vineri, 26 octombrie 2012

Se reface faleza Cazinoului


Astazi s-a dat startul lucrarilor de reabiliare si reamenajare a falezei Cazinoului constantean, intre restaurantul Vraja Marii (aflat langa Poarta 1 a Portului Constanta) si pana la portul Tomis. La festivitate (nu s-a tait nici o panglica, dar s-a organizat o conferinta de presa) au participat mai multi parlamentari de Constanta (Alexandru Mazare, Eduard Martin, Mircea Banias), ministrul Culturii, Puiu Hasotti (si el candidat pentru un nou post de senator), directori din cadrul Primariei Constanta etc. Conferinta de presa a fost sustinuta de primarul Radu Mazare, care a fost secondat de viceprimarul Decebal Fagadau. 

 In cadrul acestui proiect se vor executa mai multe lucrari, printre care: reparatii si refacerea zidurilor de sprijin si inlocuirea balustradei de protectie, reabilitarea aleei de promenada cuprionsa intre faleza si zona Amiralitatii. Pavimentul va fi realizat din piatra naturala (granit) pe toata suprafata promenadei, cu integrarea in stilul Arn Nouveau si montarea de bolarzi retractabili, niste piloni actionati de un motor electric ce pot fi comandati prin telecomanda sau cartela de acces.  Acesti piloni vor fi montati la cele doua intrari ale promenadei, cea dinspre Amiralitate si cea dinspre port. De asemenea, aleile propuse sau cele existente vor fi placate cu piatra naturala. Farul genovez, unul din punctele de atractie din Constanta, va fi incadrat de alei placate cu granit. Toate placarile existente de pe zidurile de sprijin se vor inlocui complet cu piatra naturala. Treptele existente vor fi desfacute in totalitate si se vor remonta pe structura existenta. Fantanile arteziene vor fi reparate si le va fi refacut placajul. Pergola din spatele statuii lui Mihai Eminescu va fi refacuta, de asemenea. In zona de promenada a Cazinoului vor fi amplasare cabine de paza si sistem de supraveghere video. Sistemul de iluminat public va fi refacut in totalitate. In zona va fi montat mobilier urban, iar spatiile verzi vor fi amenajate.
Contractul de finantare a proiectului a fost semnat in luna mai a acestui an. Primarul Radu Mazare a spus ca locuitorii din Constanta trebuie sa-si faca o cruce mare ca nu mai este Udrea la minister, ca in acest mod proiectele care vizeaza Constanta pot fi demarate. Acest proiect are o valoare de aproximativ 4 milioane de euro (16.784.145,92 lei, din care contributia Uniunii Europene este de 10.818.772 de lei, 2.376.494.59 lei vor fi alocati din bugetul national, iar 3.588.878,50 lei vor fi bani pusi la bataie de catre municipiul Constanta). Termenul de finalizare a acestor lucrari este de 24 de luni, dar constructorul a dat asigurari ca, intr-un an si jumatate va termina intreaga lucrare. Adica turistii se vor putea plimba pe o promenada nou-nouta in sezonul estival 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu