miercuri, 31 octombrie 2012

Lui Ovidiu Cupsa ii place vremea din Marea Britanie!

Directorul General al Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, Ovidiu Cupşa, a participat săptămâna trecută la Conferinţa privind personalul maritim şi dezvoltarea echipajelor (Maritime HR and Crew Development) care a avut loc la Londra în zilele de 24 şi 25 octombrie.
Invitaţia de a participa la această conferinţă în calitate de vorbitor pe tema companiilor care investesc în training, a creat oportunitatea promovării imaginii CERONAV la nivel internaţional. Evenimentul a reunit personalităţi marcante din domeniul industriei maritime, directori de resurse umane, manageri HSEQ, reprezentanţi ai companiilor de recrutare dar şi navigatori.
Cu ocazia deplasării în Marea Britanie, Ovidiu Cupşa a participat, împreună cu Directorul Dezvoltare al CERONAV, Ciprian Plăcintă, şi la o întrevedere cu directorul Academiei Maritime Warsash, care a avut ca scop stabilirea termenilor încheierii unui acord de colaborare în vederea susţinerii şi promovării reciproce a celor două instituţii şi realizării de proiecte comune.
„Participarea la conferinţă şi la întâlnirea cu directorul Academiei Maritime Warsash au fost două acţiuni prin care CERONAV a reuşit să facă încă un pas important în sensul promovării propriei imagini şi al întăririi relaţiilor de colaboare cu centre similare din străinătate” a afirmat Ovidiu Cupşa, directorul general al CERONAV.

Sunt inutile toate programele pentru integrarea prostituatelor

Deputatul PDL William Branza a suparat comisia de etica din partea ARD pentru ca a dat flori prostituatelor de pe varianta. Asa zice el, care continua ca, in ceea ce priveste aceasta categorie sociala, exista programe de integrare, atat nationale cat si europene. Tin sa-i aduc la cunostinta d-lui Branza (si nu doar lui, ci tuturor celor ce ar trebui sa voteze pentru legiferarea prostitutiei, insa nu o fac pentru ca aceasta - hai sa-i spun -"ramura a economiei" aduce o gramada de bani negri folositi atat in campaniile electorale, cat si in afara lor. Ei bine, in discutiile pe care le-am avut cu prostituatele le intrebam, in primul rand, cum au ajuns in aceasta situatie. Invariabil, motivul invocat de ele era saracia - nu aveau bani sa traiasca, proveneau din familii cu venituri mizere, aveau copii mici in intretinere, aveau parinti bolnavi etc. Cand le intrebam de ce nu se angajeaza (ca si vanzatoare sau camerista sau cine stie ce alta meserie pe care ar fi putut-o presta fara o pregatire scolara - cele mai multe borduriste aveau cel mult opt clase) ma chestionau la randul lor, din start ce salariu ar castiga.  Iar cand auzeau de sume cuprinse intre 600 si 900 de lei pe luna, pur si simplu imi radeau in nas si imi spuneau ca atatita bani castiga (in cel ai nefericit caz) intr-o saptamana. Asa ca, indiferent ce programe sociale ar exista pentru integrarea sociala a prostituatelor, ar fi doar bani aruncati pe fereastra. Cel mai simplu si mai elegant - pentru ambele parti, barbati doritori de fantezii sexuale sau femei care ofera contra cost servicii sexuale - ar fi legiferarea prostitutiei. Sa-l vad pe candidatul care va afirma ca sustine un astfel de proiect de lege! Il voi vota fara sa stau pe ganduri; nu-mi va pasa nici partidul politic din care provine, nici cate jde mii de euro a dat pentru a candida  pe un anumit colegiu, nici ce trecut are (ma rog, sa nu fie puscariabil, ca am pretentii, totusi!). De 20 de ani, se discuta despre prostitutie; mai ca am obosit de subiectul asta. Dar nici un politician serios nu a pus problema intrarii in legalitate a acestei meserii veche de cand lumea.  Ce programe sociale se pot face si ce venituri se pot acorda astfel incat sa nu mai fie o diferenta uriasa intre salariile castigate prin munca si banii castigati prin alt cuvant care incepe la fel, dar are alta terminatie?

Cum vii de hac unui jefuitor de bancomate

Nu stiu daca este adevarat ceea ce voi posta, dar am primit mesajul de la un prieten, pe e-mail. Poate, poate, functioneaza. Oricum, este demn de retinut!  Poate va folosi cuiva in viitor (sper sa nu fie cazul, dar cine stie ce se poate intampla!) Iata cum suna acest mesaj:
"Stiati ca:  Daca un jefuitor te obliga sa scoti bani din bancomat,  poti anunta politia, daca introduci codul PIN  invers ? 
Ex: daca ai codul 1234, introdu 4321. 
Bancomatul recunoaste ca e inversat codul. Aparatul iti da banii, dar fara sa stie jefuitorul, anunta politia, care sa vina imediat 
in ajutorul tau. 
Din pacate se foloseste rar aceasta metoda, fiindca  oamenii nu o stiu.". 

"Si caii sunt verzi pe pereti", la Cityplex Constanta

Din 2 noiembrie, comedia romaneasca “Si caii sunt verzi pe pereti” poate fi vazuta in cinematografele din tara, urmand ca echipa sa organizeze o caravana care va trece prin principalele orase din Romania.
Premiera de gala la Cityplex Constanta va avea loc sambata, 3 noiembrie, ora 20.00, in prezenta regizorului Dan Chisu, si a actorilor Adrian Titieni, Ionut Visan si Tudor Smoleanu. Intrarea este libera,  în limita locurilor disponibile Pentru rezervari, puteti suna la numerele de telefon  0241.483183 ; 0723.267 188
Despre film
Protagonistii filmului: Adrian Titieni, Ionut Visan, Tudor Smoleanu, Anca Florescu, Dragos Bucur, Dan Chisu.
"Este o poveste despre iluzia de a te imbogati in Romania. Intr-o tara in care povestile izbitoare despre a castiga bani usor sunt peste tot, cineva crede ca un astfel de lucru nu este doar posibil, dar este si usor realizabil. Povestea urmeaza douadestine: cel al unui cuplu de tineri, Marius si Cosmina, care ar fi putut deveni bogati; iar celalalt urmareste povestea a doi adulti, Tocitu si Buzila, care din cauza lipsei lor de cunostinte atunci cand vine vorba de tehnologia moderna, sunt pacaliti de un spam primit pe e-mail, intra intr-o loterie online falsa si pierd toate economiile lor. Povestile se intalnesc la sfarsit, cand se pierde orice sperantasi refuza singura lor sansade a se imbogati. In cele din urma ne dam seama ca iluzia de a deveni bogat pune oamenii obisnuiti in situatii extraordinare.", declara regizorul filmului Dan Chisu Eroii sunt Tocitu si Buzila. Tocitu, un paznic de depozit, necasatorit si scrupulos, tocmai a fost instiintat ca in depozitul la care lucreaza totul va fi computerizat si este pe punctul de a-si peirde slujba pentru ca nu stie sa foloseasca calculatorul. Incercand sa-si gaseasca alta slujba, realizeaza ca acest lucru nu este posibil fara nici o cunostinta de utilizare a calculatorului. Prin urmare se inscrie la cursuri si cu ajutorul instructorului reuseste sa-si cumpere un calculator si sa-si creeze un cont de email. Neobisnuit cu internetul, primul email pe care il primeste il priveste ca pe un lucru foarte serios si este convins ca a castigat deja un million de dolari, pentru care trebuie doar sa-si deschida un cont in care Loteria Britanica sa depuna fabuloasa suma castigata. Celelalte personaje sunt Marius si Cosmina. La fel ca oricare tanar, Marius merge intr-o noapte in club cu prietenii, beau bere, se distreaza, fumeaza. Cosmina este una din fetele care promoveaza un brand de tigari in club care de aceasta data organizeaza cea mai mare loterie de acest gen din Romania. Marius vrea sa o cunoasca asa ca se inscrie in loterie. In scurt timp, Cosmina il suna sa il anunte ca este fericitul castigator. Cei doi se intalnesc dar cand ii intinde Cosminei biletul castigator isi da seama ca a trecut din greseala numele de familie al tatalui, intentia de atunci fiind de o agata pe Cosmina, nu de a castiga premiul. Parintii lui sunt divortati si in buletin are trecut numele mamei. Nu si-a cunoscut niciodata tatal. Impreuna incearca sa gaseasca pe cineva in Romania cu acel nume , care i-ar putea ajuta sa incaseze premiul. In cautarea lor gasesc un minor (care nu poate incasa premiul ), un repatriat, un surdo-mut si o persoana decedata. Ultimul pe lista este paznicul de depozit. Intre timp , Marius este incantat ca isi va cunoaste tatal. In cele din urma ne dam seama ca iluzia de a deveni bogat pune oamenii obisnuiti in situatii extraordinare.”

marți, 30 octombrie 2012

Schimbari pana in ceasul al XII-lea la PPDD Constanta .....

Dupa lungi discutii, schimbari si raschimbari de nume, PPDD Constanta si-a finalizat lista de candidati pentru Parlament. Iata cine sunt aspirantii la Camera Deputatilor:
Colegiul 1 - initial era propus Marius Stamate, insa aceasta a renuntat la candidatura. In locul lui a fost nominalizat Mihai Tararache SAU Radu Ion - nu stiu cand vor decide care dintre cei doi va fi candidat, avand in vedere ca astazi PPDD este obligat sa-si depuna listele de candidati!
Colegiu 2 - Stelica Murariu  (detalii despre el veti gasi in postarile mele anterioare)
Colegiul 3 - Razvan Condurateanu - fiul omului de televiziune Florin Condurateanu . Intr-o prima faza, acest colegiu ii fusese atribuit lui Gabriel Mascas (si despre el veti gasi informatii in postarile mele anterioare). Si el a renuntat la candidatura.
Colegiul 4 - Dumitru Bocai
Colegiul 5 - Ema Gavrila (despre ea voi scrie mai multe in postarile viitoare). Intial pentru acest colegiu se vehicula numele lui Silviu Wagner dar .... nu a mai fost sa fie!
Colegiul 6 - Nicolae Sandru
Colegiul 7 -  Mircea Stoian (fost deputat PRM)
Colegiul 8 - George Popescu
Colegiul 9 - Gica Slabu
Colegiul 10 - Nicoleta Ploscaru. Numele ei a fost initial pe lista, apoi s-a vehiculat numele Magdei Stavrositu.  Intr-un final, liderii PPDD Bucuresti au decis sa o arunce in batalie pe Nicoleta Ploscaru.
Si la senat sunt cateva modificari notabile.
Pe colegiul 1  candideaza Gabriel Candidatu; pe colegiul 2, contracandidat al senatorului Nicolae Moga si al candidatului ARD Tanase Barde a fost desemnat Marian Vasiliev.
Pe colegiul 3, impotriva lui Alexandru Mazare si a lui Gheorghe Mandila va candida Sali Negeat, iar pe colegiul 4 va candida Maria Stavrositu. Ea va avea astfel placerea de a se bate cu Christian Chiru (care s-a opus nominalizarii ei pe colegiul 10 Camera Deputatilor) si cu Mircea Banias (cu care, de asemenea, nu se afla in cele mai calde tandreturi...).

Colegiul 4 Camera Deputatilor, deschis oricarui rezultat

In opinia mea, batalia pentru colegiul 4 Camera Deputatilor va fi una stransa. Sa ma si explic: din acest colegiu fac parte urmatoarele localitati: Negru Voda, Murfatlar, Ovidiu, Albesti, Amzacea, Baraganu, Castelu, Cerchezu, Comana, Dumbraveni, Mereni si Poarta Alba. La ora actuala, deputat al acestui colegiu este Constantin Chirila, de la PDL. Candidatii pentru colegiul 4 sunt: Radu Babus (USL), Constantin Chirila (ARD), Dumitru Bocai (PPDD) - ma refer la candidatii cu sanse.
Cine sunt ei si ce notoriatate au in zona respectiva?
Radu Babus este un nou intrat in lupta pentru alegerile parlamentare; actualmente este consilier judetean din partea PSD. Este la cel de-al treilea mandat de consilier judetean, iar in administratie este de 11 ani. In plan politic, Babus este presedinte al organizatiei judetene de tineret al PSD si vicepresedinte la nivel national. Conform declaratiei sale de avere, Babus jr. (tatal lui, Radu Babus este director in cadrul Primariei Constanta) nu este sarac; detine mai multe terenuri in Cerchezu (teren agricol), Crisan, jud. Tulcea si Mamaia. De asemenea, are bijuterii, tablouri si icoane dar si timbre, medalii si decoratii in valoare de 22.000 euro. Are calitatea de asociat in 3 societati comerciale si este director general al RAEDPP Constanta. Anul trecut s-a casatorit. El are sustinerea totala a organizatiei PSD Constanta, este apreciat de "greii" Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Nicolae Moga, care ii acorda tot sprijinul si increderea. Pe de alta parte, el are parte de suportul primarilor din Ovidiu (George Scupra) si Murfatlar (Valentin Saghiu), dar si din comunele care au primari liberali sau pesedisti. Este, asadar, un candidat viabil pentru colegiul 4. Ieri, la evenimentul prilejuit de depunerea candidaturilor, Radu Babus a declarat ca vrea sa mearga in Parlamentul Romaniei pentru a aduce bani pentru judetul Constanta. El mai poate miza, de asemenea, pe dorinta oamenilor de a schimba ceva la nivelul clasei politice din Romania; s-ar putea folosi de ideea de majoritate parlamentara de care are nevoie USL pentru a decide pe viitor directia in care se va indrepta Romania. Babus va putea spune in campanie: "Votati-ma, pentru ca impreuna cu ceilalti parlamentari de Constanta sa ne facem vocea auzita in Parlament si sa putem sustine, prin lege, initiativele lui Radu Mazare si Nicusor Constantinescu!" Chiar daca nu are cine stie ce notorietate in mediul rural, poate castiga increderea alegatorilor demonstrand ca liderii USL au incredere in el! E simplu!
Un contracandidat redutabil al lui Radu Babus este deputatul in exercitiu, Constantin Chirila. El are state vechi in cadrul PD Constanta; in perioada 2000-2004 a fost consilier judetean, apoi, pentru mandatul 2004-2008 a fost consilier municipal. In 2008 a castigat colegiul 4 Camera Deputatilor. Actualmente este orimvicepresedinte al PDL Constanta. Chirila s-a nascut la Iasi, unde a urmat liceul si facultatea; este la ora actuala doctor in economie si este expert contabil si evaluator.
In intervalul 2000-2003, a fost director general al societatii Energia SA (situata pe Baba Novac, si care producea mase plastice, cauciuc si exigen tehnic). Chirila spune ca a reusit sa finalizeze procesul de privatizare al acestei societati, insa multi dintre fostii angajati ai societatii il acuza ca, de fapt, a distrus-o. Este greu de spus cum au stat, de fapt, lucrurile - cert este ca, din 2009, Energia SA si-a suspendat activitatea. Insa era la cativa ani dupa ce Chirila plecase de la consucerea societatii. In ceea ce priveste activitatea sa parlamentara, Chirila este cotat drept unul din cei mai prolifici deputati. A avut nu mai putin de 132 de propuneri legislative, 23 de interpelari, 3 motiuni, 20 de luari de cuvant in plen. Chirila este un deputat "avut"; el are 3 terenuri (in jud. Iasi si Dambovita), doua case, ambele in Constanta, este actionar in 5 firme, are conturi in mai multe banci, dar si datorii catre o persoana fizica. Chirila este casatorit si are un baiat.
Cel mai mare inconvenient pentru Chirila este, pe de-o parte, ca structura electoratului din colegiul lui s-a schimbat in ultimii ani. Pe de alta parte, Chirila se "bate" cu Babus (sustinut intens de USL), dar si cu un fost coleg de partid, Dumitru Bocai, care nu va fi un contracandidat convenabil.
Dumitru Bocai candideaza din partea PPDD. El face parte din PD de mai bine de 10 ani. A candidat de trei ori la Primaria Ovidiu si a castigat mandatul 2008-2012. In acest an, a pierdut "la mustata" in fata candidatului PSD, George Scupra. Viata lui in PD Constanta nu a fost tocmai roza; in 2008, in timpul marelui scandal din partid, atunci cand 13 persoane au fost excluse (printre acestea se numara si Constantin Chirila, dar si Tanase Barde), Dumitru Bocai a fost sanctionat prin demiterea din Biroul Permament Judetean. Ulterior, dupa ce Ion Popescu nu a mai fost la conducerea PDL, Bocai a revenit la conducerea BPJ. In calitate de primar al orasului Ovidiu, el spune ca a facut foarte multe pentru localitate. Din pacate pentru el, alegatorii au considerat ca  nu a fost suficient de buna activitatea lui, motiv pentru care a pierdut alegerile pentru un nou mandat. Bocai a fost singurul candidat la primariile din judetul Constanta care a fost agresat in timpul campaniei electorale si a ajuns la Urgenta.
Bocai este casatorit de curand, iar nasul lui de cununie este Daniel Buzdugan. In 2009 (nu am gasit o declaratie de avere recenta), Bocai avea un Mercedes (el nu a ascuns niciodata ca este pasionat de masini si ii place sa le schimbe cat se poate de des!) si ceasuri si bijuterii in valoare de 48.000 de euro. De asemenea, imprumutase 25.000 de euro unei persoane fizice. Intre timp, si-a luat un apartament intr-o zona rezidentiala a municipiului Constanta.
In vara acestui an, dupa ce a pierdut alegerile, Bocai a demisionat din PDL, spunand ca nu mai vrea sa faca politica acestui partid. De altfel, el a fost total nemultumit de faptul ca, desi PDL se afla la guvernare, nu l-a ajutat cu fondurile cerute pentru a-si putea concretiza proiectele propuse pentru orasul Ovidiu.
Tot la acel moment, Bocai afirma ca nu exclude posibilitatea de a se inscrie in alt partid politic; credeam ca il va urma pe senatorul Mircea Banias la Partidul Conservator (Bocai l-a sustinut puternic pe Mircea Banias atunci cand a candidat la alegerile parlamentare din 2008), dar a ales un alt drum. Era si normal sa o faca: PC intrase deja in alianta cu PNL, deci facea deja parte din USL, iar Dumitru Bocai nu prea avea ce sa caute acolo.   La inceputul lunii octombrie, a devenit membru PPDD cu patalama la mana. El a declarat ca vrea sa candideze pentru colegiul 4, dat fiind faptul ca orasul Ovidiu apartine acestui colegiu. Sunt curioasa ce calcule si-a facut Dumitru Bocai cand si-a imaginat ca, desi nu l-au votat pentru un nou mandat de primar, oamenii din localitate il vor alege drept deputat!
Lupta in acest colegiu se anunta deschisa oricarui rezultat. Pe de-o parte, Constantin Chirila a avut un mandat prolific - insa locuitorii din colegiul 4 nu au simtit ca ar duce-o mai bine decat inainte. Dimpotriva, ei - la fel ca si ceilalti romani - au saracit. Si-au vazut salariile taiate, pensiile ciorpartite si au vazut un permanent scandal in viata politica si sociala a Romaniei. Asa incat, un deputat al PDL, chiar daca acum va reprezenta alianta ARD, nu va avea parte de o mare simpatie din partea alegatorilor.
Dumitru Bocai ar putea miza pe telespectatorii televiziunii lui Dan Diaconescu (nu stiu cat de multi constanteni din colegiul 2 se uita la OTV, dar o parte din ei s-ar putea lasa antrenati de campania electorala). Dar nu i-ar fi de mare folos; va trebui sa isi faca o campanie electorala sustinuta.
Pe de alta parte, un suflu nou, o persoana tanara si carismatica, asa cum este Radu Babus, poate fi o alternativa. Cu atat mai mult cu cat se va bucura si in campanie de sustinerea USL Constanta. Felul in care fiecare candidat isi va face campania electorala va fi decisiv. Raman la parerea ca orice rezultat este posibil in acest colegiu.

luni, 29 octombrie 2012

A crescut traficul de marfuri prin Portul Constanta

Traficul total de marfuri prin porturile maritime romanesti a inregistrat, in perioada ianuarie - septembrie 2012, 38.005.530 tone, fata de 33.636.604 tone in aceeasi perioada a anului 2011, cresterea de trafic fiind de 13%. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2012, traficul maritim a fost de 29.182.605 tone, iar cel fluvial a atins 8.822.925 tone. Cresteri de trafic s-au inregistrat la urmatoarele grupe de marfuri: cereale, ingrasaminte naturale si chimice, minereuri si deseuri neferoase, minereuri de fier, deseuri de fier si otel, produse chimice. Traficul de containere inregistrat la finalul lunii septembrie 2012 a totalizat 5.104.344 tone, respectiv 523.441 TEU, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011 cand au fost inregistrate 4.969.563 tone, respectiv 502.577 TEU. Cantitativ, cresterea a fost de 3%, iar in ceea ce priveste numarul de TEU-uri, cresterea a fost de 4,15%.

vineri, 26 octombrie 2012

Podul de la Agigea se inchide si in week-end



Am devenit sefii turismului mondial - vedeti cum!


România o obţinut, în urma candidaturii depuse în această toamnă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, funcţia de preşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT).
Decizia, adoptată cu unanimitate de voturi, a fost luată pe data de 23 octombrie 2012, la Campeche (Mexic), unde are loc în aceste zilea 94-a sesiune a Consiliului Executiv al OMT. Intenţia de a candida pentru această funcţie a fost anunţată la reuniunea Consiliului din luna iunie, în contextul în care România a deţinut succesiv, în ultimii trei ani, funcţiile de membru, vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte în cadrul acestui organism.
„Suntem pregătiţi să îndeplinim cu succes mandatul de preşedinte, iar votul în unanimitate în favoarea României, exprimat de membrii Consiliului Executiv al OMT ieri în Mexic, confirmă încrederea membrilor acestui for în capacitatea noastră de a gestiona agenda Organizaţiei. Pe durata deţinerii preşedinţiei, de comun acord cu ceilalţi membri, vom stabili şi vom dezvolta o serie de proiecte menite să contribuie la atingerea obiectivelor OMT. Ca români, va trebui să ştim să profităm de această oportunitate şi pentru a ne promova pe harta turistică mondială” precizează ministrul Eduard Hellvig.
România va exercita mandatul de preşedinte al Consiliului Executiv al OMT pe o perioadă de un an, până în toamna anului 2013.
„Alegerea României în funcţia de preşedinte al structurii de conducere a OMT ne onorează şi ne responsabilizează. Votul de ieri reprezintă o recunoaştere la nivel internaţional a eforturilor depuse în domeniul turismului şi o oportunitate extraordinară pentru creşterea vizibilităţii ţării noastre în plan extern, atât ca destinaţie de turism, cât şi ca partener activ în domeniul turismului”, a declarat secretarul de stat Cristian Bărhălescu, prezent la eveniment.
Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului, format din 32 de state membre, este structura de conducere care coordonează activitatea organizaţiei în intervalul dintre sesiunile Adunării Generale şi asigură îndeplinirea activităţilor organizaţiei.
Organizaţia Mondială a Turismului este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional a turismului responsabil, durabil şi accesibil. În prezent, OMT numără 155 de state membre cu drepturi depline, 6 membri asociaţi şi peste 400 de membri afiliaţi din sectorul privat, educaţional, asociativ şi public. Romania este stat membru fondator al OMT, din 1975, cu drepturi depline.
Structura Organizaţiei include, pe lângă Consiliul Executiv: Adunarea Generală, cu participarea tuturor membrilor, care se întruneşte o dată la doi ani; şase Comisii Regionale; Comitete specializate pe anumite problematici, precum buget-finanţe, statistici, pieţe şi competitivitate, dezvoltare durabilă, etica în turism, precum şi un Secretariat responsabil cu implementarea programelor OMT.

ARD arde la Constanta


Dupa cum spuneam in postarea de dimineata, despre candidatii colegiului 2 la Camera Deputatilor, candidatul Nicolae Anghel, primar al comunei Castelu a primit aviz negativ din partea comisiei de etica a ARD Bucuresti. Cu toate acestea, liderii de la Centru au considerat ca edilul de la Castelu poate candida. Acum, el isi retrage candidatura. Locul sau ramane liber, pentru moment. Asa ca iar se involbureaza apele pe la ARD Constanta. Nu este exclus ca, pe colegiul 2 sa fie nominalizata Camelia Plesca, de la Medgidia. Numele ei fusese vehiculat cu cateva zile in urma pentru aceasta candidatura. Ramane de vazut ce decizie va lua Gigi Chiru si conducerea centrala a PDL - ARD. Redau mai jos, integral, comunicatul pe care Nicolae Anghel l-a remis astazi presei constantene: 
"Nicolae Anghel – primarul comunei Castelu, Judetul Constanta, propus la candidatura de Deputat in Colegiul Uninominal pentru alegerea Camerei Deputatilor nr. 2 din partea A.R.D.-ului, luând act de avizul negativ al Comisiei de Etică a Aliantei Romania Dreapta, precizez:
1. Pe rolul Curţii de Apel Constanta, Sectia II –a civilă de contencios administrativ şi fiscal se află Dosarul instanţa nr. 958/36/2012, reclamant Anghel Nicolae, pârât: Agentia Nationala de Integritate, având ca obiect: suspendare şi anulare Raport de evaluare nr. 32813/G/II din 03.07.2012.
În fapt prin Hotărârea Consisiului Local nr. 81 din 13.07.2007 am fost desemnat să reprezint primăria, respectiv Consiliul Local al Comunei Castelu, în cadrul Adunării Generale a acţionarilor – S.C. RAJA S.A. Constanţa, calitate pe care am deţinut-o până la data de 21.12.2011, când prin Hotărârea Consiliului Local nr. 134 din 21.12.2011, a fost abrogat art. 3 din Hotărârea Consiliului Local nr. 81 din 13.07.2007.
Menţionez că din toţi primarii care reprezentau U.A.T. – urile din judeţul Constanta în A.G.A. – S.C. RAJA doar şase primari (aparţinând P.D.L.): Castelu, Poarta Alba, Valu lui Traian, Albeşti, Costineşti şi 23 August au avut sesizare de incompatibilitate făcută la A.N.I. de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
2. Referitor la dosarul penal nr. 2418/256/2012, aflat pe rolul Judecătoriei Medgidia, parte vătămată Moflic Dumitru şi pârât Anghel Nicolae, pentru fond – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, precizez că prin sentinţa civilă nr. 2007/C din 05.10.2007 a Judecătoriei Medgidia, Comisia Locală de Fond Funciar Castelu a fost obligată să îl pună în posesie pe reclamant cu suprafaţa de 6 ha, teren arabil.
S-au facut demersurile necesare în Comisia Locală de Fond Funciar şi prin Procesul Verbal nr. 57 din 26.06.2008 a fost pus în posesie cu suprafaţa mai sus menţionată.
Documentaţia a fost înaintată spre soluţionare Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa în vederea eliberării titlului de proprietate care a fost emis la data de 13.06.2012, titlu de proprietate înmanat reclamantului.
Consider ca acţiunea reclamantului îndreptată asupra subsemnatului este nefondată deoarece principalii factori care au dus la întarzierea emiterii titlului de proprietate au fost: Comisia Judeţeana de Fond Funciar Constanţa şi Secretarul comunei ( şi al Comisiei Locale de Fond Funciar) care, deşi avea atribuţii de serviciu privind ţinerea evidenţei dosarelor aflate pe rolul Instanţelor de Judecată şi al lucrărilor de secretariat pentru Comisia de Fond Funciar, nu a făcut demersurile legale pentru întocmirea documentaţiei şi transmiterea acesteia către Comisia Judeţeana de Fond Funciar în vederea eliberării titlului de proprietate, fiind sancţionată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa prin aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrative în dosar nr. 1013/P/2008.

Ţinând cont de faptul că am avut o poziţie de echilibru şi verticalitate, am ţinut la respectarea doctrinei şi principiilor politicii de dreapta din anul 1996 până în prezent, fapt ce m-a propulsat în vârful politicii judeţului Constanţa, în funcţia de prim-vicepreşedinte al P.D.L. Constanţa, nedorind să aduc prejudicii partidului şi Alianţei din care fac parte – care se vor a fi altceva decât adversarii săi politici, am luat decizia de a-mi retrage candidatura de Deputat în Colegiul Uninominal pentru alegerea Camerei Deputaţilor nr. 2 Constanţa.
Deşi mă consider nevinovat, respect decizia Comisiei de Etică a Alianţei România Dreaptă, mulţumesc Biroului Permanent Naţional şi Biroului Permanent Judeţean Constanta care mi-au acordat toată încrederea şi sprijinul necesar fiind în continuare alături de colegii mei în campania electorală care urmează.

26.10.2012
EC. ANGHEL NICOLAE
PRIM-VICEPREŞEDINTE"

Se reface faleza Cazinoului


Astazi s-a dat startul lucrarilor de reabiliare si reamenajare a falezei Cazinoului constantean, intre restaurantul Vraja Marii (aflat langa Poarta 1 a Portului Constanta) si pana la portul Tomis. La festivitate (nu s-a tait nici o panglica, dar s-a organizat o conferinta de presa) au participat mai multi parlamentari de Constanta (Alexandru Mazare, Eduard Martin, Mircea Banias), ministrul Culturii, Puiu Hasotti (si el candidat pentru un nou post de senator), directori din cadrul Primariei Constanta etc. Conferinta de presa a fost sustinuta de primarul Radu Mazare, care a fost secondat de viceprimarul Decebal Fagadau. 

 In cadrul acestui proiect se vor executa mai multe lucrari, printre care: reparatii si refacerea zidurilor de sprijin si inlocuirea balustradei de protectie, reabilitarea aleei de promenada cuprionsa intre faleza si zona Amiralitatii. Pavimentul va fi realizat din piatra naturala (granit) pe toata suprafata promenadei, cu integrarea in stilul Arn Nouveau si montarea de bolarzi retractabili, niste piloni actionati de un motor electric ce pot fi comandati prin telecomanda sau cartela de acces.  Acesti piloni vor fi montati la cele doua intrari ale promenadei, cea dinspre Amiralitate si cea dinspre port. De asemenea, aleile propuse sau cele existente vor fi placate cu piatra naturala. Farul genovez, unul din punctele de atractie din Constanta, va fi incadrat de alei placate cu granit. Toate placarile existente de pe zidurile de sprijin se vor inlocui complet cu piatra naturala. Treptele existente vor fi desfacute in totalitate si se vor remonta pe structura existenta. Fantanile arteziene vor fi reparate si le va fi refacut placajul. Pergola din spatele statuii lui Mihai Eminescu va fi refacuta, de asemenea. In zona de promenada a Cazinoului vor fi amplasare cabine de paza si sistem de supraveghere video. Sistemul de iluminat public va fi refacut in totalitate. In zona va fi montat mobilier urban, iar spatiile verzi vor fi amenajate.
Contractul de finantare a proiectului a fost semnat in luna mai a acestui an. Primarul Radu Mazare a spus ca locuitorii din Constanta trebuie sa-si faca o cruce mare ca nu mai este Udrea la minister, ca in acest mod proiectele care vizeaza Constanta pot fi demarate. Acest proiect are o valoare de aproximativ 4 milioane de euro (16.784.145,92 lei, din care contributia Uniunii Europene este de 10.818.772 de lei, 2.376.494.59 lei vor fi alocati din bugetul national, iar 3.588.878,50 lei vor fi bani pusi la bataie de catre municipiul Constanta). Termenul de finalizare a acestor lucrari este de 24 de luni, dar constructorul a dat asigurari ca, intr-un an si jumatate va termina intreaga lucrare. Adica turistii se vor putea plimba pe o promenada nou-nouta in sezonul estival 2014.

Magda Stavrositu a demisionat din PDL

Asa cum era de asteptat, deputatul constantean al colegiului 10, Magda Stavrositu si-a anuntat demisia din PDL. Impreuna cu ea vor parasi partidul inca 100 de persoane care au ales sa i se alature. Ea a plecat din partidul portocaliu dupa ce, la intocmirea listelor de deputati nu a mai fost sustinuta de catre organizatia de la Constanta. Era absolut previzibil demersul ei, avand in vedere ca a fost unul dintre cei mai activi parlamentari ai PDL din Constanta.  Astazi, Magda Stavrositu a anuntat ca va accepta oferta PPDD de a candida pe listele acestui partid, dar a specificat ca nu se va inscrie in randul membrilor PPDD, ci va reprezenta societatea civila. Ea nu a precizat daca va candida pentru Camera Deputatilor sau pentru Senat, dar surse demne de incredere mi-au soptit ca Stavrositu va candida tot pentru colegiul 10 Camera Deputatilor, colegiu in care a fost aleasa in urma cu 4 ani.

Locuitorii din Mangalia pot bate matanii

O veste de ultima ora vine sa insenineze ziua de astazia locuitorilor din municipiul Mangalia.
O comisie a Consiliului Local Mangalia a semnat procesul-verbal de preluare a celor 33 de Centrale Termice din oraş de la Callatis Therm, urmand ca, in  zilele urmatoare sa inceapa probele cu apa rece pe instalatiile de incalzire. In urma acestui demers, centralele termice au intrat in  administrarea Goldterm, societate al carei actionar unic este Consiliul Local Mangalia. Sambata si duminica, reprezentantii Goldterm vor face verificari ale sistemelor de termoficare din incinta blocurilor.  "Facem apel la cetatenii racordati la sistemul centralizat de termoficare sa fie acasa la acest sfarsit de saptamana pentru că se baga presiune pe calorifere ca să verificam instalaţiile", a declarat directorul Goldterm, Dan Georgescu. In aceasta perioada, responsabilii societatii analizeaza mai multe oferte de achizitionare a combustibilului necesar producerii agentului termic, astfel incat sa fie aleasa cea mai buna varianta pentru cetateni.
Trebuie sa amintesc faptul ca, iarna trecuta, locuitorii din Mangalia au rabdat de frig, pentru ca societatea Callatis Therm, infiintata pe vremea cand primar al municipiului Mangalia era Zanfir Iorgus, actualmente deputat PDL si candidat pentru un nou mandat in Parlamentul Romaniei (tot din partea PDL), nu a mai furnizat caldura din cauza (spuneau ei!) a datoriilor pe care Primaria Mangalia le avea catre ei.
Fara a avea intentia de a-l lauda pe Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia (ca doar campania electorala pentru noi alegeri locale este inca foarte departe!) nu pot sa nu constat ca a rezolvat una din problemele majore ale orasului; problema in rezolvarea careia se angajase in campanie ... Deci are o bila alba, mare, din partea mea! Nu ca ar avea nevoie...

Penelistul Lupu are drept contracandidat un actor carciumar

Stiu ca ar trebui sa ma refer, inca de la inceputul postarii mele la candidatii de pe colegiul 2 Camera Deputatilor, insa trebuie sa fac oaresce mentiuni vizavi de ultimle schimbari la nivelul listei de candidati PDL - ARD. Pe asa zisa lista civica a Monicai Macovei (care lista cica ar fi incins rau de tot spiritele la nivelul PDL, si nu numai) se aflau ieri si candidatii constanteni Nicolae Anghel (taranistul cu vechi state de plata, devenit ulterior PDL-ist, primar al comunei Castelu) si Florin Gheorghe (candidat pentru colegiul 10). Chiar daca ei au fost considerati nedemni sa candideze din partea Aliantei, sforile care s-au tras (probabil atat la nivel local, cat si national) au facut ca numele celor doi sa se regaseasca pe listele de candidati. De asemenea, la presiunea (si cu argumente privind rezultatele unui sondaj de opinie realizat de taranisti la nivelul colegiului 8), reprezentantul partidului Noua Dreapta - Catalin Anghel - a fost inlocuit de taranistul Gheorghe Andrei, profesor universitar, fost deputat al Conventiei Democratice in mandatul 1996-2000. Catalin Anghel s-a declarat foarte dezamagit de aceasta schimbare, declarand intr-un comunicat de presa: "Mi-am dat seama ca onoarea este o floare rara in politica, iar o parte a politicienilor stau prost la acest capitol. Poate nu sunt inca pregatiti pentru o schimbare din temelii a principiilor ce guverneaza astazi politica" Doar o vorba am pentru dl. Anghel - ehei.... Pe de alta parte, Christian Gigi Chiru a precizata ca isi doreste la nivelul judetului Constanta sa obtina 25% din voturi. Vise, taica, vise, cu astfel de candidati! 
Gata, revin la colegiul 2. Acesta cuprinde urmatoarele localitati: Medgidia, Harsova, Ciobanu, Crucea, Cuza Voda, Garliciu, Ghindaresti, Horia, Mihail Kogalniceanu, Pantelimon, Saraiu, Seimeni, Silistea, Topalu, Tortoman si Vulturu. Candidatii pentru acest colegiu sunt: Mihai Lupu, PNL (USL), Nicolae Anghel (PDL), Stelica Murariu (PPDD), Sorin Radu (PER). Nu stiu inca ce candidati va avea PRM, dar o sa revin daca va fi cazul (nu ca ar conta in aceasta ecuatie a alegerilor). Se pare ca, totusi, in aceasta competitie va intra Radu Comanici. 
Mihai Lupu, candidatul PNL (USL) este vicepresedinte al Organizatiei Judetene a PNL Constanta. In prezent, Lupu este deputat al Colegiului 2. Lupu este din Podu Iloaiei, jud. Iasi si a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti. A lucrat la Antibiotice Iasi, iar apoi la Petromidia. Din 2005 a fost director general al Oil Terminal, pana in 2008, cand a devenit deputat de Constanta pe listele PNL. Mihai Lupu a fost vicepresedinte al Organizatiei Judetene a Partidului Alianta Civica (PAC), din 1997 fiind membru PNL. Inca din anul 2005, deputatul ocupa functia de vicepresedinte al Organizatiei Judetene a PNL Constanta. Partidul Alianta Civica (PAC) a fuzionat in '98 cu PNL. Ca si activitate parlamentara, Lupu a avut 48 de luari de cuvant, 46 declaratii politice, 8 propuneri legislative, 16 interpelari si 20 de motiuni. 

Actorul Murariu se viseaza deputat 

Din partea PPDD, pentru colegiul 2 candideaza Stelica Murariu. Pentru cei iubitori de teatru, numele lui Murariu este cunoscut. A fost actor la teatrul  Fantasio, in intervalul 1995-2006, iar actualmente este om de afaceri (pe langa firma BM&MC company detine si firma Licol Serv SRL, infiintaa in anul 1997 si care se ocupa de baruri si alte activitati de servire a bauturilor alcoolice. Prin aceasta firma a participat in anul 2010 la licitatia pentru atribuirea sectoarelor de plaja ramase libere dar a fost descalificat!. 
Stelica Murariu este primul patron de beach-bar, cherhana si casute (camping) de la Corbu.
"La Casa Veche" este un restaurant si un sat de vacanta facute pe zona unei foste cazemate (de fapt, au fost doua cazemate) fara autorizatie din partea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, cu suportul primariei Corbu (voi intra in detalii ceva mai tarziu). Restaurantul este deschis tot timpul anului . In perioada rece organizeaza nunti, botezuri, alte evenimente deosebite.
Complexul "La Casa Veche" cuprinde un salon de 40 de locuri , doua terase acoperite de cate 100 de locuri fiecare si doua terase in aer liber fiecare avand cate 50 de locuri.
Incepand cu sezonul 2012, Complexul "La Casa Veche" se ocupa si de cazare in casute. Fiecare casuta are doua paturi, iar o noapte de cazare este 50 de lei. Satul de vacanta are circa 40 de casute din lemn, cu acoperis de stuf, fara fundatii - sunt casute demontabile. 
Stelica Murariu a obtinut in nume propriu (ca persoana fizica) cazemata grup 1-2 in baza unei hotarari a Consiliului Local Corbu din anul 2008 (sedinta din 14.08.2008), prin inchiriere directa. El a inchiriat pe 10 ani suprafata de 3120 mp aferenta acelor cazemate, parcela 594. La baza hotararii CL sta si o adresa a MApN, respectiv adresa nr. D/7003 din 2006. Valoarea redeventei este de 0,95 E/mp/an. 
La ora actuala, complexul figureaza ca fiind al firmei BM&MS Company SRL. Firma a fost infiintata de catre Bisa Mirel si Murariu Stelica, insa in august 2008 (exact atunci cand obtinea si terenul de la primaria Corbu) Bisa Mirel si-a cesionat partile sociale catre Nicoleta Murariu (mama sau sotia lui Stelica)
Stelica Murariu face parte din organizatia PPDD Constanta si s-a aflat pe listelede consileri pentru Consiliul local municipal Constanta. La ora actuala ocupa pozitia de vicepresedinte. 
In anul 2010, Gigi Chiru, care era la acel moment director al Inspectoratului in Constructii declara in presa: "Actorul detine cu acte in regula o cazemata, pe care de aproximativ 5 ani a decis sa o transforme intr-un restaurant. Amenajarea de pe cazemata nu este autorizata. Este vorba de un restaurant construit in urma cu 5 ani. De altfel, anul trecut persoana in cauza a mai fost amendata pentru ca nu a respectat termenul de intrare in legalitate. Acum am stabilit un alt termen pentru intrarea in legalitate si vom aplica si o amenda de 5.000 lei." 
Pe de alta parte firma lui Stelica Murariu BM&MC company a fost amendata si de catre Comisariatul Garzii de Mediu al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Printr-un comunicat semnat de catre comisarul sef Costel Ifrim, institutia spune: "In anul 2009 au aparut primele beach-baruri in zona plajei Corbu. Societatea BM&MC Company a fost sanctionata cu amenda in valoare de 4200 de lei in conformitate cu Legea 82/1993 cu modificarile ulterioare art 12 pnct 33 - desfasurare de activitate fara autorizatie din partea administratorului rezevatiei. In anul 2010, aceeasi societate a fost amendata cu 10.000 de lei pentru incalcarea art. 12 punct 1 - executarea de lucrari de amenajare si constructie fara autorizatie din partea ARBDD si 33 din legea 82/1993 (    33. organizarea  şi desfăşurarea de activităţi economice, de turism  şi agrement, în zone aparţinând patrimoniului natural ale rezervaţiei, fără autorizarea prealabilă din 
partea Administraţiei Rezervaţiei;)
In luna august 2012, ARBDD a sesizat Inspectoratul de Constructii pentru a verifica legalitatea executarii constructiilor pe plaja Corbu. 
Primarul comunei Corbu, Marian Galbinasu a declarat: "Cherhanaua este in curs de autorizare. Cladirea in ansamblu nu este in deplina legalitate, dar dumnealui (Stelica Murariu -n.r.) lucreaza la un Plan Urbanistic General. El are terenul, plateşte bani buni la Consiliul Local Corbu. Are o redeventa anuala pe care o achita catre noi de 4 mii de euro pe an"
Viceprimarul Stanciu a declarat sec ca Murariu a inchiriat terenul, iar acest lucru a fost stabilit in urma sedintei de Consiliu local, prin votul consilierilor! 
La randul lui, Murariu mi-a declarat ca acel complex nu este terminat si ca, pentru tot ce a construit acolo a facut imprumut bancar. El a spus ca habar nu a avut ca pentru casutele din campingh are nevoie de autorizatie, motiv pentru care a fost amendat.: Am fost amendat de toata lumea! Deja am obtinut certificat de urbanism si s-a luat si avizul de la ARBDD. Toata zona - de 92 ha va fi trecuta in intravilanul localitatii Corbu si se va transforma intr-o statiune"
Ca si activitate politica, PPDD nu are prea multe de spus la ora actuala, ca atare nici Murariu nu are activitate notabila. Ramane de vazut cum isi va face campanie electorala si cum va reusi sa convinga electoratul ca el este cea mai buna alegere! 

Nicolae Anghel, de la primar, la deputat!

Comisia de etica din cadrul ARD, formata din: Monica Macovei – presedinte, Theodor Stolojan – PDL, Despina Munteanu – FC, Mihaela Vasilatii – PNTCD, Ioan Greceanu- NR i-a dat primarului Nicolae Anghel din Castelu aviz negativ. de ce, nu au argumentat (sau cel putin eu nu stiu motivele lor). Nicolae Anghel este primar de multa vreme; a fost constat ca si primar, dar nu a dat dovada de aceeasi constanta in ceea ce priveste partidul din care a facut parte. Este, hai sa spun asa, un fel de traseist politic. A fost taranist convins ani de zile, pana cand partidul care l-a sustinut a intrat intr-un con de umbra. Retin doar ca, la fiecare sedinta la care participa, Anghel avea ceva de spus (era cu gura mare, cum il descriu plasti chiar colegii lui). Dupa ce a apus perioada de glorie a PNTCD, Anghel a plecat cu bagaje cu tot la PDL. S-a orientat omul spre partidul aflat la guvernare. Zice el ca, spre binele comunei, ca doar asa putea sa atraga fonduri! 
Un fapt interesant este ca - in luna octombrie a acestui an, la primaria Castelu a izbucnit un incendiu care a prapadit o groaza de acte. Adicda acte contabile! Cel mai dragut este ca incendiul s-a declansat exact in perioada in care inspectorii Curtii de Conturi efectuau un control la primarie. Ce convenabil! Pe de alta parte, atunci cand s-a pus problema avizului negativ obtinut de Anghel, presedintele PDL Constanta, Gigi Chiru, a spus: "Cu siguranta este vreo greseala. La Anghel poate fi vorba despre prostii, dosare, dar la Florin (Florin Gheorghe) nu vad ce criterii ar fi“. Adica nici seful partidului nu contesta faptul ca Anghel ar avea niscaiva "prostii, dosare" la activ! 
El - Anghel - crede, insa, ca va lua foarte multe voturi pe colegiul 2. Ramane de vazut! 

Radu Comanici se reactiveaza pe scena politica

Ei bine, Radu Comanici este un personaj pitoresc. Primele mele "scandaluri" cu el au inceput in anii '90, cand el era presedinte al PRM si sustinea conferinte de presa; in bunul ton al partidului, el vorbea cu ardoare despre cum se traieste in Ardeal si cat de grea este viata romanilor de acolo. Eu, ca om nascut pe acele meleaguri, ma enervam ca el nu aduce argumente afirmatiilor sale si il intrebam de cate ori a fost in Ardeal. Ei bine, nu fusese, dar stia totul despre orice! Ulterior a avut o traiectorie interesanta, dat fiind faptul ca, prin anii 2000 PRM obtinuse un scor foarte bun la alegeri. Sa ne amintim doar ca Vadim Tudor intrase in turul doi pentru alegerile prezedentiale! In acest context, Radu Comanici a devenit vicepresedinte al Consiliului Judetean Constanta, alaturi de Diane Vancea, de la PNTCD (la acel moment, pentru ca, ulterior, avea sa migreze si ea la PDL). Dupa intrarea in picaj a PRM, a intrat intr-un picaj similar si Radu Comanici; chiar nu se mai auzise de el. Din cate stiu, isi facuse o ferma la tara si se indepartase de mediul politic. Acum a revenit si se vrea deputat. Daca tinem cont de rezultatele alegerilor locale, alageri la care Comanici a candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean si a obtinut un scor lamentabil, nu stiu ce sanse ar putea avea la alegerile paramentare. 
Urmeaza candidatii pentru colegiul 3 .... intr-o postare viitoare. 

joi, 25 octombrie 2012

Colegii parlamentare si candidati - Cine sa-l "bata" pe Dragomir pe colegiul 1?

Mai este putin pana la momentul depunerii listelor de candidati pentru alegerile parlamentare, ziua "X" fiind martea viitoare. Partidele serioase, care nu alearga dupa candidati cu bani (care ar face orice numai sa ajunga deputati sau senatori) sau candidati cu notorietate, si-au definitivat listele si pot spune ca deja lucreaza la strategia de campanie. Alte formatiuni politice bajbaie in cautarea celor mai potrivite persoane, mai mult sau mai putin politice, mai mult sau mai putin cunoscute, insa dornice sa se implice in campania electorala care va incepe nu peste multa vreme. Cred ca nu mai este un secret pentru nimeni (sau, cel putin, nu ar trebui sa fie) ca in judetul Constanta sunt 10 colegii pentru deputati si 4 pentru Senat. La ora actuala, judetul Constanta este reprezentat la nivelul Parlamentului de urmatorii senatori: Puiu Hasotti (C1) - PNL, Nicolae Moga (C2) - PSD, Alexandru Mazare (C3) - PSD si Mircea Banias (C4) - PC. La Camera deputatilor ii avem pe: Gheorghe Dragomir (PNL), Mihai Lupu (PNL), Cristina Dumitrache (PSD),  Constantin Chirila (PDL),  Eduard Martin (PSD), Iorgus Zanfr (PDL)  , Matei Bratianu (PSD), Manuela Mitrea (PSD), Antonella Marinescu (PSD), Maria Stavrositu (PDL), Amet Aledin (minoritati), Ibram Iusein (minoritati). O parte dintre ei se regasesc si pe listele de candidaturi din aceasta toamna, altii au fost inlocuiti, iar altii au trecut la alte partide politice. Printre cei statornici se numara candidatii PSD si PNL (exceptie facand Antonella Marinescu si Matei Bratianu, care nu se mai regasesc in propunerile social-democratilor). PDL vine cu o lista surprinzatoare; cu exceptia lui Constantin Chirila si a lui Zanfir Iorgus, ceilalti candidati sunt prea putin cunoscuti in judet. La randul sau, PPDD (care luase un avant insemnat la alegerile locale, dar si-a pierdut mult din elan in ultimele luni) a facut, refacut, sucit, rasucit listele de candidati. Ba negociau cu Mihai Petre pentru Senat, ba cu Nicoleta Ploscaru, ba cu Magda Stavrositu (scoasa cu forcespsul de pe listele PDL). In cele din urma, din cele trei nume, a ramas aproape cert numele Magdei Stavrositu.
Sunt foarte multe de spus, si despre aspiratii PER si ale PRM, dar cum sunt multe colegii si multi candidati, le voi lua pe rand pe fiecare. Astazi, colegiul 1 Camera Deputatilor. Acest colegiu cuprinde urmatoarele localitati: Cogealac, Fantanele, Targusor, Mihai Viteazu, Sacele, Istria, Corbu, Navodari, Lumina, Gradina si Nicolae Balcescu. Pana la aceasta ora se stie ca, pe acest colegiu vor candida: Stelian Gima (PDL, din partea ARD), Gheorghe Dragomir (PNL, din partea USL), Marius Stamate (PPDD) si Mihai Stefan (PER). Sa vedem cine sunt acesti candidati si ce-i recomanda pentru pozitia la care aspira. Gheorghe Dragomir, actual deputat pe colegiul 1 are, in opinia mea, si nu numai a mea, prima sansa pentru a castiga un nou mandat. Nu intamplator a candidat pe acest colegiu; el s-a nascut in comuna Istria deci cunoaste foarte bine asteptarile celor pe care ii reprezinta. A facut scoala in Constanta, iar apoi, in 90, a terminat facultatea de Stiinte Economice la Iasi. A lucrat, pana in '95 la Complexul Istria, iar apoi, la Directia Finantelor Publice Constanta. Din 2004 este deputat PNL, partid in care s-a inscris inca din anul 1990. Politician cu vechi state de plata si cu actiuni nenumarate in Camera Deputatilor. Pe scurt, a avut 10 luari de cuvant, 104 declaratii politice, 30 de propuneri legislative 13 interpelari si 20 de motiuni. Din partea ARD, pe colegiul 1 fusese nominalizata Oana Maria Florea. Se pare, insa, ca ea va fi inlocuita cu Stelian Gima, care a cedat, la ransul sau, colegiul 3 in favoarea lui Tudor Serban, fost director al Enel Constanta. Lista ARD nu este inca finalizata, dar presupun ca Gima va candida pe colegiul 1. Daca nu, el va fi pe 3, si tot trebuie mentionat. Cine este Stelian Gima? Numele lui este necunoscut constantenilor. Asta, la prima vedere. Daca ii cautam detalii despre activitatea profesionala, il vom regasi ca si director de vanzari la Domeniile Ostrov. Cunoscut, asadar, in mediul afacerilor. Mergand mai departe, vom constata ca intre Gima si Gigi Becali (actualmente liberal) pot exista oaresce legaturi. Domeniile Ostrov apartin omului de afaceri Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali. Poate-poate, Stelian Gima se cunoaste cu Gigi Becali, care i-ar putea impartasi din experienta politica!?!
Ar mai fi de spus ca, in urma cu ceva vreme, Gima a fost protagonistul unui scandal ziua in amiaza mare, in plina strada, atunci cand i s-a pus caracatita pe roata masinii. In plan politic, Gima este un ilustru necunoscut - nu tu conferinte sau delaratii de presa, nu tu membru in vreun prezidiu, nu tu poze... Sunt curioasa ce campanie isi va face si pe cine va convinge...
PPDD vine cu un candidat la fel de (ne)cunoscut, respectiv Marius Stamate. L-am cautat prin viata politica si nu l-am gasit. In schimb, este trecut drept reprezentant al firmei Marco Chim SRL Constanta, care se ocupa cu materiale de constructii, cu dezvoltari imobiliare si cu inchireri apartamente. Cel mai nou ansamblu rezidential la care lucreaza firma respectiva, ansamblul Adamclisi, este situat vizavi de Maritimo si este un bloc cu 10 etaje. Daca vreti sa cumparati, il contactati pe Marius Stamate (are si nr. de telefon acolo)!
Si PER va avea candidat pe colegiul 1, repectiv pe Mihai Stefan. Cu toate ca PER ar fi trebuit sa faca parte ( si facea, la un moment dat) din alianta partidelor ecologiste, care s-au aliat cu USL, la Constanta s-au gasit mai cu mot si au candidati proprii. Cine este Mihai Stefan? El a candidat la primaria comunei Lumina la alegerile locale din 2012, dar s-a aflat si pe lista de consilieri judeteni. La primaria Lumina a candidat impotriva lui Dumitru Chiru! Rezultatele sunt lesne de imaginat ...
Cam atat pentru astazi. Mai este si PRM, care nu si-a facut publica lista de candidati.
Pe masura ce voi face sapaturi si voi afla noi detalii despre candidatii colegiului 1 Camera Deputatilor, voi reveni cu informatii. In curand, candidatii colegiului 2...

marți, 23 octombrie 2012

Liberalii constanteni ii acuza pe PDL-isti de propaganda



Deputații de Constanța ai Partidului Național Liberal, Gheorghe Dragomir și Mihai Lupu, comentează, în declarațiile politice, depuse astăzi la Camera Deputaților, asupra deciziei parlamentarilor democrat-liberali de a depune o moțiune simplă pe buget.
Potrivit declarațiilor președintelui Filialei PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir, „membrii PDL încearcă cu disperare să mai recupereze, dacă mai e posibil acest lucru, câte ceva din intențiile de vot ale electoratului. Chiar și prin intermediul unui gest propagandistic, care are menirea doar să arunce în spatele celorlalți toate daunele guvernărilor Boc-Ungureanu”.
De asemenea, liderul liberal îi informează pe democrat-liberali că se înșeală atunci când spun că banii prevăzuți la rectificarea bugetară vor fi folosiți pentru campania electorală, acesta considerând că „Guvernul actual este mult prea responsabil pentru a repeta erorile comise de guvernarea PDL”. În plus, deputatul Dragomir consideră că „niciunul dintre cetățenii acestei țări nu este naiv să creadă propaganda portocalie a unui partid care s-a dovedit extrem de altruist cu toate categoriile sociale, a fost la fel de darnic și s-a raportat, în toți anii petrecuți la guvernare, echitabil față de toți: jignind, acuzând și, mai ales, mințind!”.
La rândul său, vicepreședintele PNL Constanța, deputatul Mihai Lupu, este de părere că „PDL a guvernat după principiul <<după noi potopul>>, fapt văzut nu numai în abuzurile pe care guvernele pdl-iste le-au comis împotriva tuturor categoriilor sociale, ci și în faptul că nu le-a păsat de consecințele faptelor lor iresponsabile, neprevăzând fonduri bugetare suficiente pentru sfârșitul acestui an”.
În acest context, parlamentarul liberal anunță că Guvernul USL va lua toate măsurile necesare pentru a îndrepta haosul lăsat în urmă de PDL. „Guvernarea actuală a fost nevoită să funcționeze pe bugetul croit în 2011 de către PDL, unul iresponsabil, de avarie. Guvernul a reuşit să corecteze o parte din dezechilibrele lăsate în urmă de PDL. Vom asigura fondurile necesare pentru pensii, salarii şi funcţionarea instituţiilor statului până la sfârşitul anului, problemele constatate urmând a fi rezolvate prin realocarea a aproximativ 3.5 miliarde de lei”, spune Mihai Lupu.
Nu în ultimul rând, deputatul PNL se întreabă cum poate PDL să susțină că a salvat țara de la dezastru sau că a făcut ceea ce trebuie pentru binele țării, în condițiile în care nu prevăzuseră banii necesari până la finele anului în bugetul pentru 2012. „Aceasta reprezintă încă o dovadă a faptului că, dacă PDL mai rămânea la putere, România ar fi intrat în faliment în luna noiembrie!”, conchide parlamentarul Mihai Lupu.
Moțiunea simplă „Guvernul USL - frâna de motor a bugetului” depusă de PDL a fost dezbătută și votată astăzi de plenul Camerei Deputaților.

Cabala, intre mit si realitate


Sambata, 27 octombrie, incepand cu ora 12.00,  în Aula Bibliotecii Județene din Constanța va avea  loc o conferința publică cu intrarea liberă. Tematica conferinţei este: „Cabala – Între mit şi realitate”, iar punctele care vor fi prezentate sunt: 
-          Ce este şi ce nu este Cabala. Cabala şi sensul vieţii.
-          Evoluţia dorinţelor şi dorinţa pentru spiritualitate.
-          Egoismul – sursa problemelor din lume.
-          Principiul suprem în Cabala: „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”. Cum realizăm acest lucru?
-          Soluția ieșirii din criză – reconectarea, restaurarea relațiilor interumane
 Conferinţa publică organizată la Constanța se înscrie într-un turneu de conferinţe organizate şi în alte oraşe din România cum ar fi: Iași, Bucureşti, Oradea, Cluj, Sibiu, Deva, Timișoara şi Braşov. Obiectivul acestor conferinţe este diseminarea „Cabalei Autentice” predate de către Dr. Michael Laitman în cadrul Institutului de Educaţie şi Cercetare în Cabala „Bnei Baruch” din Israel. Conferinţa este susţinută de către studenţii din România care studiază alături de Dr. Michael Laitman.
Organizaţia „Bnei Baruch România” ţine cursuri gratuite de „Cabala Autentică” pe internet şi pune la dispoziţia celor interesaţi, în format electronic, cărţi, materiale scrise şi video despre ideile înţelepciunii milenare ale Cabalei. Un nou curs virtual pe internet a început Duminică 7 octombrie, iar participarea la curs este gratuită. În cadrul acestui turneu de conferinţe publice se va face şi o acţiune de donare de carte către bibliotecile judeţene şi universitare ale municipiilor reşedinţă de judeţ pentru ca publicul larg să poată studia Cabala Autentică.
Organizatorii vor sta la dispoziţie pentru întrebări. 

luni, 22 octombrie 2012

Tanase Barde revine

Tanase Barde este vechi in politica tomitana; a fost taranist convins. A fost foarte apropiat de seniorul Corneliu Coposu, pe care l-a considerat cu adevarat un mentor al sau. In 1996, a candidat la primaria municipiului Constanta, dar a pierdut in fata democratului Mihaesi. A fost ciudat acest lucru; pe de-o parte, Tase era un candidat charismatic, inteligent si cu discurs atragator. Mihaesi nu placea foarte tare, dar a intrunit sufragiile electoratului. Apropiatii lui Barde (si analistii vremii) au afirmat ca acesta a pierdut din simplul motiv ca este aroman, iar constantenii nu si-au dorit un primar machedon. Mai tarziu, constantenii aveau sa se convinga ca au gresit votandu-l pe Mihaesi. Ulterior, Tanase Barde a fost deputat de Constanta, pe listele PNTCD. In fine, a venit apoi vremea cand PNT-CD s-a autodistrus si multi dintre liderii locali au migrat spre PD. A fost cazul lui: Iorgus,  Barde, Diane Vancea etc. Dar nici aici nu a stat prea mult; in scandalurile care s-au tinut lant in PD Constanta, dupa plecarea lui Stelian Dutu, liderul interimar av.Ion Popescu l-a exclus pe Barde din partid. Bine, nu numai pe Barde - atunci au fost exclusi zeci de membri PD, acuzati de actiuni de destabilizare! S-au plans ei lui Boc, care era pe atunci liderul partidului, dar lucrurile nu au fost schimbate.
Dupa ce a pus cruce (pentru moment) carierei in viata politica,  Tanase Barde si-a luat foarte in serios rolul de hotelier (el detine hotelul "Corina" din Venus - nu intru acum in detalii, cum a luat hotelul...). Insa, dupa ce au avut loc schimbari  mari la varful PDL (dupa ce Vasile Blaga, care il sustine pe Barde, a ajuns din nou pe val), Tanase Barde a fost reactivat in partid. "In urma cu doua luni mi s-a ridicat suspendarea" mi-a declarat Barde in urma cu cateva minute. Asa ca, membru cu drepturi depline, el va candida pentru un post de senator pe colegiul 2, colegiu detinut la ora actuala de senatorul PSD Nicolae Moga. Acesta din urma este foarte apreciat in colegiul 2 si eu cred cu tarie ca va castiga fluierand inca un mandat. Chiar Barde sustine ca Moga este un senator serios si care a facut o treaba buna. Respect pentru aceasta apreciere!
Ramane de vazut ce stil de campanie electorala va aborda Tanase Barde; noi vom fi cu ochii pe el si pe toti ceilalti candidati la Camera Deputatilor si la Senat. Nu vreau sa fac pariuri, nu sunt un jucator, dar cred ca in proportie de 90% stiu care vor fi parlamentarii de Constanta. Iar ARD-ul nu va avea parte de prea multe mandate...

duminică, 21 octombrie 2012

Portul Constanta va trece in administrarea consiliului local Constanta

Vineri, parlamentari ai PSD de Constanta - deputatii Eduard Martin si Manuela Mitrea si senatorii Nicolae Moga si Alexandru Mazare - au depus la Parlament un proiect de lege care vizeaza transmiterea cu titlu gratuit a milioane de actiuni de la compania nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta catre autoritatile locale pe raza carora exista porturi si se desfasoara operatiuni portuare. Aceste autoritati locale sunt: consiliul local al primariei municipiului Constanta (care va primi 31% din actiuni), Consiliul Judetean Constanta (va beneficia de 15% din actiuni), consuliul local al comunei Agigea (4% din actiuni), consiliul local al orasului Navodari ((3% din actiuni) si consiliul local al orasului Mangalia (2% din actiuni). Dupa ce acest proiect de lege va fi adoptat - si el va fi adoptat (voi explica mai jos de ce) - structura actionariatului la compania maritima va fi: CLM Constanta 51% (consiliul local municipal Constanta detine deja 20% din capitalul social al CNAPMC), Consiliul judetean Constanta 15%, Fondul Proprietatea 20%, Ministerul Transporturilor 5%, Consiliul local Navodari 3%, consiliul local Agigea 4%, consiliul local Mangalia 2%. pentru toate aceste autoritati locale, adoptarea acestui proiect va fi o adevarata mana cereasca, cel putin prin prisma veniturilor la bugetul local. Este vorba despre dividendele pe care le-ar primi anual si care s-ar ridica la cifre impresionante. Constanta ar primi 5-6 milioane de euro, Agigea in jur de 500.000-600.000 de euro, Navodariul ar beneficia de circa 400.000 de euro, iar Mangalia ar primi injur de 200.000-300.000 de euro. 
De ce spun ca acest proiect va trece?  Pentru ca el beneficiaza de sprijinul premierului Ponta si al Guvernului pe care acesta il conduce. Ca si procedura, proiectul va fi dezbatut in Senat, iar mai apoi in Camera Deputatilor (camera care, in acest caz, este decizionala). El va trece de cele doua camere, pentru ca USL va detine majoritatea parlamentara (iar daca nu o va avea, va sti sa faca aliante care sa o ajute  sa aiba control la nivel parlamentar). Va ajunge apoi la presedintele Basescu pentru promulgare; presedintele nu o va promulga si o va retrimite in Parlament. Iar acolo se va intruni din nou majoritate parlamentara - tot procesul va dura intre 9 luni si un an. 
Parlamentarii constanteni nu au inventat roata cu aceasta propunere legislativa.l Aproape in toate tarile europene  porturile performante apartin autoritatilor locale. De exemplu, portul Rotterdam  are urmatoarea structura a actionariatului: 70% municipalitatea Rotterdam si 30% statul olandez. Portul Hamburg apartine 100% municipalitatii. In acest caz, 80% din venituri raman la autoritatea portuara pentru  functionarea si dezvoltarea portului, iar 20% merg la municipalitate pentru proiectele proprii. Si Letonia si-a armonizat legislatia la cea europeana. Portul Riga are ca si structura a actionariatului 50% statul leton si 50% guvernul local.  Exemplele ar fi mai multe, dar este inutil sa le mai prezint (In Belgia este la fel, in Finlanda de asemenea, in Danemarca etc.). La  ora actuala, actiunile companiei maritime sunt impartite dupa cum urmeaza: 60% statul roman, 20% municipalitatea Constanta, 20% Fondul proprietatea. 
Ce-i drept, cu un management de calitate, porturile maritime romanesti ar putea avea o activitate mult mai importanta decat acum. Asa cum stiti, portul Constanta beneficiaza de o pozitionare geografica avantajoasa, fiind situat pe rutele a 3 coridoare de transport pan-european: Coridorul IV, Coridorul IX si Coridorul VII (Dunarea) - care leaga Marea Nordului de Marea Neagra prin culoarul Rhin-Main-Dunare. Portul Constanta are un rol major in cadrul retelei europene de transport intermodal, fiind favorabil localizat la intersectia rutelor comerciale care leaga pietele tarilor fara iesire la mare din Europa Centrala si de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrala si Extremul Orient.
In apropierea Portului Constanta sunt situate cele doua porturi satelit Midia si Mangalia, care fac parte din complexul portuar maritim romanesc aflat sub coordonarea Administratiei Porturilor Maritime SA Constanta.
Manuela Mitrea a declarat astazi, la o conferinta de presa, ca adoptarea unui astfel de proiect va avea o importanta deosebita in ceea ce priveste descentralizarea. "Orice autoritate  de la centru nu va sti exact  ce ii trebuie unei autoritati locale" Ea a mai spus ca fondurile care ar fi atrase catre autoritatile locale prin trecerea actiunilor de la compania maritima vor putea fi folosite la investitii.:"In Constanta ar trebui construit un spital de copii, spre exemplu, care la ora actuala nu se poate face din lipsa de fonduri."
Stiu ca romanii (mai putin cei care locuiesc in judetul Constanta) nu se vor declara fericiti de adoptarea unui astfel de proiect de lege si vor spune ca asta e pohta ce a pohtit-o primarul Radu Mazare; aceasta s-a exprimat, dealtfel, in  acest sens, cu ceva vreme in urma. Dar pentru constanteni chiar este o afacere profitabila. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in urmatoarele luni; deocamdata va fi liniste si pace cu acest subiect, intrucat vine campania electorala, iar politicenii vor avea alte treburi, mai importante decat Portul Constanta.  

 

vineri, 19 octombrie 2012

Liberalii, intre elitism si populism

Dintotdeauna, Partidul National Liberal  a reprezentat un partid al elitelor. Pe langa ideologie, liberalismul este un curent de gandire si actiune al celei mai dinamice parti a elitei romanesti. Deocamdata as vrea sa ma refer la PNL ca si politica "de clasa". Partidul National Liberal a aparut in 1875 (!!!), fiind una din formatiunilor politice cu rol crucial in dezvoltarea si modernizarea Romaniei. Unul dintre fondatorii partidului a fost IC Bratianu; daca va incurcati in Bratieni, nu-i nici o problema - si eu am patit-o din simplul motiv ca, de-a lungul anilor, la presedintia PNL s-au aflat nu mai putin de 5 (cinci) Bratieni! Atat primul, cat si ultimul presedinte (PNL a fost desfiintat si scos in afara legii in 1947, an in care si regele Mihai a fost izgonit din tara, iar la putere au venit comunistii) s-a numit Bratianu. (Cred ca se impune si acum un Bratianu in PNL, dar eu nu cunosc nici unul pentru a-l propune!). Nu vreau sa dau o lectie de istorie, pentru nu am pregatirea necesara; vreau doar sa scot in evidenta ca in PNL se inscriau elitele. In programul PNL (ala vechi, din 1875) se conturau mai multe obiective, si astazi de actualitate: "dezvoltarea “bunei stari a claselor muncitoare” prin ocrotirea muncii si avutului acestora, combaterea legii tocmelilor agricole spoliatore pentru taranime, improprietarirea insurateilor de la sate si a “mahalagiilor” din orase, dezvoltarea invatamantului public, autonomie comunala."Liberalii vremii faceau o politica bazata pe proprietate si libertate si pe cautarea permanenta a unui echilibru intre diferitele clase sociale. Si o buna bucata de vreme le-a iesit ceea ce si-au propus. Istoria ne spune ca PNL s-a implicat in multe evenimente decisive pentru soarta Romaniei: obtinerea independentei din 1877, constituirea Regatului Romaniei, razboiul de reintregire nationala, reforma agrara, relansarea economica dupa criza mondiala din 1929-1933. 
Bun, am facut aceasta scurta trecere in revista pentru a "motiva" intr-un fel atutudinea celor mai multi membri ai PNL de dupa Revolutie. Insa in perioada interbelica dreptul la vot nu era universal; nu toti romanii putea merge in fata urnelor pentru a-si alege favoritii intrati in cursa electorala. (Cine este interesat de acest lucru, poate citi detalii in cartile de istorie ale bunicilor lor sau pe internet!). 
Dupa revolutia din decembrie '89, PNL s-a reinfiintat. Printre fondatori s-au aflat: Radu Campeanu, Dan Amadeo Lazarescu si Sandulescu. La alegerile din Duminica orbului (20 mai 1990), PNL a obtinut 39 de mandate parlamentare. Mult, putin? 
Tinand cont de faptul ca Iliescu si FSN erau idolatrizati de un popor obisnuit sa aiba un "tatuc"( chiar si unul pe care il detesta!), scorul de la alegerile din '90 e chiar bunisor. De-a lungul anilor, liberalii au continuat sa fie elitisti; papioane, eleganta, studii, limbaj elevat etc. Si au ajuns la concluzia ca idealismul si ideologia (de care aporoape nici un alegator nu ma tine cont!) nu mai reprezinta aproape nimic. In politica este important votul! Este important procentul obtinut in alegeri; este important numarul de mandate (in cazul alegerilor parlamentare). Si atunci liberalii - in speta, presedintele Antonescu (cu o sustinere confortabila) - au hotarat ca, in politica trebuie sa fie facute compromisuri, chiar daca esti partid istoric si lumea s-a invatat sa te vada cu papion. Cu ce ajuta sa obtii 18-20% din mandate, daca va trebui apoi sa faci compromisuri mari, uneori foarte mari (a se vedea aliantele facute de liberali de-a lungul timpului, ba cu PNT-CD, ba cu PD, ba cu UFMR), pentru  a putea ajunge la guvernare. 
Astazi, in PNL a fost un conflict nedorit inaintea alegerilor parlamenetare. S-a lasat cu decapitarea lui Chiliman, de la conducerea organizatiei sectorului 1. Sunt sigura ca aceasta schimbare din functie a primarului sectorului 1 a avut dedesubturi pe care publicul larg nu le cunoaste;  insa disputele dintre el si Antonescu sunt de notorietate in mediul politic, si nu numai. Dar, din comoditate sau alte interese, multa lume a pus aceasta manevra pe venirea in PNL a lui George Becali. Nu sunt fan Becali, nici pe departe, dar acesta este, cel putin in opinia mea, compromisul cel mic,  care poate indeparta un compromis ulterior, mult mai mare. Nu sunt Mafalda, insa timpul imi va da (cred) dreptate. Pana la alegeri nu mai este mult, iar surprize de acest gen mai pot aparea. Ciorbea, Petre Roman vor candida din partea liberalilor. Ce urmeaza? 
Oricum, nu cu multa vreme in urma, un politician ilustru spunea ca, pana a intra in politica a crezut ca aceasta este o curva; mai apoi, insa a ajuns la concluzia ca in politica nu exista principii, pe cand curvele au reguli foarte clare, de la care nu se abat niciodata! 

Gratuit - O afacere regala - la Cityplex


In cadrul programului Europa Cinemas, Cityplex va invita marti, 23 octombrie, ora 19.30, la proiectia filmului „O afacere regala” - propunerea Danemarcei la Oscar 2012, o poveste captivantă ce aduce pe marele ecran un eveniment de la sfârşitul secolului al XVII-lea, din Danemarca: un triunghi amoros între un medic, regina Danemarcei şi regele suferind de probleme mintale.
Deşi puţin cunoscut în afara ţării (în Danemarca, însă, acest episod istoric se predă în şcoli, scriindu-se mai mult de 15 cărţi istorice şi de beletristică pe această temă), faptul istoric are un potenţial cinematografic enorm, iar regizorul danez Nikolaj Arcel explorează evenimentul într-o manieră fericită.
Într-o perioadă foarte scurtă de timp, la sfârşitul secolului al XVIII-lea - când începeau să se propage în ţările Europei  ideile culturale către pubicul larg, ca o contracarare a dominantei percepţii religioase asupra lumii, Johann Struensee, un medic dintr-un oraş mic, a ajuns la curtea regală a Danemarcei. A devenit amantul Reginei şi prietenul cel mai bun al Regelui şi în scurt timp a preluat puterea, devenind aproape rege timp de un an. In această perioadă de timp a schimbat totul, a modernizat curtea daneză şi întreaga ţară. A fost un revoluţionar şi a pornit o revoluţie non-violentă la sfârşitul anului 1760. Rolul medicului este jucat de actorul danez Mads Mikkelsen.
Filmul se concentrează mult asupra personajelor de la curte, bine construite: Caroline Mathilde (Regina jucată de actriţa suedeză Alicia Vikander), Regele Christian VII (memorabil jucat de studentul la teatru danez Mikkel Boe Følsgaard, premiat - de altfel - la Berlin cu Ursul de argint pentru interpretare), Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen), Regina mamă (jucată de Trine Dyrholm - a fost protagonistă în Hævnen/într-o lume mai bună - Cel mai bun film strain la Oscar 2011, în regia lui Susanne Bier) etc.
Cityplex si-a propus ca, incepand din 2012, sa devina un „ambasador” al artei cinematografice europene, promovand  în cadrul programului Europa Cinemas cele mai reprezentative productii europene ale anului. Intentionam sa aducem titluri cu subiecte actuale si interesante pentru tineri , scopul nostru fiind acela de a contribui la intelegerea culturii si mentalitatilor din alte zone geografice . 
Detalii, pe pagina oficiala de facebook a Cityplex si la numerele de telefon: 
0241.483182/83/86; 0723.267 188

joi, 18 octombrie 2012

Unde a disparut notiunea de familie?

In orice familie care se respecta exista niste norma elementare care se respecta cu sfintenie. Si nu ma refer la acele familii deosebit de conservatoare, in care - din respect exacerbat, copiii li se adreseaza parintilor la persoana a doua plural. Nu in asta consta, neaparat, respectul. De multe ori, aceasta bariera de exprimare se rasfrange in comunicarea dintre parinti si copii, cu efecte negative asupra ambelor parti. Cand o tanara de 16- 17 ani isi considera mama drept cea mai buna prietena si ii face confidente este un lucru cat se poate de bun. Se spune - si eu chiar cred acest lucru - ca parintii sunt cei mai buni prieteni ai copiilor lor si le pot fi cei mai buni sfatuitori, cel putin prin prisma intelepciunii si a experientei personale. Pe de alta parte, de cele mai multe ori, parintii vor doar binele copiilor lor, nu sunt gelosi sau invidiosi (asa cum poate fi cazul unor prietenii obisnuite intre tineri de aceeasi varsta) Dar cand aceasta fata primeste de la mama careia i s-a confesat o serie de injurii sau aceasta ii spune, cu seninatate, tatalui: fata noastra e indragostita!, dispare increderea copiilor in fata mamei. Si prima conditie pentru existenta unei familii armonioase e pe cale de a disparea. Notiunea de familie, in acceptiunea moderna nu mai permite respectarea regulilor din perioada interbelica. Atunci femeile care lucrau erau foarte putine. Cele mai multe dintre ele isi cresteau copiii si aveau grija de sotul lor si de casa. Daca erau instarite, supravegheau femeia din casa, bucatareasa si bona copiilor, astfel ca totul sa se desfasoare fara probleme. Masa trebuia sa fie pusa la ora pranzului, cand sotul venea acasa pentru a manca. Copiii erau si ei spalati, asezati cuminti la masa, in asteptarea tatalui. Si la tara se respecta acelasi ritual; masa de pranz in familie era sfanta. Toata lumea se aduna la masa la aceeasi ora; se spunea rugaciunea, se taia mamaliga sau se facea o cruce mare pe fundul painii (in semn de multumire pentru hrana cea de toate zilele) si sa manca in liniste. Nimeni nu vorbea la masa, nimeni nu se eschiva de la vreun fel de mancare. Daca un copil (cum a fost si cazul meu!) nu voia sa manance supa, nu primea nici felul doi si era "alungat" de la masa. Atunci mi s-a parut exagerat; nici acum nu consider altfel, dar sunt de parere ca acea educatie ne-a format asa cum suntem astazi. (Cum ar spune un amic, s-a gresit, de fapt, in educatia noastra, pentru ca suntem niste inadaptati care nu stiu sa fure, sa minta, sa insele etc.)
In familie fiecare isi avea rolul lui bine stabilit; tata avea in grija curtea, animalele, rezolva problemele care se iveau. Mama se ocupa de casa, de curatenie, de mancare, de copii - ii ajuta, daca putea, sa isi faca lectiile. Daca mama avea doar patru clase (cum erau multe dintre mamele de la tara), se limita la a-si pune copiii sa-si faca temele. Eventual ii asculta la lectii seara, sa fie sigura ca odraslele si-au rezolvat indatoririle de peste zi. Asta era sarcina copiilor - sa invete! In plus, daca parintii aveau nevoie de ajutor (fie tatal, fie mama), isi solicitau copiii, iar acestia nu aveau tupeul sa obiecteze. Cred ca nici macar nu se gandeau ca au posibilitatea de a se razvrati.
Regula de baza era: "Cat traiesti in casa mea, te supui regulilor mele. Dupa ce te vei muta la casa ta, nu ai decat sa-ti faci reguli proprii!". Chiar daca poate parea o relatie rece, ea nu era nicidecum asa. Si atunci parintii isi iubeau copiii, iar acestia isi adorau parintii.
Astazi, am de multe ori impresia ca notiunea de familie a disparut; nu a disparut ca notiune, ci ca si aplicatie, ca si practica. La fel ca si viata noastra de zi cu zi, familia este intr-o goana continua. Tata se trezeste pe la 6.00 sau 7.00, sa mearga la serviciu. Nu mai are timp de mic dejun, asa ca se limiteaza la o cafea si o tigara si fuge la serviciu. Cu masina, fireste, ca autobuzul nu-i prieste! Mama se trezeste si ea cam la aceeasi ora, sa  puna de cafea si sa-si pregateasca copiii pentru scoala sau gradinita. Nici acestia nu iau micul dejun, ca se trezesc tarziu, dupa ce suna toate ceasurile si telefoanele din casa. Copiii pleaca la scoala; mama pleaca si ea la serviciu. Fiecare vine acasa la alta ora. Copiii vin primii, isi incalzesc mancarea (daca sunt suficient de mari si nu e nevoie de sprijinul unei bone sau a unei bunici pentru aceasta operatiune). Parintii vin mult mai tarziu, pe la 5 sau 6 sau ...9, depinde unde lucreaza fiecare. Mananca separat, isi incalzesc separat mancarea. Seara nimeni nu mai are nici timp, nici chef de nimeni. Mama spala, gateste, calca eventual face curatenie (daca nu-si rezerva ziua de sambata pentru aceasta din urma operatiune). Copiii ies la plimbare; daca nu o fac, se baricadeaza in camera lor si stau pe internet (facebook, filmulete etc.) - isi mai fac si lectii, dar mult mai putin (lectii isi fac, de regula, cei din clasele 1-8). Tata, obosit, se aseaza in fotoliu si se uita la televizor. Uneori mai citeste o carte. Mama,  printre picaturi, se uita la televizor, citeste cateva randuri dintr-o revista sau o carte usurica (nu vreau sa generalizez; sunt multe femei care citesc mult, iar la televizor nu se uita aproape niciodata). A, si ca sa nu uit: in numai 3 zile am vazut in autobuz doua femei (una mai tanara, cealalta mai de varsta a doua), care citeau romane! Mi s-a umplut inima de bucurie, pentru ca un astfel de peisaj nu mai vazusem de multa vreme. 
In fine, sa revin la familie. De multe ori casa este confundata cu hotelul. Copii, parinti, vin acasa ca sa manance, sa faca dus, sa se uite la televizor si sa doarma. Foarte putine familii mai traiesc ca niste familii veritabile, cu comunicare continua, cu preocupari impartasite, cu program comun. Parca ne-am instrainat cu totii de ceea ce presupunea odinioara notiunea de familie. Din acest punct de vedere, mi-ar placea sa ma intorc in timp, macar cu vreo 70-80 de ani.
In ritmul acesta, pe viitor nici nu se vor mai casatori oamenii. Cred ca femeile vor fi cele care vor spune "pas". Pentru ca, in ciuda emanciparii, greul unei familii tot pe umerii lor cade. Nu le compatimesc, sunt si eu femeie, dar cred ca lupta pentru supravietuire ne-a facut pe toti mai individualisti, mai solitari. Mai straini si mai egoisti. Mai tristi...