luni, 20 iunie 2011

Regionalizarea - subiect de bancuri proaste cu ardeleni si moldoveni

 Circula mai demult un banc destul de prost, dar care descrie destul de bine ceea ce se intampla acum cu regionalizarea Romaniei si cu toate comentariile care se fac pe forumurile site-urilor de stiri. Bancul suna cam asa: "Un ardelean, un oltean şi un moldovean stăteau în sala de aşteptare a unei maternităţi. La un moment dat, se stinge lampa şi ca un făcut toate sotiile lor nasc in acelasi timp. După ce vine curentul, apare moaşa şi zice:
- Vă rog să ne scuzaţi, dar, în zarva care a fost pe întuneric, s-au schimbat copiii şi trebuie să apelăm la înţelegerea şi spritul dv. practic în a identifica copiii cui aparţin. Aşa că, domnule, îi spune ardeleanului, vă rog să poftiţi şi să ne spuneţi care credeţi că e al dv.?
Ardeleanul intră şi se uită la copii.
- Ăsta-i, spune el, arătînd spre un copil care era negru.
- Cum, domnule, chiar ăsta credeţi că e al dv.? De ce nu luaţi pe unul din cei doi albi?
- Dar ce? Decat sa iau acasa un moldovean sau un oltean, mai bine un negru!"
Am citit pe site-ulo HotNews ca Dobrogea, adica judetele Constanta si Tulcea, plus Vrancea, Galati, Braila ar putea constitui un judet, sub numele de Moldova de Sud! Ha, ha, ha! Atata lipsa de imaginatie rar mi-a fost dat sa vad la niste oameni cu ceva tigle pe casa. Dar se pare ca cei care lanseaza astel de idei sunt cu tigele sparte de la furtunile de zilele trecute.
Insa au suficient de mult cap incat sa arunce cu piatra in balta si apoi sa se uite de pe mal la prostii care incearca sa  numere cercurile formate pe apa.
Ce-i mana pe ei in lupta? Pai este foarte simplu: adepti ai expersiei paine si circ, ofera tot acest circ gratuit pentru a distrage atentia prostimii de la tot ce se intampla grav in tara asta. Nu cred ca vreo astfel de nazbatie sa se concretizeze vreodata, dar pur si simplu lansarea unei astfel de zvonistici este de natura sa incinga spiritele si sa creeze un nou subiect de disputa ieftina si gratuita. Daca aveti timp si curiozitatea de a vedea ce gandesc semenii nostri, intrati pe astfel de forumuri si veti vedea ce nici macar prin cap nu v-a trecut. Eu, una, m-am distrat copios citind astfelde comentarii. Si, de amorul artei, va impartasesc cateva dintre aceste "minunatii".
Unul comenteaza: :"Copiii de clasa a 5-a se prapadesc in chinuri de ras. Cum, adica ... Dobrogea este parte a Modovei?"
Altul: "Glumă: O idee ar mai fi sa inglobeze Harghita și Covasna in Moldova Veche (in loc de Moldova de Nord) iar Moldova de Sud sa fie inlocuită cu Moldova Nouă.
Să-i vedem acum pe extremiștii unguri unde mai flutură steagul, dacă nu mai au un teritoriu delimitat. Și sper să apară doar nume românești pe indicatoarele la intrare în orașe. "
Si alta: "Dar cu constantenii ce au frate?
Moldova de nord, Moldova de sud, Moldova de peste Prut - Moldova-i la putere!
Ar trebui ca toata tara sa fie Moldova - de nord, de sud, de centru, de nord-vest, de sud-vest etc. "
Rasu-i ras, si gluma-gluma, dar necazul vine din alta parte. Kelemen Hunor ameninta ca secuii vor iesi in strada "dacă forţează cineva acum dizolvarea comunităţii maghiare din zona Harghita-Covasna-Mureş într-o zonă mare, într-un judeţ mare, oamenii iarăşi vor ieşi pe stradă". Si ungurii s-au aratat intotdeauna o masa de manevra disciplinata. Vezi evenimentele din martie 90 de la Targu Mures, vezi participarea masiva la vot (care, totusi, s-a mai diminuat in ultimii ani!)...
Si cred ca, daca pedelistii nu vin cu o oferta rezonabila in opinia ungurilor, acestia sunt in stare sa paraseasca guvernul, sa rupa coalitia si sa-si scoata adeptii in strada. Doar asa., ca sa-si umfle muschii...Pe de alta parte, astazi Hunor a spus ca, maine, la intalnirea cu presedintele Basescu ii va propune sa amane momentul regionalizarii pana cand se va ajunge la un compromis. Ma rog, el i-a spus solutie, dar in opinia mea nu va fi decat o noua ploconeala in fata UDMR. 
 Vai, vai, asta ar putea fi stirea lunii iunie, preluata de toate agentiile, nationale si internationale, de stiri. Ca tot s-a calmat situatia in Libia si Egipt si breaking news-urile sunt din ce in ce mai subtiri.

3 comentarii:

  1. Nu cred Maria ca ungurii de rand vor iesi in strada pentru asa ceva. Cei care nu au o pita sa o puna pe masa, care nu au un ban sa isi trimita copii in vacanta in tabara, au alte preocupari, alte nevoi, alte necazuri. Toata propaganda asta basesciano-bocKista este menita sa atraga atentia ca Romania nu este inca pe plus, ca ne miscam cu economia intre 0 si -, ca tot ce se intampla la nivel national este o mare minciuna. Eu nu m-am uitat in ultimile zile la emisiunile in care s-a dezbatut tema regionalizarii pentru ca mi se pare o tampenie aruncata aiurea si care nu va fi pusa niciodata in practica. Dupa vorba veche: un nebun arunca o piatra si zece intelepti se chinuie sa o scoata. Nebunul este la Cotroceni si sta acolo de prea multi ani. In loc ca inteleptii sa se uneasca si sa ii traga tronul de sub fund, ei cauta piatra falsa aruncata de nebun pe piata...

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S. Erata....Copiii in loc de copii cum a aparut in textul de mai sus...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca problema noastra e daca ne numim Moldova de sud, vest,...Problema e mult mai complicata si in special pt judetele ramase in urma si care sigur nu vor fi resedinte ale regiunilor.Imaginati-va Constanta(resedinta de regiune),cu Braila(f slab dezvoltata).Banii se impart dupa un algoritm romanesc 'eu iau tot ca sunt la Centru,tu ramai cu ... Braila'.Acolo saracia e crunta,rata criminalitatii e cea mai ridicata,economia subterana in crestere.Fara bani nu vor face nimic si asa vor aparea focarele interlope(care deja sunt).Situatiile vor fi la fel si in alte actuale judete precum Tulcea, Vaslui, Botosani,Salaj, Hunedoara, Gorj, poate si altele.Credeti ca decalajele mari dintre regiuni duc la progres?Nuuuu!Comparati Germania si Egiptul.Nu conteaza cum ne numim,conteaza cum traim.Bine????Doar camarila basesciana si cei a caror interese servesc.Multi romani au renuntat la cetatenie(si sunt mai patrioti ca noi),nu conteaza ca se numesc austrieci, sau alte nationalitati, conteaza ca se simt doar oameni.

    RăspundețiȘtergere