miercuri, 26 martie 2014

Ioan Gyuri Pascu: Se poate rade mult si bine pe seama noastra, a tuturor!

Toata lumea stie despre Ioan Gyuri Pascu - a facut si face parte din clasa umoristilor din Romania, atat inainte, ca si dupa 1989.  Au trecut multi ani de cand s-a lansat, mai intai in muzica (in anul 1977) iar, mai apoi, a devenit coleg cu Tony Grecu, Doru Antonesi, Cristian Gretcu in grupul "Divertis". Cunosteam acest grup din Iasi, de pe vremea studentiei. De fapt l-am cunscut si pe Dan Bacinschi, un om care si-a pus serios amprenta pe acest grup devenit ulterior atat de cunoscut la nivel national. Grupul "Divertis".... Din pacate, s-a desfiintat dupa 30 de ani de existenta. Nici nu mai conteaza cauza.... In fine, si Ioan Gyuri Pascu a avut niste trairi puternice - in 2010 a divortat de sotia sa si a avut probleme extrem de serioase de sanatate. De atunci, nu mai bea absolut nimic si traieste foarte frumos si sanatos! Dar iata interviu facut cu el in iulie, 1995.

Incepand cu anul 1986, Ioan Gyuri Pascu face parte din grupul Divertis, fiind unul dintre cei mai indragiti componenti ai trupei. Filolog de profesie, el s-a lansat oficial ca solist vocal. Bonom si solubil, Gyuri ne-a acordat un interviu imediat dupa sfarsitul spectacolului  pe care grupul "Divertis" l-a sustinut pe scena Teatrului de Vara din Neptun.
Rep.: Cum va gasiti sursele de inspiratie?
Gyuri Pascu: Pai nu este foarte greu sa le gasesti. Si eu ma gandesc chiar la epoca dinainte, cand eu eram navestist si lucram in judetul Calarasi. Ajungea o singura zi de mers cu trenul pana la Calarasi si de acolo cu autobuzul. De acolo aveai un sac bun. Nu am facut nici un efort pentru personajele de la interviuri; ele veneau si se stocheaza fara sa vrei. Pentru ca atate lucruri se intampla in jurul tau incat nici nu poti sa cuprinzi 5%. Cata vreme exista atatea necazuri si cata vreme romanii s-au obisnuit sa treaca razand peste ele - si poate ar fi cazul sa mai incerce si altfel! - exista sursa de inspiratie in prostie. Si cred ca oricum nu exista societatea perfecta; am fost si in Statele Unite si am vazut - se poate rade mult si bine pe seama noastra, a tuturor.
Rep.: Credeti ca rasul acesta poate schimba ceva in mentalitatea oamenilor?
Gyuri Pascu: Din punctul de vedere al sperantei raspunsul este pozitiv. Asa am si pornit-o la drum. Era o joaca, dar si speranta ca intotdeauna rasul acesta ne poate deschide si pe noi putin la minte, cu neuronii pe care-i avem si care se ard zilnicAsa si la ceilalti oameni exista un licar de speranta ca orice fraza spusa de noi poate fi rastalmacita de ei, acasa, si asta sa le dea de gandit. Noi am sperat si in 1992, speram si acum, pentru 1996... Gandesc eu ca se va subtia majoritatea, totusi, si nu neaparat datorita spectacolelor noastre, ci datorita spectacolului creat de chiraitul matelor. Pentru ca, in momentul in care nu vom mai putea rabda, atunci cu siguranta stampila se va pune altfel.
Rep.: Ce ne puteti spune despre activitatea d-voastra muzicala?
Gyuri Pascu: Cu ea mi-am inceput activitatea pe scena. Deci, eu am cantat in formatii si , in general, ma bazez tot pe inspiratie. Inspiratia se duce  si cauta tot in jurul meu. Activitatea muzicala ma reprezinta intru totul. La cat sunt eu de imprastiat este si modul diverisificat de abordare a genurilor muzicale. Si cred eu ca este un asa mare valmasag in jurul nostru, in necazuri si bucurii, asta se poate reflecta numai asa. Nu poti sa abordezi numai acelasi gen de muzica. Mai sunt si mici momente de romantism si tandrete acasa, care dureaza intre 10,15 si 30 de minute, si trebuie cantate si alea, ca sunt frumoase. Pot sa spun ca ma implineste foarte bine si ca am un model: foarte multi artisti din strainatate, care nu se opresc la a face film sau scena; daca le vine sa cante, mai si canta. Mi-ar placea sa cant si eu dupa ce as da 2-3 voleuri la Wimbledon si cu 40.000 de dolari in buzunar. Eu nu-mi doresc decat sa castig niste bani, sa-mi cumpar o casa ca lumea. Pentru ca la mine in casa bate vantul si curg tevile de la calorifer.
Rep.: Totusi, vremea aceasta este rentabila in Romania?
Gyuri Pascu: Deocamdata nu este rentabila, fiind ca un microb de care nu te poti lasa. De aia sunt bune si cantecele, ca poti sa-ti spui oful. De exemplu, ala cu instalatorul a plecat tot de la un fapt real: mi s-au spart de sase ori in doua luni tevile. Si cred ca asta m-a influentat. In orice caz, viata pentru noi este foarte grea si poporul poate sa fie linistit, ca mai avem pana la miliard!

Abscons interviul si sper ca cei ce-l veti citi il veti intelege!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu