vineri, 19 octombrie 2012

Liberalii, intre elitism si populism

Dintotdeauna, Partidul National Liberal  a reprezentat un partid al elitelor. Pe langa ideologie, liberalismul este un curent de gandire si actiune al celei mai dinamice parti a elitei romanesti. Deocamdata as vrea sa ma refer la PNL ca si politica "de clasa". Partidul National Liberal a aparut in 1875 (!!!), fiind una din formatiunilor politice cu rol crucial in dezvoltarea si modernizarea Romaniei. Unul dintre fondatorii partidului a fost IC Bratianu; daca va incurcati in Bratieni, nu-i nici o problema - si eu am patit-o din simplul motiv ca, de-a lungul anilor, la presedintia PNL s-au aflat nu mai putin de 5 (cinci) Bratieni! Atat primul, cat si ultimul presedinte (PNL a fost desfiintat si scos in afara legii in 1947, an in care si regele Mihai a fost izgonit din tara, iar la putere au venit comunistii) s-a numit Bratianu. (Cred ca se impune si acum un Bratianu in PNL, dar eu nu cunosc nici unul pentru a-l propune!). Nu vreau sa dau o lectie de istorie, pentru nu am pregatirea necesara; vreau doar sa scot in evidenta ca in PNL se inscriau elitele. In programul PNL (ala vechi, din 1875) se conturau mai multe obiective, si astazi de actualitate: "dezvoltarea “bunei stari a claselor muncitoare” prin ocrotirea muncii si avutului acestora, combaterea legii tocmelilor agricole spoliatore pentru taranime, improprietarirea insurateilor de la sate si a “mahalagiilor” din orase, dezvoltarea invatamantului public, autonomie comunala."Liberalii vremii faceau o politica bazata pe proprietate si libertate si pe cautarea permanenta a unui echilibru intre diferitele clase sociale. Si o buna bucata de vreme le-a iesit ceea ce si-au propus. Istoria ne spune ca PNL s-a implicat in multe evenimente decisive pentru soarta Romaniei: obtinerea independentei din 1877, constituirea Regatului Romaniei, razboiul de reintregire nationala, reforma agrara, relansarea economica dupa criza mondiala din 1929-1933. 
Bun, am facut aceasta scurta trecere in revista pentru a "motiva" intr-un fel atutudinea celor mai multi membri ai PNL de dupa Revolutie. Insa in perioada interbelica dreptul la vot nu era universal; nu toti romanii putea merge in fata urnelor pentru a-si alege favoritii intrati in cursa electorala. (Cine este interesat de acest lucru, poate citi detalii in cartile de istorie ale bunicilor lor sau pe internet!). 
Dupa revolutia din decembrie '89, PNL s-a reinfiintat. Printre fondatori s-au aflat: Radu Campeanu, Dan Amadeo Lazarescu si Sandulescu. La alegerile din Duminica orbului (20 mai 1990), PNL a obtinut 39 de mandate parlamentare. Mult, putin? 
Tinand cont de faptul ca Iliescu si FSN erau idolatrizati de un popor obisnuit sa aiba un "tatuc"( chiar si unul pe care il detesta!), scorul de la alegerile din '90 e chiar bunisor. De-a lungul anilor, liberalii au continuat sa fie elitisti; papioane, eleganta, studii, limbaj elevat etc. Si au ajuns la concluzia ca idealismul si ideologia (de care aporoape nici un alegator nu ma tine cont!) nu mai reprezinta aproape nimic. In politica este important votul! Este important procentul obtinut in alegeri; este important numarul de mandate (in cazul alegerilor parlamentare). Si atunci liberalii - in speta, presedintele Antonescu (cu o sustinere confortabila) - au hotarat ca, in politica trebuie sa fie facute compromisuri, chiar daca esti partid istoric si lumea s-a invatat sa te vada cu papion. Cu ce ajuta sa obtii 18-20% din mandate, daca va trebui apoi sa faci compromisuri mari, uneori foarte mari (a se vedea aliantele facute de liberali de-a lungul timpului, ba cu PNT-CD, ba cu PD, ba cu UFMR), pentru  a putea ajunge la guvernare. 
Astazi, in PNL a fost un conflict nedorit inaintea alegerilor parlamenetare. S-a lasat cu decapitarea lui Chiliman, de la conducerea organizatiei sectorului 1. Sunt sigura ca aceasta schimbare din functie a primarului sectorului 1 a avut dedesubturi pe care publicul larg nu le cunoaste;  insa disputele dintre el si Antonescu sunt de notorietate in mediul politic, si nu numai. Dar, din comoditate sau alte interese, multa lume a pus aceasta manevra pe venirea in PNL a lui George Becali. Nu sunt fan Becali, nici pe departe, dar acesta este, cel putin in opinia mea, compromisul cel mic,  care poate indeparta un compromis ulterior, mult mai mare. Nu sunt Mafalda, insa timpul imi va da (cred) dreptate. Pana la alegeri nu mai este mult, iar surprize de acest gen mai pot aparea. Ciorbea, Petre Roman vor candida din partea liberalilor. Ce urmeaza? 
Oricum, nu cu multa vreme in urma, un politician ilustru spunea ca, pana a intra in politica a crezut ca aceasta este o curva; mai apoi, insa a ajuns la concluzia ca in politica nu exista principii, pe cand curvele au reguli foarte clare, de la care nu se abat niciodata! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu