luni, 31 martie 2014

Victor Babiuc, pe vremea cand era deputat PD

S-au intamplat multe in acesti ani, atat lucruri bune, cat si extrem de urate. Nu stiu de cine a depins intamplarea acestora, dar pur si simplu s-au produs! Intamplator sau nu, aseara l-am vazut pe Victor Babiuc, fost ministru de Interne, fost ministru al Justitiei, fost om politic de mare anvergura. Multi ani a facut parte din Partidul Democrat, fiind coleg cu Traian Basescu. Au trecut, insa, anii si i s-au pus multe in carca acestui om. Eu, insa, am realizat un interviu cu el, in anul 1995, cand inca era foarte util societatii din care face parte. Pe de alta parte, orasul nostru era cuprins si din stanga, si din dreapta, de traficanti de droguri si nu numai. Amintiti-va, daca puteti!

Cunoscut ca un fidel colaborator al lui Petre Roman, Victor Babiuc se poate lauda cu o experienta politica considerabila. Dupa ce a trecut, ca detinator al portofoliilor, de la Ministerul Justitiei si cel de Interne, in urma alegerilor din 1992 domnis sa a devenit deputat in Parlamentul Romaniei. Aflat zilele acestea in vacanta pe litoral, la hotelul Prezident din Mangalia, Victor Babiuc a raspuns cu amablitate intrebarilor reporterilor nostri.
Rep.: D-le deputat, in ultima vreme au avut loc in Constanta unele evenimente importante legate de actele de contrabanda si schimbari din Politie. Cum vi le explicati din perspectiva fostului ministru de Interne?
Victor Babiuc: Aici sunt doua aspecte care trebuie avute in vedere. Pe de-o parte, acela ca, urmare a actelor constatate, a fost necesara schimbarea conducerii Politiei din Constanta, lucru dealtfel, indiscutabil, pozitiv prin faptul ca, atunci cand se gasesc nereguli in Politie, aceasta reactioneaza sanatos si ii indeparteaza pe cei care nu se comporta asa cum cere deonotologia meseriei. Pe de alta parte, aspectul negativ este acela ca coruptia, abaterile de la lege, au patruns si in Politie. Vedeti, daca urmarim activitatea Politiei din Constanta in ultimul an si jumatate, aici au fot mereu evenimente. Au fost acte de contrabanda, trafic, coruptie si alte de asemenea gen de interes pana la un anumit punct, daca tinem seama ca orasul este port cu activitate turistica si comerciala intensa. Avem deci nevoie de o crestere a vigilentei organelor de ordine. Imi amintesc acum de un caz de mai demult, capturarea aici a unei mari cantitati de droguri. A fost un fapt pozitiv, desigur, dar s-a pierdut din vedere faptul ca acesta a fost un semnal. Nimeni nu patrunde intr-o tara cu asa cantitati enorme de droguri, daca nu exista o filiera. Aici trebuie cercetat, de ce cineva isi permite sa introduca o asemenea cantitate. Cu siguranta a existat aici o retea care a functionat in acel moment.
Rep.: De ce aceasta demitere a d-lui Arghiroiu, as vrea sa mergem la Bucuresti  si sa vedem ce este cu aceste arestari spectaculoase in ultima vreme. Credeti ca au un substrat politic?
Victor Babiuc: Mi-e greu sa fac o generalizare. Vedeti, daca m-as fi referit la anumite evenimente din randul bancilor, s-ar fi facut si se pot face o serie de speculatii in legatura cu o tenta politica. Cred ca aici s-a lucrat pana la un punct cu exces de zel, acuzatiile care s-au adus, si ma refer de exemplu la dl. Pascariu, fost presedinte ala Banca Romaneasca, mai inainte la BRCE, sunt chiar ridicole speculatiile care s-au facut privind lipsa colaborarii lui cu anumite forte politice, si cand era presedinte BRCE si ulterior, ca si in ceea ce priveste alte banci incep sa prinda contur. Insa alte categorii de oameni, cum ar fi Constantin Constantin, patronul Sexy Club, si altii, culoarea politica n-a reiesit de nicaieri. Acum n-ar trebui ca intotdeauna cand Politia ancheteaza si aresteaza oameni cu o pozitie economica importanta, exista neaparat o tenta politica. Sunt lucruri care se intampla pentru ca, prin ceea ce au facut acesti oameni, se justifica interventia Politiei.
