marți, 1 aprilie 2014

Un miting atipic la Constanta

Astazi, de la ora 12.30 a avut loc in fata Consiliului Judetean Constanta un miting atipic organizat de locuitorii comunei Pestera. Au fost peste o mie de oameni, blindati cu flori si .. cam atat. Din pacate, ei au stiu doar ce a vrut primarul lor, Valentin Vrabie, sa stie. Dar, ca un jurnalist caruia ii place sa isi aplece urechea si la stanga si la dreapta si sa caute hartii peste hartii, sunt acum in masura sa scriu cum au stat de altfel lucrurile. Iata, asadar despre ce a  fost vorba: Mitingul care a avut loc a fost anuntat de mai multa vreme, scurt si cuprinzator.

"Primarul independent al comunei Peştera, judeţul Constanţa, Valentin Vrabie, a depus astăzi la registratura Primăriei Municipiului Constanţa solicitarea numărul 3557/13/01.2014, privind desfăşurarea unei acţiuni de protest, în fata instituţiei Consiliului Judeţean Constanţa. Aceasta va avea loc în data de 1 aprilie 2014, între orele 12-14, la ea participând peste o mie de locuitori ai comunei Peştera. Acţiunea are loc ca urmare a refuzului constant al CJC de a reabilita DJ 223B, drum care face leagătura între localităţile Ivrinezu Mare, Ivrinezu Mic şi Peştera. Cu toate că drumul se află în administrarea CJC iar administraţia publică locală a făcut numeroase solicitări şi demersuri pentru reabilitare, acestea au rămas fară nici un răspuns până la această dată.
Nemulţumirile oamenilor vizează şi faptul că, deşi localiatea în care trăiesc a fost grav afectată de două inundatii în vara anului 2013, autoritaţile judeţene au rămas indiferente la suferinţele şi nevoile comunităţii locale, neacordând nici un leu pentru înlăturarea dezastrelor produse de viituri."
Acest anunt este postat pe site-ul oficial al primariei Pestera. Si au venit oamenii si a inceput mitingul. Ce-i drept, a fost frumos. Pentru inceput s-a ascultat "Doamne, vino Doamne" cantat de Valeriu Sterian (sa-l odihneasca in pace Dumnezeu!)
"Doamne, vino Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din oameni"
 Pret de cateva minute, pana cand oamenii s-au aranjat in fata cladirii, s-au auzit acordurile acestui cantec. Apoi, primarul Vrabie a luat cuvantul. In mare,. iata ce a spus:
Buna ziua, aici in fata d-voastra se afla o comuna, comuna Pestera - in acest judet sunt 70 de comune. Dar noi vrem sa traim in comuna noastra fara sa ne pierdem viata. In 2008 cand am candidat pentru Pestera am fost votat cu 92% - aceleasi voturi le-au primit si reprezentantioi CJ. Ni s-a promis ca vom scoate judetul din noroi, in 2012 din nou au venit reprezentantii CJ si din nou oamenii din Pestera i-au votat. Noi suntem din mediul rural si pentru noi credinta este foarte importanta. Haideti sa spunem Tatal Nostru.
Dupa cum vedeti este altfel de protest noi  am venit cu flori sa ne luam ce este al nostru, nu sa cersim. Eu reprezint niste oameni extraordinari si nici o promisiune politica nu a fost atat de mare incat eu sa pierd respectul acestor oameni. ...
Aplauze!
Apoi oamenii au scandat din nou:  Pestera, Pesteraa...
Noi am venit ca ne-a ajuns cutitul la os. Avem un drum judetean, un drum al mortii unde au loc accidente aproape zilnic. In fiecare zi ma rog la Dumnezeu sa nu se intample ceva pe acel drum. Am avut parte si de inundatii, apoi a fost inundatie la Ivrinezu si s-au distrus toate drumurile. Presedintele CJ, cei doi vicepresedinti si toti consilierii CJ au primit vot din partea acestor oameni. Vreau sa vorbeasca un locuitor din Pestera.
Un domn a luat cuvantul: 
Ma numesc Oprescu Dumitru ... Vreau sa fac cunoscut CJ ca se apropie vara si vor veni din nou ploi. Nu vrem sa traim cu spaima ca vor veni ape peste noi.  Am vrea ca CJ sa stie ca nu am venit sa cersim, ci sa ni se dea ceea ce este al nostru. E dreptul nostru si nu are nimeni voie sa  ni-l ia. Lucrurile vor sta cu totul altfel. Fiecare inundatie am intampinat-o si am trecut-o asa cum numai noi stim. Acolo sunt casele noastre, acolo este locul nostru. Nu vrem sa plecam pentru ca nu avem unnde. Ne-am strans aici ca CJ sa ia aminte la ceea ce este al nostru, al comunei Pestera.
Dupa aplauze, a urmat o noua persoana din Pestera. Iata ce a spus: 
Ma numesc Suana Mirela si am doua fete la scoala iar drumul este infernal, nu se poate circula. I-as mai intreba daca la capatul soselei la Ivrinezu sta cineva care este aproapiat lor, este infernal drumul si copiii nostri suporta in fiecare zi.  Vreau sa veniti sa vedeti cand ploua si oamenii plang pe marginea soselelor. A fost un accident cu masina scolii...
Dupa alte aplauze, a revenit in prim-plan primarul: 
Sunt oameni care traiesc aceasta teroare. Salvarea face o ora si jumatate de la Medgidia pana la Ivrinezu. Daca Doamne fereste intr-un sat are loc un incendiu ajunge masina dupa ce arde casa. Mie imi place sa fac, dar pentru gestul pe care l-am facut astazi, oamenii au venit sa-si sustina pasurile. Sper ca daca pe mine m-au ignorat, daca pe d-voastra ca presa v-au ignorat, sper ca o mie de oameni sa nu fie atat de ignorati de acesti ignoranti. (se refar la conducerea Consiliului Judetean!)
Pestera, Pestera ... au tipat din nou oamenii.
Acest simbol, ca vedeti am venit toti cu flori, este sufletul nostru, Am venit cu inima deschisa dar pot sa transmit in acest moment aici s-a aprins o scanteie. Ii rog pe domnii de la CJ sa se gandeasca. Vor pune pe aceasta scanteie benzina si peste cateva luni de zile sunt convins ca vom reveni aici si ni se vor alatura sute de mii de constanteni care traiesc in acest judet batjocoriti, umiliti.
Doamne ajuta, noi ne retragem spre casa avem treaba de facut.
Din nou aplauze si din nou s-a strigat: Pestera, Pestera
Acum va multumesc mult. In liniste, mai stam 15 minute aici pe platou. Multumesc presei, ei au fost mereu alaturi de noi.
Pestera, Pestera ...

"Mama lor la toti, ne promit marea cu sarea si conduc aiurea tara. Buna tara, rea croiala, mama ei de  randuiala. Vin ai nostri, pleaca ai nostri, noi ramanem toti ca prostii ..." a cantat la sfarsitul intalnirii Seicaru.

Pentru cei care au fost la miting si nu si-au pus semne de intrebare, lucrurile au fost clare. Nu s-au dat bani pentru Pestera.
Dar... pentru ca mereu este un dar... Dupa miting, am stat de vorba cu Cristinel Dragomir, vicepresedinte al CJ. El a incercat sa explice presei cum stau de fapt si de drept lucrurile. Iata ce a spus: " Nu vreau sa comentez. E un protest, oamenii sunt liberi sa protesteze. La CJ nu exista nici un fel de cerere pentru un astfel de miting. Dl. Constantinescu este internat in spital, dar daca ar fi vrut, puteam vorbi eu cu ei. Din 2008 pana acum, primaria Pestera a primit 4 milioane de lei, adica 40 de miliarde de lei vechi. (..) Nu se pot repara toate drumurile din lipsa de bani. Nu se pot realiza peste noapte. Am facut o solicitare la Guvern pentru fonduri, iar daca vin acesti bani, se rezolva lucrurile. (...) Este o intoxicare. Nu stiu sigur care a fost scopul lor, dar e total nejustificat ce s-a intamplat. Este mitingul lor. Cu noi nu a fost nici o discutie vizavi de proiectele lor. El le-am transmis ca sunt in birou..."
Nimeni nu a apelat la conducerea CJ. A fost doar un miting...
Dar... am intrat in posesia unor documente, cat se poate de elocvente, care vorbesc - cu subiect si predicat - despre banii care s-au alocat primariei Pestera. Iata cum stau lucrurile: lucrarile facute de RAJDP, in intervalul 2008-2010 au fost in valoare de 927.544,56 lei. Din aceasta suma, cheltuita pentru intretinerea strazilor, reprofilarea strazilor de pamant, deszapezire, plombari sosele, primaria Pestera a achitat 454.036,94 lei. Restul ... inca este datoare.
Mai departe... in intervalul 2008-2012 pentru programe de dezvoltare locala, drumuri, poduri, alunecari de teren, documente cadastrale, extinderea retelei electrice, cofinantare program scoli, amenajare teren sport, construire stadion, reabilitare centrala termica etc. (sunt multe obiective!), CJ a alocat primariei Pestera suma de 3.390.384 de lei, adica 33.903.840.000 lei bani vechi!  Plus, 99.190 lei si 33.063 lei aumele aferente anilor 2013 si 2014! Adica multi bani, de la bugetul Consiliului Judetean.
Cam asa stau lucrurile!
Primarul a fost votat de 97% dintre locuitori. Probabil la urmatoarele alegeri va fi votat de aceiasi locuitori, care vor primi adevarul pe care vrea sa-l transmita primarul. Nimic mai mult! Ar fi bine ca ei sa incerce sa se documenteze cu atentie, dar cine o va face? Ramane de vazut, noi suntem tot aici si tot curiosi de ce se va intampla!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu