miercuri, 6 aprilie 2011

Un monstru numit mama, un monstru numit medic!

 "Situatie incredibila la spitalul din orasul sucevean Siret. O femeie de 42 de ani a nascut in toaleta institutiei, iar bebelusul a fost descoperit mort. Nimeni din spital nu stia ca femeia este gravida, desi era internata de 12 zile si i se facuse ecografie si control ginecologic.Femeia a fost internata in spital cu hipertensiune. Pentru ca s-a plans de lipsa menstruatiei de mai multe luni, medicul internist a trimis-o la ginecolog. Insa nici acesta, nici medicul care i-a facut ecografie nu si-au dat seama ca pacienta este insarcinata in luna a noua.".... scria Romania Libera din data de 1 septembrie 2009. Deci cazul inregistrat zilele trecute la Ramnicu-Valcea nu este singular!!

Dar tot incredibil ramane! Sau poate este doar o noua masura a realitatii sumbre si promiscue in care traim.
Sa recapitulam ce s-a intamplat recent la Ramnicu Valcea: o femeie trecuta de prima tinerete ajunge la spital - este internata, i se face ecografie, este diagnosticata cu tumora, i se prescrie interventie chirurgicala. Femeia naste ulterior in toaleta spitalului un bebelus de 5 kg si jumatate. Ea se scuza, spunand cu nu stia ca este insarcinata! Medicii se scuza, la randul lor, spunand ca, din cauza obezitatii femeii, nu au realizat ca aceasta purta in pantec un dolofan de copil! Desi ii facusera ecografie!
A, si sa nu uit un amanunt semnificativ: femeia mai are copii acasa, deci nu era la prima sarcina!
Este foarte clar ca aceasta femeie minte cu nerusinare - ce anume o determina sa ascunda adevarul, numai ea stie - informatiile existente vizavi de acest caz sunt relativ putine. Nu stiu daca femeia este casatorita, daca i-a fost teama de ceva, daca are posibilitati materiale pentru a creste un bebelus, daca are vreun amant sau nu ... in fine, oricare dintre aceste detalii ar fi putut constitui o explicatie pentru minciuna ei.
Dar NU este posibil ca o femeie sa NU stie ca este insarcinata si sa duca o sarcina pana la noua luni. Nici macar o pustoaica nu ar fi fost atat de nestiutoare! In timpul sarcinii femeia se transforma, iar instinctul matern se dezvolta in paralel cu fatul din pantec. La prima sarcina, copilul misca la patru luni si jumatate - la a doua si la urmatoarele sarcini, bebelusul misca imediat dupa a treia luna. Este viu si comunica cu mama lui intr-un mod greu de explicat, dar pe care orice mama il stie. Este, asadar, imposibil de acceptat ca aceasta femeie nu a stiut ca este insarcinata. A mintit! Din ce motiv, doar ea stie - si daca a vrut sa scape de bebelus, o putea face si "elegant", dandu-l spre adoptie. Iar daca printr-un absurd (s-au mai inregistrat cazuri, insa sunt foarte foarte rare, si nu la a n-a sarcina!) nu a realizat ca este insarcinata, atunci pacatul cade exclusiv pe medici.
In ceea ce priveste medicii din Ramnicu-Valcea (fireste, ma refer la cei direct implicati, nu fac acuzatii "la gramada"), acestia sunt demni de acuzatia de malpraxis. Ar trebui sa li se ia dreptul la libera practica. Nu este posibil ca un medic sa faca o ecografie abdomenului unei femei in care se afla un copil urias, de 5,5 kg (in medie, greutatea unui nou-nascut este de 3,5 kg, ba chiar si mai putin), si pe care sa-l confunde cu o tumora. Ce fel de medic este acela care nu face diferenta intre un fat si o masa amorfa? Unul care nu cunoaste meserie, unul caruia putin ii pasa de pacienti, unul care cu o mana face ecografia, iar cu cealalta vorbeste la telefon, si in timpul conversatiei se uita pe geam ... Un astfel de medic nu cred ca a rostit vreodata juramantul lui Hipocrate (poate doar pe al lui (H)ipocrit!), iar daca l-a rostit a facut-o doar pentru a putea intra in randul medicilor.
Imi doresc din toata inima ca acest bebelus nascut in toaleta spitalului sa creasca sanatos, ca el este doar o victima a mamei si a incompetentei medicilor. Cea din urma, e doar o reflectare a situatiei la nivel national si ministerial.
Se inchide o maternitate de genul 'Caritas" din Bucuresti, dotata cu aparatura performanta si cu medici reputati ...Si ramane deschisa sectia asta de la Ramnicu-Valcea...
 Unde nu-i cap, vai de picioare! Din pacate, insa, la capul nostru lipsa sunt milioane de picioare...

10 comentarii:

  1. Unele mame nu merita sa fie mame...Dumnezeu este prea ingaduitor cu monstruozitatea care le caracterizeaza sufletele.
    In privinta medicilor, nu mai mira nimic, atat timp cat capetele luminate din domeniu au ales calea exilului, unde munca le este respectata, iar conditiile in care isi practica profesia sunt la standardele cele mai inalte.
    La noi, in Romanica, au ramas urechistii, doftorii de leac, spiterii si macelarii...
    Asa ca sa nu avem asteptari prea mari...
    Facand o gluma macabra, ma mir ca la cele 5,5 kg, micul oltean nu avea pe langa el si o papornita cu praz!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai, George ...:))
    Dar ai dreptate in privinta mamelor care nu merita sa fie mame.Cunosc destule femei care isi doresc cu ardoare un copil, si stiu ca ar fi mame foarte bune, dar nu reusesc sa ramana insarcinate. Iar unele dintre cele binecuvantate de Dumnezeu cu copii, isi bat joc de darul lor ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne lipsesc si multe capete, Maria... Acolo sus, unde se organizeaza si se supravegheaza un sistem. Ultima oara cand l-am vazut la TV pe ministrul sanatatii, in 2009, era preocupat de culoarea cravatei pe care o purta. In loc sa discute despre sistemul de sanatate, pe el, dar si pe jurnalistul care il invitase in emisiune, il interesa ce vorbeste lumea despre cravata lui verde... Vorba lui George, cauzele sunt multe si nu ne mai mira nimic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga noastra Lili si draga mea Maria, rabdarea romanilor este vecina cu prostia, iar nesimtirea conducatorilor este uriasa.
    Din exemplul personal pe care il am de la Medgidia, prin prisma recentelor declaratii ale prefectului Palaz si prin imobilitatea gestica a lui Iordache, am tras o singura concluzie: nesimtirea nu este caracteristica doar celor aflati la putere - PDL, UDMR, UNPR si Grupul Minoritatilor Nationale, ci si celor aflati in opozitie - iar aici gestul lui Iordache de la P.N.L. Medgidia este elocvent.
    Asa ca noi pe cine votam la anul?
    Aceleasi specimene, de aproape 22 de ani, se fac ca ne conduc destinele catre o "sendero luminoso", glumind intre noi, de fapt spre un viitor mai bun.
    Care este acel viitor? In 22 de ani nici macar nu s-a intrezarit.
    Deci reiterez esentialul enunt al lui Ion Luca Caragiale din "O scrisoare pierduta":
    NOI CU CINE VOTAM?

    RăspundețiȘtergere
  5. George, acelasi lucru ma intreb si eu.. noi cu cine votam? Si chiar imi pun serios aceasta intebare, iar faptul ca am ajuns in aceasta situatie chiar ma ingrijoreaza - din '90 am fost constant la vot si am votat acelasi partid. Acum sunt scarbita de clasa politica, in totalitatea ei... Poate ar fi necesar un "refresh" si ar trebui sa se infiinteze un nou partid - unul in care sa nu-si mai gaseasca loc comunistii si securistii. POate acum pricep romanii (desi ma indoiesc sincer) ce ar fi insemnat sa voteze punctul 8 al proclamatiei de la Timisoara....

