vineri, 17 iunie 2011

Badea Ion si Andras baci

M-am nascut in Regiunea Mures Autonoma Maghiara - forma de organizare teritoriala desfiintata de Ceausescu in 1968. Recent m-am intors din vacanta si m-am oprit cateva zile  la Targu Mures. La ora actuala, ungurii din Ardeal au o mare preocupare: isi intocmesc dosare legale pentru obtinerea dublei cetatenii, romano-maghiare. Credeti ca o fac din prea multa dragoste de Ungaria? Ei, bine, nu! Motivul este unul cat e poate de pragmatic; ca cetateni unguri pot circula fara  viza pe pasaport in Canada, SUA, Australia, Noua Zeelanda si cine stie in ce alta tara a lumii. Mai dragut este faptul ca am intalnit romani get-beget care, inventivi ca toti romanii, isi cauta stramosi unguri pentru a obtine cetatenia maghiara! Tot pentru ca, satui de refuzul Ambasadei SUA la Bucuresti de a le pune viza pe pasaport, prefera sa aiba dubla cetatenie romano-maghiara. Si asta cu toate ca unii dintre ei au avut bunici care au fost torturati de unguri si care acum se rascolesc in mormant din cauza demersurilor nepotilor lor! Un alt roman isi cauta radacini maghiare pentru a putea deschide o firma in Germania. A incercat si ca roman sa o faca, insa i se cereau 10.000 de euro drept garantie, si nu avea banii astia. Insa ca cetatean maghiar nu i se cere nici o garantie pentru a deveni patron in Germania. Ce vreau sa reliefez prin asta este ca traim intr-o epoca moderna, in care important este sa ne mearga bine, sa ne putem misca liberi prin aceasta lume, fara sa conteze ca suntem cetateni romani sau de alta nationalitate.
Pe de alta parte, cand postasul a intarziat doua zile cu pensia, atat badea Ion, cat si Andras baci s-au dus la bolda (magazinul satesc) si l-au rugat pe vanzator sa ii treaca in caiet ca sa poata cumpara pita si ulei, ca nu au bani sa plateasca pe loc.
Se face atat de mult caz de nationalitatea fiecaruia, incat stau si ma gandesc cui foloseste acest lucru. In fond, atat badea Ion, cat si Andras baci se trezesc dimineata, se spala pe ochi si pe dinti (chiar se spala!),  stau pe wc (uneori sunt constipati si pierd mai mult timp acolo), dau de mancare la galite si la porci sau la alte oratanii de prin ograda,  iar apoi se intorc in casa si beau jinarsul de dimineata, mananca si se apuca din nou de treaba.
Atat unul, cat si altul isi fac griji pentru viitorul copiilor lor, pentru sanatatea lor si a sotiilor lor, ca medicamentele sunt scumpe, iar pretul in farmacii nu e stabilit in functie de nationalitate!
Si badea Ion si Andras baci se plang ca gazele sunt foarte scumpe, si se bucura ca a venit vara si nu mai consuma atat de mult, fac economie la curentul electric si stau duminica dupa-amiaza de vorba la poarta. Duminica dimineata amandoi se primenesc, isi pun camasi albe, costum negru, pantofii din piele, isi pun o batista curata si calcata in buzunar si pornesc spre biserica - ce-i drept, merg in directii diferite, unul la ortodocsi, iar altul la catolici sau la protestanti. Alte diferente intre ei nu sunt, decat ca unu spune Dumnezeule, iar altul Istenem - ca daca se lovesc peste deget amandoi spun : ioi, ... cuvantul de dupa vigula difera din nou. Cine stie cum injura si unii si altii, stie ce am vrut sa spun!
Pe Andras baci nu il intereseaza cetatenia maghiara, nu il ajuta cu nimic. E intelept si mucalit: "Eu, szivem, nu am fost plecat nici pana la Cluj, la ce-mi trebe sa ma duc la Budapesta?? Da'copiii mei isi fac si buletine unguresti ...".
Poate ca in Harghita si Covasna, unde ungurii sunt majoritari, lucrurile sa fie diferite. Si cred ca sunt - lor li se pare firesc ca, daca sunt toti maghiari, sa vorbeasca ungureste, la Politie, la Spital, la Primarie. Poate ca ei si-ar dori sa se revina asupra regiunii Mures Autonoma Maghiara. Nu prea are cine sa le faca opozitie; in Mures, insa, lucrurile stau cu totul altfel...
Si atunci stau si ma intreb cui foloseste ideea de enclavizare  a Ardealului? Nici macar ungurilor - care ar pierde cateva posturi de consilier judetean (se presupune ca regiunea ar avea un consiliu unic!), cateva posturi de conducere etc.
Ar castiga, in schimb politicieni ungurii: o groaza de capital de imagine! Le-au promis votantilor lor ca vor castiga autonomia si iata ca se tin de cuvant! Pentru ca politicienii unguri si-au urmarit intotdeauna interesul; au facut tot ce le-a stat in putinta si au inclinat balanta in favoarea lor; nu le-a placut opozitia si , ca atare, au fost mereu la putere. Au facut guverne, au desfacut guverne - cne e fraierul in situatia asta? Ungurul, care isi atinge obiectivele, sau romanul care sta capra de cate ori are ocazia (la UDMR, la UE, la NATO etc. )
Sunt convinsa ca aceasta enclavizare nu va avea loc - acum UDMR arata guvernului pisica si ii explica pe romaneste, sa inteleaga toti, ca felina are unghii si zgarie rau! Dar pedelistii in general si presedintele Basescu, in special, stiu ca o astfel de tampenie i-ar scoate definitiv din viata politica.
Insa nici unii, nici altii nu sunt prosti; stiu cu totii ce fac: AVERI! Nu conteaza ca sunt romani sau unguri, politicienii nostri stiu sa faca un singur lucru: BANI! Din paduri, din terenuri, din pamant, din iarba-verde! Si atunci cine e dusmanul comun? Nu cumva politicianul de langa noi? In clipa in care extremistii unguri si cei romani vor pricepe acest lucru, situatia se va schimba in tara asta. De-abia atunci multimea (nu prostimea) va reprezenta o forta de care va trebui sa se tina cont. Oare voi mai trai sa prind astfel de vremuri?

