A murit la inceputul anului 2013, dar pentru cei care l-au cunoscut si l-au apreciat, Sergiu Nicolaescu va fi mereu in sinea lor, va fi mereu alaturi de ei. Cu multa placere si recunostinta pot spune ca am avut sansa de a face doua interviuri cu el, la distanta de cativa ani. Au fost doua interviuri foarte diferite, care s-au axat pe diferite probleme. Astazi il voi publica pe cel realizat in anul 1995, pe terasa casei lui din 2 Mai. Iata ce scriam atunci:
Este deja de notorietate faptul ca regizorul Sergiu Nicolaescu are o locuinta de vara in localitatea 2 Mai. Vila propriu zisa este amplasata intr-un cvartal construit in anul 1990. Alaturi de senatorul PDSR locuiesc alte personalitati ale vietii noastre culturale, si i-am aminti pe Stela Popescu si Mihai Maximilian, dar si familia actorului Vladimir Gaitan. Desi Sergiu Nicolaescu nu obisnuieste sa-si petreaca prea mult timp la vila, am reusit sa-l prindem si sa obtinem un incitant interviu.:
Rep.: Cum va simtiti aici si ce faceti in timpul liber?
Sergiu Nicolaescu: Cum sa ma simt, ca abia am venit azi-noapte. Aici ma simt bine, e locul meu de refugiu sa spunem asa. Atunci cand reusesc sa fiu liber, vin aici sa stau linistit, sa scap de presa, de televiziune si de altii.
Rep.: Cum se imbina activitatea d-voastra de senator cu cea de regizor. Cum reusiti sa va faceti timp pentru amandoua?
Sergiu Nicolaescu: Filmul pentru mine ete chiar viata, deci nu ma voi putea desparti niciodata de film. Asta e meseria mea, ea mi-a placut, pe ea am facut-o si o voi face toata viata. Ca om politic am intrat datorita revolutiei. Deci este pentru mine o perioada oarecare. Au trecut cinci ani, cred ca-i destul.
Rep.: Va ganditi la o eventuala retragere?
Sergiu Nicolaescu: Ca om politic, in mod sigur o sa am o retragere. Nu stiu cand, in orice caz curand.
Rep.: Ne puteti spune cate ceva despre ultimul d-voastra film, cel referitor la revolutia romana?
Sergiu Nicolaescu: Sa nu se creeze o confuzie. De fapt, nu este un film despre revolutia romana. "Punctul zero " este un film de aventuri, pe fundalul revolutiei romane. Deci, asa ceva s-ar fi putut intampla. Insa asa cum fac de obicei, profit de un fundal istoric si leg o poveste. Si acum s-a petrecut la fel, respectiv fundalul istoric este revolutia si zilele imediat dupa revolutie. Totul se petrece incepand cu noaptea de 22 si se termina cateva luni mai tarziu. Eroii principali sunt doi americani. E vorba de o coproductie, prima coproductie romano-americana. Deci, un film de actiune, un film tip politist. Sper sa fie un film de succes.
Rep.: Am inteles ca aveti in vedere un film despre campania romana din Rusia in cel de-al doilea razboi mondial. Este adevarat?
Sergiu Nicolaescu: Am mai multe proiecte. Deci, in iarna aceasta vreau sa fac un film despre primul razboi mondial si campania de la Budapesta. Deci, 1918-1919. Am in proiect razboiul 1941-1944 si chiar o comedie "Nea Jean si fantomele". Deci, proiecte sunt. Insa sa fim sanatosi, sa le putem face!
Rep.: Si acum, o ultima intrebare in calitatea de senator. Sunteti membru in Comsia de Investigare a Evenimentelor din 1989. Credeti ca avem vreo sansa sa aflam adevarul despre acele momente si daca da, cand?
Sergiu Nicolaescu: In prima legislatura am fost presedintele comisiei, in a doua sunt vicepresedinte. In ambele sunt initiatorul acestei comisii. E o comisie senatoriala de cercetare a evenimentelor din 1989. Vreau sa va spun urmatorul lucru: nu exista un adevar. Fiecare loc, in timp, isi are adevarul lui. Deci, ceea ce facem noi, senatorii din comisie, noi strangem documente. Acestea urmeaza sa ramana generatiilor urmatoare, in primul rand istoricilor, specialistilor in aceste documente. Vor exista pareri diferite. Deci nu exista un adevar pe care o persoana sau o comisie ar putea sa-l spuna. Nu, nu exista asa ceva. Ganditi-va, am vazut de curand la televiziunea nationala un film despre moartea lui Kennedy. Iata ca, dupa zeci de ani, se comenteaza acest asasinat in fel si fel, de diferiti insi. Trei focuri de arma si doi raniti. Dar noi, care am avut o mie si ceva de morti in zeci de orase. deci, va rog sa ma credeti ca nu exista un adevar. Fiecare loc, fiecare moment isi are adevarul lui. Cu timpul, poate unele se vor lamuri, altele vor ramane in negura interpretarilor
Rep.: Dar, puse cap la cap aceste adevaruri partiale, punctuale, cum le numiti d-voastra, nu ne pot crea o anumita imagine despre ce a fost atunci?
Sergiu Nicolaescu: Da, eu am scris o carte in sensul acesta, se numeste "Inceputul Adevarului" si cred ca mi-am spus punctul de vedere.
Nici acum, dupa atata vreme si atat de multe teorii vizavi de ceea ce s-a intamplat in anul 1989, nu am o parere concreta vizavi de ce a fost atunci. Continui sa cred ca Sergiu Nicolaescu avea dreptate in ceea ce spunea. Ramane de vazut ce mai apare, daca o sa mai apara ceva....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu