joi, 7 aprilie 2011

P(lanset)D(urere)L(acrimi)

Este indescriptibil sentimentul ce ma incearca la aceasta ora. (Nu ma gandesc la Codruta Kovesi - desi poate ar trebui, nu ma gandesc la noul cutremur din Japonia, desi poate ar trebui, nu ma gandesc la faptul ca nu avem bani de la o luna la alta, desi poate ar trebui!). Acum ma gandesc doar ca acest guvern, pe care l-am denumit planset-durere-lacrimi, nu doar se crede deasupra lui Dumnezeu, ci i-a furat si prerogativele esentiale - cel asupra vietii si mortii noastre.
 Doi oameni a murit cu zile, astazi. Unul in Valcea, altul in Baneasa. In ciuda sutelor de km care ii desparteau, au fost uniti de aceeasi soarta: nesansa de a se naste in Romania si de trai in aceasta epoca. Daca s-ar fi nascut in Franta anilor 1800, poate ar fi murit la Bastilia; in America lui Al Capone puteau primi un glont in cap, prin anii 20. Chiar si in Romania noastra ar fi putut muri in anul 1907, la rascoala.
Dar, pentru numele lui Dumnezeu,  traim in mileniul 3 - suntem in Uniunea Europeana, facem parte din Alianta Nord-Atlantica, avem pretentia la statutul de stat Schengen. Omenirea a cucerit Cosmosul, oamenii au pasit pe luna, au inventat clonarea, vor sa sape in maruntaiele pamantului, au nascocit tot felul de lucruri/inventii etc.
In orice tara civilizata din lume exista in toate localitatile macar un medic de familie apt sa acorde primul ajutor in cazul in care se intampla o urgenta. Pana si blamatul si pe buna dreptate hulitul Ceasca a infiintat dispensare comunale dotate cu aparatura relativ moderna la acea perioada - erau inclusiv cabinete stomatologice in acele dispensare. Si nu exista comuna din tara in care sa nu fie medic. Erau cabinete medicale si stomatologice si in scoli!
Acum, insa, mirobolantii nostri guvernanti se comporta dupa principiul selectiei naturale - adica ne trateaza ca pe niste animale; cel sanatos rezista, cel bolnav dispare. Ne lasa sa murim cu zile - si nu se moare pentru ca atat le-a fost dat romanilor sa traiasca, ci din cauza unor masuri aberante luate de guvernanti.
Ce atatea retete compensate si gratuite? Stiti ca bolnavii care fac citostatice platesc pretul medicamentelor? Stiti cat costa? Mii de lei pe luna! Guvernantii desfiinteaza spitale ca asa le-a iesit lor calculul matematic. De parca viata unui om se poate masura cu cifre. Guvernantii se comporta nu ca niste mici Dumnnezei, ci ca Dumnezeu Insusi - ei decid cine moare si cine traieste. Locuiesti la Baneasa? Ooo, e prea aproape de granita cu bulgarii.. Ia sa-ti desfiintam spitalul, ca doar sunt prea multe in judet si se cheltuiesc prea multi bani. Gandirea lor este nu doar simplista, ci cu repercusiuni grave asupra vietii noastre. Si cand spun viata noastra nu ma refer la felul in care traim, ci la numarul de zile ce ne sunt permise. Nu date, ci permise de ei...
La Baneasa zeci (poate sute) de oameni plang la ora asta si si-au pus haine cernite. Poarta doliu pentru barbatul care s-a stins cu zile, si poarta doliu si pentru viata lor. La Valcea e la fel.
Ce ne-a ramas? Doar asa cum am spus mai sus: P(lanset)D(urere)L(acrimi)!!!

3 comentarii:

  1. Piatra de temelie a Spitalului din Baneasa a fost pusa de regele Carol I. A fost primul spital facut de regatul Romaniei dupa ce Dobrogea, in urma razboiului din 1877-1878, a revenit la patria-mama.
    Un simbol al revenirii Dobrogei la Romania si o speranta de sanatate si de mai bine pentru oamenii din acest tinut, a fost inchis din cauza cretinilor care s-au aciuat in fruntea tarii.
    Mi-este scarba si mi-e sila de tot ceea ce se intampla cu tara asta.
    Iar aceasta stare de fapt este consecinta votului celor fara de minte si multi, manipulabili, din mediul rural.
    Am si eu o curiozitate: cum a castigat reprezentantul PDL alegerile pentru primar de la Adamclisi dupa moartea lui Emilian Burcea?
    Probabil ca unul dintre argumente a fost existenta inca, atunci, a spitalului de la Baneasa.
    Sunt curios ce zic acum cei care si-au vandut voturile pentru o galeata de culoare portocalie si pentru un pumn de bani.
    Poate ca ne meritam si soarta, pentru ca in fond alegerile le-am facut tot noi. Si daca am ales prost, sa murim la fel de prost, in inconstienta noastra monumentala.

    RăspundețiȘtergere
  2. George, multumesc pentru comentariu si pentru pretioasa informatie vizavi de spitalul din Baneasa. Chiar nu stiam ca a fost primul spital din Dobrogea si ca majestatea sa Regele Carol I a pus piatra de temelie. Cred ca ar fi trebuit sa intervina si Casa Regala, in acest caz. Parerea mea! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut stirea la TV Neptun si au aratat si hrisovul si piatra de temelie. Iar eu merg pe teren aproape zilnic in zona respectiva si stiu cata nevoie au acei oameni amarati din vestul judetului nostru de un spital in apropiere.
    Mai ales ca la Baneasa exista si o Urgenta dotata cu ambulante.
    Mai ales ca primise aparatura noua drept sponsorizare de la o clinica din Germania.
    Mai ales ca spitalul nu inregistra datorii.
    Boc si dracii lui, cu Cseke in frunte, au condamnat la moarte intre 30.000 si 40.000 de locuitori ai judetului Constanta.

    RăspundețiȘtergere