6 comentarii:

  1. Andras baci si Ion baci vor fi intotdeauna mai interesati de pretul pitei, al palincai, al orataniilor din curte, decat de disputele interetnice cu care politicienii ne aburesc numai pentru a ne distrage atentia de la falimentul Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Super tare materialul! Bravo, Maria! Ce ma intristeaza este ca se demonstreaza, a "n"-a oara, ca romanul NU are coloana vertebrala! Sau sa fie doar disperarea?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragii mei, multumesc. Asta este adevarul... oamenii au aceleai griji si preocupari indiferent de nationalitate. Din pacate, cel mai "aplecat" a fost mereu romanul. Ba la Inalta Poarta, ba, mai recent, la Viena, ba - si mai recent, la FMI, NATO siUE ... se pare ca este in codul genetic al multora dintre noi aceasta prostituare ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Maria, nu ti se pare ca toate aceste organizatii sau organisme pe care le mentionezi mai sus - FMI, NATO si UE - prin modul in care impun anumite reguli bizare nu sunt decat o forma de neocomunism? Singurul lucru care este permis omului de rand este sa comenteze, sa vorbeasca liber. In rest, avem restrictii economice, agricole - ce trebuie, cum trebuie, cat trebuie sa cultivam, sa recoltam, sa producem - chiar si in domeniul zootehnic, restrictii privind libera circulatie a fortei de munca, restrictii privind accesul in spatiul Schengen, etc... Sa le mai enumar si pe celelalte? Nu crezi ca este vorba despre o dictatura a celor puternici in fata celor slabi si fara coloana vertebrala as cum suntem noi, romanii?
    O dictatura impusa de state care spun ca sunt democrate pana in maduva entitatii nationale. Ciudat paradox nu-i asa?
    Libertati ingradite de UE - libertati ingradite de democratie - al dracului oximoron!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmmmmm!!!Frumos spus,"multimea, nu prostimea".Regret mult, dar asa e.Cindva(pt f putin timp e drept),am activat ca Director de Productie intr-o fosta mare uzina socialista, cu aproape 5 000 angajati.A fost o mare dezamagire pt mine cind mi-am dat seama de educatia lor, de respectul fata de colegi,fata de sefi sau fata de munca.Abia terminasem stagiatura, veneam din proiectare si credeam ca am puterea sa fac ceva in perioada grea postcomunista, insa nu am reusit.Pe langa calitatea slaba a majoritatii(nu a tuturor)angajatilor, au mai aparut si interesele politicienilor.
    Au trecut ani, vreau sa cred ca ceva s-a mai schimbat, insa la educatie suntem foarte deficitari.Procentul e acelasi si in Parlament si in Guvern, peste tot.Ne vom da seama ca e mai bine,cind rating-ul OTV-ului sau stirilor de la ora 5 vor scadea,cand sow-urile tampite cu pitzipoance,vor fi inlocuite macar partial cu sow-uri culturale, interviuri cu personalitati,teatre,filme de cinemateca...etc.
    Cat priveste iesirile romanilor in state,Canada...,e discutabil.Se stie cum si cine au iesit primii din tara si cite probleme am creat in Europa.Dar nu noi, ci ei, cei multi si..., iar cind am vrut si eu sa ajung in Grecia,am fost umilit nu pt ca nu as fi avut actele necesare, pt ca deja ajunsesera altii(romi in special)care facusera destule.Acu,nu mai exista viza, dar cei care nu ne cunosc(cei din afara), ne privesc cu reticienta, pt ca romanii au cam comis-o cam pe oriunde.In state sau Canada insa, am fost privit cu respect, pt ca acolo comunitatea de romani este respectata.
    E drept,UE-ul impune,iar noi plecam capul, pt ca asa cap avem.Au fost si romani care s-au opus(Mircea cel Batran...)care insa stiau sa-si educe oastea!

    RăspundețiȘtergere
  6. DL, si eu as vrea sa cred ca in acesti 20 de ani s-au schimbat lucrurile in bine, insa nu pot sa fac aceasta afirmatie. De mila-de sila, de frica, inainte de '89 oamenii erau, totusi, mai cu bun simt. Tiganii lucrau pe unde se putea ca, in caz contrar, puscaria ii manca. Acum umplu terasele si barurile de la primele ore ale diminetii (ma rog,. nu chiar de la primele ore, ca dorm mult, dupa o noapte pierduta la ruleta!), se "dau " cu BMW-ul pe sosea si ii sicaneaza pe ceilalti soferi, poartra capul aplecat din cauza greutatii lantului de aur pe care il poarta la gat, scuipa senminte pe strada etc. Ca sa nu fiu catalogata drept o rasista (una dintre cele mai bune prietene ale mele din copilarie a fost tiganca si ii port si acum o prietenie sincera), trebuie sa mentionez ca aceleasi "calitati" le au multi romani. Insa pentru mine a fi tigan nu echivaleaza cu etnia in sine, ci cu un comportament suburban. In copilarie, cand faceam prostii, mama ma certa si ma pedepsea spunandu-mi: "acum ti-ai mancat omenia, ca tiganu' biserica!" Si nu intelegeam..... acum pricep!
    Cat despre Mircea cel Batran, ai dreptate, dar daca te gandesti la Mihai Viteazu (de exemplu) tocmai faptul ca nu a plecat capul, l-a facut sa si-l piarda!

    RăspundețiȘtergere