joi, 14 aprilie 2011

Steven Segal si Rosia Montana

Va intrebati, probabil, ce legatura poate sa aiba Steven Segal cu Rosia Montana? Aparent niciuna. Si totusi...
De dimineata, am auzit la radio Europa FM (este postul pe care il ascult in drum spre serviciu), insa cred ca se difuzeaza si la alte posturi de radio, un clipulet publicitar audio in care o tanti cu o voce plangacioasa spunea cat de greu o duce ea si familia ei, ca nu au locuri de munca in zona muntilor Apuseni, mai concret la Rosia Montana. In urma cu cateva dimineti, acelasi idei au fost expuse radiofonic, printr-o reclama platita pe bani grei, de catre un nene (nu stiu cat era de nene sau de actor platit, ca prea ca din carte le spunea); si el spunea ca la Rosia Montana ar trebui sa fie locuri de munca si ca ... nu sunt. Ei, sa fie, mi-am spus atunci; astia de la Gold Corporation au inceput sa traga cu toate tunurile! Nu se lasa si pace - vor sa inceapa cat mai repede activitatea miniera in zona. Invoca acum ca peste 50.000 de tineri din zonele miniere sunt afectati de recesiunea economica si se lauda ca ei vor crea 3600 de noi locuri de munca. Adica, vezi Doamne, ne scapa ei de saracie, ne dau ei salarii, inving criza pe care Boc si cabinetul sau nu sunt in stare sa "o curete".
Ha, ha, ha ..... si mai spun ca Rosia Montana a fost mereu  regiune miniera in care extractiile de aur (si mai cine stie ce alte metale pretioase) sunt o traditie si au constituit baza financiara a localnicilor. Pai daca este asa, de ce spunea "poetul": 'muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta'?...
 Pentru RMGC localnicii sunt niste aborigeni in chiloti carora le sticlesc ochii in fata unor margelute colorate. Din fericire, nu toti localnicii accepta sa renunte la casele lor si sa se mute unde a intarcat mutu' iapa ...
Cat despre statul roman ... ei, aici e alta poveste despre care am obosit sa mai vorbesc - mi-e chiar sila si nu vreau sa imi stric seara.
Ca un om care a fost de mai multe ori in Apuseni, pot doar sa spun ca este raiul pe pamant acolo. E frumos de ti se taie respiratia; iar oamenii sunt minunati - mi s-a intamplat sa nu avem unde sa ne cazam, iar cortul nostru era imbibat cu apa de la ploile care nu se mai opreau. Si o tanara pe care am intrebat-o daca stie unde ne putem caza, ne-a spus ca ne primeste cu placere la ea, dar ca nu are curent in casa. Nu aveau nici curent, nici apa, nici gaze, nici telefon ... la ei in curte venea ursul, le fura animalele si cainii schelalaiau si nu aveau curajul sa se lupte cu ditai animalul. Insa oamenii aceia mi s-au parut de o puritate sufleteasca rar intalnita: casa le mirosea a flori de munte si a mere, era curata, curata, si paturile erau foarte odihnitoare. Dimineata, la plecare, cand am intrebat-o pe tanara cat ne costa cazarea a spus ca nimic. La insistentele noastre ne-a zis: bine, dati cat vreti d-voastra.
Este, deci clar ca sunt impotriva proiectului Rosia Montana..
Care este insa legatura lui Steven Segal cu toata povestea? Pai a jucat intr-un film in care, intr-o regiune miniera se deversau substante toxice foarte periculoase (cianura?) si lumea se imbolnavea pe capete. Si cei care aveau putere de decizie erau corupti (va suna cunoscut?), iar ceilalti erau victime.
Si Steven Segal a daramat sandramaua coruptilor...
Si ascultand reclama de la radio, m-am gandit pentru o clipa ca ne trebuie un Steven Segal. L-om gasi oare printre urmasii lui Horia, Closca, Crisan?..... Poate sa il cheme si ... Steven Segal...

5 comentarii:

  1. "Muntii nostri aur poarta,
    Noi cersim din poarta-n poarta."

    Cersim din poarta-n poarta cam de doua mii de ani, de cand Dacia a fost cucerita de Traian. Din acel moment, aurul nostru a luat drumul strainatatii, chiar daca era scos cu sudoarea fruntii si muncii grele a motilor din Apuseni.
    Cu aceeasi dalta sau tarnacop cu care motii sapau in inima muntilor, ei isi construiau si casele de la suprafata.
    Nu s-au putut bucura decat pentru o clipa de frumusetea pietrei galbene din fata lor, pentru ca intotdeauna, la iesirea din subteran, le-a luat-o altcineva: mercenarii lui Traian, componentii popoarelor migratoare, hunii, ungurii, turcii - pe vremea pasalicului de la Buda, iar ungurii, austriecii, iar acum mai nou, cei de peste oceanul Atlantic.
    Spre deosebire de toti ceilalti, ultimii se dovedesc a fi cei mai rai, pentru ca vor sa dezradacineze sufletul motilor.
    Cred ca Steven Segal nu ar fi de ajuns pentru a-i opri, ci ne-ar trebui o armata de moti condusi de un alt Craisor al Muntilor.
    Inchideti Rosia Montana si salvati Apusenii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu iti propun o combinatie: Steven Seagal + Vlad Tepes. Unul ii prinde, celalalt ii trage-n teapa si termina cu ei. Cu toti coruptii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hi, hi, hi Lili - pai cuplul acesta ar da lovitura de gratie. Dar ar trebui sa ii clonam pe amandoi, ca sa ii putem distribui in toate domeniile de activitate:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta sa fie problema! Ii clonam noi... :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Maria, te-am vazut la stiri la PROTV, cu minunile pregatite de voi pentru Paste. Foarte interesant. Ai ramas neschimbata...Ai aceeasi pofta de viata, acelasi zambet si pot sa spun chiar ca radiezi mai mult acum din bunatatea ta si celorlalti.
    Si asta nu este o linguseala.

    RăspundețiȘtergere