Rep.: Totusi, pe vremea cand a fost declansat procesul Petromin si a inceput urmarirea penala impotriva directorului, s-au facut numeroase afirmatii, inclusiv din partea d-lui Basescu, ca ar fi ceva politic.
Victor Babiuc: Da, pentru ca acolo au fost cateva lucruri ciudate. Au fost arestati trei sau patru insi, fosti conducatori ai Petrominului, in conditiile in care implicatii in marea tranzactie cu grecul Katounis n-au patit nimic, chiar daca justitia a considerat aceasta afacere ca paguboasa si nelegala. In schimb, oamenii care n-au fost implicati intr-o asemenea afacere oneroasa au primit fel de fel de acuzatii. Este stiut ca, in momentul in care a arestat, Politia nici macar nu cunostea ce prevad aceste contracte. Ei au fost cei care au tradus in arestul Politiei aceste contracte, pentru a vedea de ce au fost retinuti.  Modul in care au evoluat ulterior lucrurile a demonstrat ca a fost o actiune pripita, menita a distrage atentia opiniei publice de la marea afacere paguboasa Petromin-Katounis si nu a avut un substrat real.
Rep.: V-as ruga sa ne spuneti ceva despre politica de aliante a Partidului Democrat....
Victor Babiuc: Da, este o problema extrem de importanta. Noi pornim de la ideea ca aliantele intre partidele de opozitie sunt indispensabile. Vedeti, la alegerile din 1992 au fost o seama de atacuri, nu tocmai amicale, din partea  CDR la adresa noastra. Rezultatul? In urma acestor lovituri reciproce Opozitia a pierdut 3-4%, suficient insa pentru castigarea alegerilor si instaurarea altui guvern. Iata de ce noi dorim o intelegere cu toate partidele din opozitie din cadrul CDR si din afara ei. Trebuie sa ne pregatim pentru un guvern de coalitie. , o serie de obiective comune, un mesaj care sa arate electoratului ca gandim corelat, ca ne putem intelege pentru a scoate tara din criza. Faptul ca vom participa la alegeri pe liste separate nu ne impiedica sa avem puncte de vedere comune, ca electoratul sa inteleaga ca gandim la fel, cel putin intr-o serie de probleme esentiale ale tarii.
Rep.: Spuneti ca ar trebui gandit la fel in ceea ce priveste problemele esentiale. Dar legea caselor nationalizate nu a fost o problema esentiala?
Victor Babiuc: Vedeti, opinia oficiala a partidului, spusa si inainte de adoptarea legii, si dupa, a fost aceea ca legea e proasta, ca nu rezolva nimic si ca noi nu o vom sustine. S-a intamplat insa ca deputatii din Banat sa acuze presiuni din partea electoratului pentru votarea legii. Ca urmare, noi am convenit ca, daca exista zone unde aceasta lege este dorita, deputatii sa voteze in acest sens, chiar daca noi am spus ca este proasta. Astfel, din cei 63  de parlamentari ai PD, sapte au votat altfel. In afara de cei patru deputati din Banat, s-au mai adaugat inca trei, unul din Bacau care, fiind demis, a vrut sa faca un gest de fronda, si doi din Bucuresti si Vaslui, care locuiesc in case nationalizate. Nu trebuie confundata insa aceasta atitudine cu cea a partidului, care a fost categoric impotriva acestei legi.

Vi se pare ca nu e foarte mult schimbat! Si au trecut, totusi, 19 ani!!! Va asigur ca nu se va schimba nimic nici in urmatorii ani!

2 comentarii:

  1. Uita-te la clipul urmator si sper ca vei intelege de ce tipa de la "lead voice" imi aduce aminte de tine. Ani in urma. Prea multi din pacate. Arata-i te rog si lui Johnson.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZrvjisACcvU

    ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc mult. i-l voi arata, fii sigur!

    RăspundețiȘtergere