Stiu ca ar trebui sa ma refer, inca de la inceputul postarii mele la candidatii de pe colegiul 2 Camera Deputatilor, insa trebuie sa fac oaresce mentiuni vizavi de ultimle schimbari la nivelul listei de candidati PDL - ARD. Pe asa zisa lista civica a Monicai Macovei (care lista cica ar fi incins rau de tot spiritele la nivelul PDL, si nu numai) se aflau ieri si candidatii constanteni Nicolae Anghel (taranistul cu vechi state de plata, devenit ulterior PDL-ist, primar al comunei Castelu) si Florin Gheorghe (candidat pentru colegiul 10). Chiar daca ei au fost considerati nedemni sa candideze din partea Aliantei, sforile care s-au tras (probabil atat la nivel local, cat si national) au facut ca numele celor doi sa se regaseasca pe listele de candidati. De asemenea, la presiunea (si cu argumente privind rezultatele unui sondaj de opinie realizat de taranisti la nivelul colegiului 8), reprezentantul partidului Noua Dreapta - Catalin Anghel - a fost inlocuit de taranistul Gheorghe Andrei, profesor universitar, fost deputat al Conventiei Democratice in mandatul 1996-2000. Catalin Anghel s-a declarat foarte dezamagit de aceasta schimbare, declarand intr-un comunicat de presa: "Mi-am dat seama ca onoarea este o floare rara in politica, iar o parte a politicienilor stau prost la acest capitol. Poate nu sunt inca pregatiti pentru o schimbare din temelii a principiilor ce guverneaza astazi politica" Doar o vorba am pentru dl. Anghel - ehei.... Pe de alta parte, Christian Gigi Chiru a precizata ca isi doreste la nivelul judetului Constanta sa obtina 25% din voturi. Vise, taica, vise, cu astfel de candidati!
Gata, revin la colegiul 2. Acesta cuprinde urmatoarele localitati: Medgidia, Harsova, Ciobanu, Crucea, Cuza Voda, Garliciu, Ghindaresti, Horia, Mihail Kogalniceanu, Pantelimon, Saraiu, Seimeni, Silistea, Topalu, Tortoman si Vulturu. Candidatii pentru acest colegiu sunt: Mihai Lupu, PNL (USL), Nicolae Anghel (PDL), Stelica Murariu (PPDD), Sorin Radu (PER). Nu stiu inca ce candidati va avea PRM, dar o sa revin daca va fi cazul (nu ca ar conta in aceasta ecuatie a alegerilor). Se pare ca, totusi, in aceasta competitie va intra Radu Comanici.
Mihai Lupu, candidatul PNL (USL) este vicepresedinte al Organizatiei Judetene a PNL Constanta. In prezent, Lupu este deputat al Colegiului 2. Lupu este din Podu Iloaiei, jud. Iasi si a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti. A lucrat la Antibiotice Iasi, iar apoi la Petromidia. Din 2005 a fost director general al Oil Terminal, pana in 2008, cand a devenit deputat de Constanta pe listele PNL. Mihai Lupu a fost vicepresedinte al Organizatiei Judetene a Partidului Alianta Civica (PAC), din 1997 fiind membru PNL. Inca din anul 2005, deputatul ocupa functia de vicepresedinte al Organizatiei Judetene a PNL Constanta. Partidul Alianta Civica (PAC) a fuzionat in '98 cu PNL. Ca si activitate parlamentara, Lupu a avut 48 de luari de cuvant, 46 declaratii politice, 8 propuneri legislative, 16 interpelari si 20 de motiuni.
Actorul Murariu se viseaza deputat
Din partea PPDD, pentru colegiul 2 candideaza Stelica Murariu. Pentru cei iubitori de teatru, numele lui Murariu este cunoscut. A fost actor la teatrul Fantasio, in intervalul 1995-2006, iar actualmente este om de afaceri (pe langa firma BM&MC company detine si firma Licol Serv SRL, infiintaa in anul 1997 si care se ocupa de baruri si alte activitati de servire a bauturilor alcoolice. Prin aceasta firma a participat in anul 2010 la licitatia pentru atribuirea sectoarelor de plaja ramase libere dar a fost descalificat!.
Stelica Murariu este primul patron de beach-bar, cherhana si casute (camping) de la Corbu.
"La Casa Veche" este un restaurant si un sat de vacanta facute pe zona unei foste cazemate (de fapt, au fost doua cazemate) fara autorizatie din partea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, cu suportul primariei Corbu (voi intra in detalii ceva mai tarziu). Restaurantul este deschis tot timpul anului . In perioada rece organizeaza nunti, botezuri, alte evenimente deosebite.
Complexul "La Casa Veche" cuprinde un salon de 40 de locuri , doua terase acoperite de cate 100 de locuri fiecare si doua terase in aer liber fiecare avand cate 50 de locuri.
Incepand cu sezonul 2012, Complexul "La Casa Veche" se ocupa si de cazare in casute. Fiecare casuta are doua paturi, iar o noapte de cazare este 50 de lei. Satul de vacanta are circa 40 de casute din lemn, cu acoperis de stuf, fara fundatii - sunt casute demontabile.
Stelica Murariu a obtinut in nume propriu (ca persoana fizica) cazemata grup 1-2 in baza unei hotarari a Consiliului Local Corbu din anul 2008 (sedinta din 14.08.2008), prin inchiriere directa. El a inchiriat pe 10 ani suprafata de 3120 mp aferenta acelor cazemate, parcela 594. La baza hotararii CL sta si o adresa a MApN, respectiv adresa nr. D/7003 din 2006. Valoarea redeventei este de 0,95 E/mp/an.
La ora actuala, complexul figureaza ca fiind al firmei BM&MS Company SRL. Firma a fost infiintata de catre Bisa Mirel si Murariu Stelica, insa in august 2008 (exact atunci cand obtinea si terenul de la primaria Corbu) Bisa Mirel si-a cesionat partile sociale catre Nicoleta Murariu (mama sau sotia lui Stelica)
Stelica Murariu face parte din organizatia PPDD Constanta si s-a aflat pe listelede consileri pentru Consiliul local municipal Constanta. La ora actuala ocupa pozitia de vicepresedinte.
In anul 2010, Gigi Chiru, care era la acel moment director al Inspectoratului in Constructii declara in presa: "Actorul detine cu acte in regula o cazemata, pe care de aproximativ 5 ani a decis sa o transforme intr-un restaurant. Amenajarea de pe cazemata nu este autorizata. Este vorba de un restaurant construit in urma cu 5 ani. De altfel, anul trecut persoana in cauza a mai fost amendata pentru ca nu a respectat termenul de intrare in legalitate. Acum am stabilit un alt termen pentru intrarea in legalitate si vom aplica si o amenda de 5.000 lei."
Pe de alta parte firma lui Stelica Murariu BM&MC company a fost amendata si de catre Comisariatul Garzii de Mediu al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Printr-un comunicat semnat de catre comisarul sef Costel Ifrim, institutia spune: "In anul 2009 au aparut primele beach-baruri in zona plajei Corbu. Societatea BM&MC Company a fost sanctionata cu amenda in valoare de 4200 de lei in conformitate cu Legea 82/1993 cu modificarile ulterioare art 12 pnct 33 - desfasurare de activitate fara autorizatie din partea administratorului rezevatiei. In anul 2010, aceeasi societate a fost amendata cu 10.000 de lei pentru incalcarea art. 12 punct 1 - executarea de lucrari de amenajare si constructie fara autorizatie din partea ARBDD si 33 din legea 82/1993 ( 33. organizarea şi desfăşurarea de activităţi economice, de turism şi agrement, în zone aparţinând patrimoniului natural ale rezervaţiei, fără autorizarea prealabilă din
partea Administraţiei Rezervaţiei;)
In luna august 2012, ARBDD a sesizat Inspectoratul de Constructii pentru a verifica legalitatea executarii constructiilor pe plaja Corbu.
Primarul comunei Corbu, Marian Galbinasu a declarat: "Cherhanaua este in curs de autorizare. Cladirea in ansamblu nu este in deplina legalitate, dar dumnealui (Stelica Murariu -n.r.) lucreaza la un Plan Urbanistic General. El are terenul, plateşte bani buni la Consiliul Local Corbu. Are o redeventa anuala pe care o achita catre noi de 4 mii de euro pe an"
Viceprimarul Stanciu a declarat sec ca Murariu a inchiriat terenul, iar acest lucru a fost stabilit in urma sedintei de Consiliu local, prin votul consilierilor!
La randul lui, Murariu mi-a declarat ca acel complex nu este terminat si ca, pentru tot ce a construit acolo a facut imprumut bancar. El a spus ca habar nu a avut ca pentru casutele din campingh are nevoie de autorizatie, motiv pentru care a fost amendat.: Am fost amendat de toata lumea! Deja am obtinut certificat de urbanism si s-a luat si avizul de la ARBDD. Toata zona - de 92 ha va fi trecuta in intravilanul localitatii Corbu si se va transforma intr-o statiune"
Ca si activitate politica, PPDD nu are prea multe de spus la ora actuala, ca atare nici Murariu nu are activitate notabila. Ramane de vazut cum isi va face campanie electorala si cum va reusi sa convinga electoratul ca el este cea mai buna alegere!
Nicolae Anghel, de la primar, la deputat!
Comisia de etica din cadrul ARD, formata din: Monica Macovei – presedinte, Theodor Stolojan – PDL, Despina Munteanu – FC, Mihaela Vasilatii – PNTCD, Ioan Greceanu- NR i-a dat primarului Nicolae Anghel din Castelu aviz negativ. de ce, nu au argumentat (sau cel putin eu nu stiu motivele lor). Nicolae Anghel este primar de multa vreme; a fost constat ca si primar, dar nu a dat dovada de aceeasi constanta in ceea ce priveste partidul din care a facut parte. Este, hai sa spun asa, un fel de traseist politic. A fost taranist convins ani de zile, pana cand partidul care l-a sustinut a intrat intr-un con de umbra. Retin doar ca, la fiecare sedinta la care participa, Anghel avea ceva de spus (era cu gura mare, cum il descriu plasti chiar colegii lui). Dupa ce a apus perioada de glorie a PNTCD, Anghel a plecat cu bagaje cu tot la PDL. S-a orientat omul spre partidul aflat la guvernare. Zice el ca, spre binele comunei, ca doar asa putea sa atraga fonduri!
Un fapt interesant este ca - in luna octombrie a acestui an, la primaria Castelu a izbucnit un incendiu care a prapadit o groaza de acte. Adicda acte contabile! Cel mai dragut este ca incendiul s-a declansat exact in perioada in care inspectorii Curtii de Conturi efectuau un control la primarie. Ce convenabil! Pe de alta parte, atunci cand s-a pus problema avizului negativ obtinut de Anghel, presedintele PDL Constanta, Gigi Chiru, a spus: "Cu siguranta este vreo greseala. La Anghel poate fi vorba despre prostii, dosare, dar la Florin (Florin Gheorghe) nu vad ce criterii ar fi“. Adica nici seful partidului nu contesta faptul ca Anghel ar avea niscaiva "prostii, dosare" la activ!
El - Anghel - crede, insa, ca va lua foarte multe voturi pe colegiul 2. Ramane de vazut!
Radu Comanici se reactiveaza pe scena politica
Ei bine, Radu Comanici este un personaj pitoresc. Primele mele "scandaluri" cu el au inceput in anii '90, cand el era presedinte al PRM si sustinea conferinte de presa; in bunul ton al partidului, el vorbea cu ardoare despre cum se traieste in Ardeal si cat de grea este viata romanilor de acolo. Eu, ca om nascut pe acele meleaguri, ma enervam ca el nu aduce argumente afirmatiilor sale si il intrebam de cate ori a fost in Ardeal. Ei bine, nu fusese, dar stia totul despre orice! Ulterior a avut o traiectorie interesanta, dat fiind faptul ca, prin anii 2000 PRM obtinuse un scor foarte bun la alegeri. Sa ne amintim doar ca Vadim Tudor intrase in turul doi pentru alegerile prezedentiale! In acest context, Radu Comanici a devenit vicepresedinte al Consiliului Judetean Constanta, alaturi de Diane Vancea, de la PNTCD (la acel moment, pentru ca, ulterior, avea sa migreze si ea la PDL). Dupa intrarea in picaj a PRM, a intrat intr-un picaj similar si Radu Comanici; chiar nu se mai auzise de el. Din cate stiu, isi facuse o ferma la tara si se indepartase de mediul politic. Acum a revenit si se vrea deputat. Daca tinem cont de rezultatele alegerilor locale, alageri la care Comanici a candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean si a obtinut un scor lamentabil, nu stiu ce sanse ar putea avea la alegerile paramentare.
Urmeaza candidatii pentru colegiul 3 .... intr-o postare viitoare.