marți, 4 martie 2014

UDMR, aliat al tuturor partidelor politice din Romania

Asistam (as fi vrut sa spun ca "traim", dar noi romanii si ungurii de rand, milioanele de multi romani si unguri care traim de pe o zi pe alta, o ducem astazi exact la fel ca si ieri!) la niste mutari politice care pentru multi dintre noi sunt importante. In primul rand, sunt importante pentru ca asigura continuitatea guvernului Ponta, pe de-o parte. Pe de alta parte, ne pune in situatia de a ne uita in urma si a vedea ce politica a facut UDMR si ce politica face in continuare. Ei bine, daca nu ati avut curiozitatea de a urmari politica acestui partid maghiar, imi revine deosebita placere de a va reaminti cum stau si cum au stat lucrurile: In primii ani dupa 1989, PDSR nu a avut de-a face cu UDMR. Asta, pana in anul 1996 cand, pentru prima oara de cand exista, partidul a fost cooptat la guvernare. Adica, in intervalul 1996-2000,. UDMR a facut parte din guvernul CDR. Ce insemna guvernul CDR? Cine facea parte din el? Ei bine, CDR s-a constituit in noiembrie 1991, pe baza unui protocol semnat de partidele membre ale Conventiei Nationale pentru Instaurarea Democrației  (PNT-CD, PNL, PSDR, PER, PAC si UDMR). Cititi cu atentie numele partidelor ce faceau parte din CDR! Pe atunci, candidau la prezidentiale Ion Iliescu, Emil Constantinescu (din partea CDR), Petre Roman (din partea PD). Dupa primul tur de scrutin, PD a semnat cu CDR au acord de colaborare electorala si astfel s-a reusit impunerea lui Emil Constantinescu in functia de presedinte al Romaniei. Aproape doi ani, pana in 1998, au guvernat impreuna; in martie 1998, PD iese de la guvernare si intra in Opozitie.
In intervalul 2000-2004, am avut parte de o guvernare PSD-PUR, pe care UDMR a sustinut-o, fara a face parte din guvern. Dar a fost de partea celor aflati la guvernare!
A venit apoi Alianta DA la conducerea guvernului. Va amintiti alianta DA? Era formata din PNL, care il avea ca presedinte pe Calin Popescu Tariceanu, si din PD (condus de Emil Boc!). In 2007, PD a fost exclus din Guvern. UDMR a fost in aceasta perioada (repet: 2004-2008) la guvernare. Dupa trecerea PD in opozitie, UDMR a ramas in  coalitie cu PNL.
Dupa 2008, UDMR a intrat in opozitie dar, dupa numai un an, dupa caderea guvernului Boc 1( alcatuit din PD-L si PSD), partidul maghiar a revenit la guvernare, alaturi de PD-L si UNPR. Si a guvernat din nou, pana cand a fost demis, prin motiune de cenzura, guvernul Ungureanu. Atunci coalitia dintre PD-L si UDMR s-a desfiintat, iar cel din urma partid a trecut din nou in opozitie.
Ati obosit? Eu, da!
Pentru ca, uitandu-ma in urma cu atentie, constat ca toate partidele care au rezistat de-a lungul timpului s-au aliat intre ele la un moment-dat. Dar ABSOLUT TOATE PARTIDELE!
Adica UDMR a fost aliat cu oricine a putut; cu PSD, cu PD-L, cu PNL.... chiar nu a constat numele partidului sau baricada politica de partea careia se afla.
Stau si ma gandesc, in acest caz, de ce sa merg la alegeri atunci cand va veni timpul sa o fac? Cu cine sa mai votez atata vreme cat, in viata politica, chiar nu mai conteaza nimic. Conteaza doar o simpla sustinere a unei formatiuni politice sau a alteia. Asta e politica romaneasca? Eu nu o mai vreau asa!
Mi-as dori sa fie infiintat un nou partid politic, care sa cuprinda milioane de persoane nemultumite de viata de zi cu zi pe care o  traiesc. Pentru ca stiu ca sunty milioane de romani care traiesc extrem de greu. Si vina o are, in principal, formatiunea politica aflata la guvernare.
Am obosit sa tot aud ca o ducem prost pentru ca "fosta" guvernare a fost proasta, motiv pentru care "actualii" nu prea au sanse de reusita. In fond, de 24 de ani suntem condusi execrabil de aceleasi personaje. Stiti ce au facut americanii in 24 de ani? Studiati si apoi mai vorbim. Cititi pe internet si atunci voi sti ca sunteti cel putin la fel de interesati de viata noastra cat sunt si eu!
Iar mai apoi, poate vom reusi sa facem ceva pentru a nu mai asista pe viitor la scene politice precum cea din aceste zile!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu