vineri, 19 octombrie 2012

Gratuit - O afacere regala - la Cityplex


In cadrul programului Europa Cinemas, Cityplex va invita marti, 23 octombrie, ora 19.30, la proiectia filmului „O afacere regala” - propunerea Danemarcei la Oscar 2012, o poveste captivantă ce aduce pe marele ecran un eveniment de la sfârşitul secolului al XVII-lea, din Danemarca: un triunghi amoros între un medic, regina Danemarcei şi regele suferind de probleme mintale.
Deşi puţin cunoscut în afara ţării (în Danemarca, însă, acest episod istoric se predă în şcoli, scriindu-se mai mult de 15 cărţi istorice şi de beletristică pe această temă), faptul istoric are un potenţial cinematografic enorm, iar regizorul danez Nikolaj Arcel explorează evenimentul într-o manieră fericită.
Într-o perioadă foarte scurtă de timp, la sfârşitul secolului al XVIII-lea - când începeau să se propage în ţările Europei  ideile culturale către pubicul larg, ca o contracarare a dominantei percepţii religioase asupra lumii, Johann Struensee, un medic dintr-un oraş mic, a ajuns la curtea regală a Danemarcei. A devenit amantul Reginei şi prietenul cel mai bun al Regelui şi în scurt timp a preluat puterea, devenind aproape rege timp de un an. In această perioadă de timp a schimbat totul, a modernizat curtea daneză şi întreaga ţară. A fost un revoluţionar şi a pornit o revoluţie non-violentă la sfârşitul anului 1760. Rolul medicului este jucat de actorul danez Mads Mikkelsen.
Filmul se concentrează mult asupra personajelor de la curte, bine construite: Caroline Mathilde (Regina jucată de actriţa suedeză Alicia Vikander), Regele Christian VII (memorabil jucat de studentul la teatru danez Mikkel Boe Følsgaard, premiat - de altfel - la Berlin cu Ursul de argint pentru interpretare), Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen), Regina mamă (jucată de Trine Dyrholm - a fost protagonistă în Hævnen/într-o lume mai bună - Cel mai bun film strain la Oscar 2011, în regia lui Susanne Bier) etc.
Cityplex si-a propus ca, incepand din 2012, sa devina un „ambasador” al artei cinematografice europene, promovand  în cadrul programului Europa Cinemas cele mai reprezentative productii europene ale anului. Intentionam sa aducem titluri cu subiecte actuale si interesante pentru tineri , scopul nostru fiind acela de a contribui la intelegerea culturii si mentalitatilor din alte zone geografice . 
Detalii, pe pagina oficiala de facebook a Cityplex si la numerele de telefon: 
0241.483182/83/86; 0723.267 188

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu