luni, 27 iunie 2011

Jurnalistii lui peste-prajit si orasul fantoma din China

Vuieste presa nationala - ziare serioase: jurnalul.ro, gandul.info, televiziuni cu audienta foarte mare: stirileprotv, antena 1, realitatea, site-uri online, bloguri etc - pe maginea unui subiect spectaculos. Orasul misterios-fantoma-holograma- lumi paralele etc. care a aparut zilele trecute pe raul Xin din China. Pasionata fiind de astfel de lucruri am urmarit cu atentie clipuletul postat de toata lumea. Pe langa imaginea cu adevarat senzationala, care te duce cu gandul la toate cele de mai sus, m-a frapat seninatatea cu care trecatorii priveau ciudata aparitie. La fel de senina si zambitoare era si chinezoaica intervievata de un post de televiziune local.
Comentariile cititorilor acestor site-uri sunt si mai frumoase - daca aveti timp si vreti sa va distrati, cititi-le!
Dar plecand de la un dram de indoiala strecurata in mintea mea exact din motivele expuse mai sus, am pus mana pe mouse si am butonat pe google. Lucru pe care il puteau face si jurnalistii care s-au grabit sa traduca o stire publicata in Daily Mail, si sa o posteze fara o minima documentare.
Si, cand-colo, ce surpriza? Locul cu pricina este intr-adevar un oras, dar nu unul misterios si nici unul dintr-o lume paralela. E acolo pur si simplu, locuit de ceva vreme de chinezii care au facut un orasel pe o insula aflata in mijlocul raului Xin. Farmecul stirii consta de fapt in aspectul ireal pe care il avea acel loc in urma unor fenomene meteorologice absolut normale - multa umezeala si ceata densa .
Sunt acum  curioasa daca aceste posturi de televiziune, ziare etc, vor reveni cu informatia corecta sau isi vor lasa cititorii intr-o mare eroare.

3 comentarii:

  1. Eu cand zic ca presa din Romania este a patra mizerie in stat...
    Poate va veni si ziua cand tara asta sa aiba niste jurnalisti, nu o haita de mercenari care mai sunt si amatori pe deasupra, dragalasii de ei :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu tine si cu Liliana. In Romania nu se mai face presa, ci se scrie pe hartia din hazna...

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt perfect de acord cu'antevorbitorii' mei.Am sa dau un exemplu:
    Un fost coleg de facultate,fost inginer(pasionat doar de literatura si politica externa),a incercat in zadar prin anii '93 - '95, un angajament la un ziar serios.In '95 a intrat la facultatea de drept la Iasi,a terminat si a fost cooptat la catedra de Drep International.In prezent este Conferentiar Universitar la aceeasi catedra si are multe articole publicate in presa straina.La noi nu ca nu a fost bun,dar el nu prezenta ce se cerea pe piata(crime, violuri,talharii) ce nu necesita cunostinte deosebite sau documentari.
    Dar citi dintre romani ar renunta la ceea ce vad sau citesc in mass-media astazi?Eu cred ca foarte putini.

    RăspundețiȘtergere