    RăspundețiȘtergere
  6. Maria, de acord cu tine partial - deocamdata...
    Am auzit de cazul asta, dar nu am vazut-o pe femeia respectiva, nu am auzit-o vorbind. Daca nu ai intalnit vreo amarata cu IQ 4, e greu de crezut ca nu a avut habar de sarcina. Eu am vazut in spital un astfel de caz, nu constientiza ce se intampla cu ea, lua untul de pe paine si il baga in buzunar..
    Dar nemernicii de doctori (ca nu o fi fost doar unul) ar trebui exclusi din tagma medicala. Ca si cei care au confundat stangul cu dreptul si au amputat piciorul gresit sau au extirpat rinichiul bun, lasand omul cu rinichiul bolnav.
    Regret ca IQ-ul mai mare de 4, sper, nu ma ajuta sa ma dumiresc (tot deocamdata) ce as putea sa raspund la intrebarea Gramusteanului. Eu cu cine sa votez?

    RăspundețiȘtergere
  7. Mel, m-am gandit si la asta, mai ales ca, de-a lungul timpului, am intalnit suficient de multe cazuri in care oamenii cu care vorbeam nu pricepeau ce se intampla cu ei. A fost, cu ceva vreme in urma, un caz elocvent in acest sens: o tanara familie a ajuns la medicul ginecolog pentru a vedea care-i baiul de nu pot avea copii. Iar medicul a concluzionat ca ei nu facusera niciodata sex normal ... facea numai sex anal, pentru ca nu stiau cum se face sex normal care sa le permita sa procreeze!!! Astfel de familii chiar nu cred ca ar trebui sa procreeze ... sa ma ierte Dumnezeu daca sunt rea, dar asa simt...

    RăspundețiȘtergere
  8. *faceau numai sex anal...(am gresit din graba:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Sistemul nostru sanitar e bolnav, dar ce avem noi sanatos?Daca toti medicii nostri sunt ' urechistii, doftorii de leac, spiterii si macelarii...'(citind pe cineva),romanii ramasi in tara sunt toti niste OTV-isti pacatosi cu IQ4, noi cei citiva care mai citim si consemnam pe acest blog, unde ne incadram?
    Faptul ca gandim(si vreau sa cred ca depasim valoarea acelui IQ),ne face sa putem diferentia.
    Elevii nostri au inca rezultate f bune la Olimpiadele Internationale(deci mai avem multi profesori f buni),sunt si politisti care isi sacrifica viata( a se vedea cazul de la Bv),deci mai sunt si politisti buni,sunt sportivi care realizeaza performante(vezi acum gimnastica),(deci mai sunt si antrenori f buni),sunt interventii medicale mari realizate de diferiti medici din tara(a se vedea si rubrica "multumiri" de la mica publicitate), deci ar mai fi si medici buni,stam putin mai prost cu realizarile din industrie(dar nu neaparat din cauza inginerilor), deci sigur au ramas si ingineri buni, si lista poate continua.
    Suntem tentati sa spunem "meritam aceasta soarta", dar aceasta teorie fatalista nu ne face decit deservicii.Resemnarea ciobanului din "Miorita" si atitudinea sa in fata mortii unde a dus?
    Maria stie sigur o vorba ce circula prin ardeal:"nu arunca cojocul pt un paduche".De ce sa nu incercam sa curatam toate domeniile de scursuri?De ce ii facem vedete numai pe cei rai?Pt ca ne si plac astfel de stiri.De cite ori scoatem in fata lucruri cu care ne putem mandri?
    Nu vreau sa se supere numeni pe mine pt ce am scris,cazuri ca cel prezentat aici e clar ca trebuiesc eliminate, insa eu am transmis de curind multumiri publice unui medic iar caracterul si profesionalismul sau, nu nemana cu ce am citit mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ai dreptate, DL. Nu stiu ce mai este sanatos in tara asta; oamenii sunt bolnavi, tristi, deprimati si, multi dintre ei, rai, aerul este poluat, apele sunt murdare, pamantul ne tine asa cum poate el mai bine, dar s-a cam saturat de fitele noastre ... e din ce in ce mai bine!:))

    RăspundețiȘtergere