PNTCD Constanta se retrage din ARD si va avea candidati proprii.  
Parerea mea despre liderii PNTCD la nivel national mi-am exprimat-o in mai multe randuri, asa ca nu insist asupra acestora; dar ma gandesc ce parere va avea Pavelescu, atunci cand Chesoi ii va atrage atentia ca, cel putin la Constanta, ARD nu se va mai putea folosi de ilustrii inaintasi: Iuliu Maniu, Ion Ratiu, Corneliu Coposu, persoane mentionate, cu aleasa mandrie, de  liderii ARD la conferinta de lansare a noii aliante. 
Taranistii au pierit pe limba lor, as indrazni sa spun. Si cred ca aceea nici nu  mai au parte de increderea electoratului. Aliantele pe care le-au facut de-a lungul timpului au fost mereu in defavoarea lor. Si aici nu ma refer la Conventia Democratica, pentru ca aceasta forta politica a reusit sa detroneze PDSR-ul lui Ion Iliescu. Dar, dupa aceea, taranistii au fost nevoiti sa se alieze cu Partidul Democrat (astazi, PDL), iar acest acord de colaborare i-a costat, practic, existenta. Acum se aliaza tot cu PD. Tot nu s-au invatat minte. O definitie a nebuniei este, data de Einstein suna asa: "Nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te astepti sa obtii alt rezultat"!
 Oare taranistii au crezut in alianta ARD sau doar s-au lasat tarati de liderii lor, (printre care, sa nu-l uitam pe nenea Pavelescu, care a fost si social-democrat dar si intemeietor de partid PIN)  sa o semneze? Cel putin taranistii de la Constanta stiau cu cine se aliaza (orasul nu-i atat de mare, iar liderii politici se cunosc intre ei, cu ambitii, cu defecte, cu calitati, cu demnitate sau fara ) si puteau preconiza viitorul. Era de asteptat sa intampine probleme in promovarea candidatilor, in fata celor de la PDL, Forta Civica si Noua Romanie. Pacat ca, dintre toate aceste partide, singurul care are un trecut este PNTCD. Motiv pentru care, de dragul numelui lui, a fost curtat si apoi abandonat. Pana la alegeri mai este, insa, ceva vreme si nu m-ar mira ca lucrurile sa se schimbe; negocieri mai pot fi purtate, candidaturi mai pot fi retrase (nici macar nu s-au depus!). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu