miercuri, 9 aprilie 2014

RepercuRsiunile lui Claudiu Palaz

O multime de romani sunt analfabeti; este un lucru stiut acesta, din pacate, si sincer imi pare rau ca s-a ajuns aici. Pe vremuri (pana in 1989) situatia era un pic altfel, dar nu despre acest lucru vreau sa vorbesc. 
Vreau sa va spun ca sunt foarte multi romani care au facut carte, chiar au absolvit si o facultate, si totusi au mari probleme cu limba romana. Zilnic intalnesc (si sunt sigura ca intalniti si voi) oameni care fac mari greseli gramaticale. Ce-i drept, insa, se intampla mai rar o asemenea pleasca ca cea de astazi: da-ti-mi voie sa va explic motivul "distractiei" mele pe ziua de astazi. 
Am primit un comunicat de presa din partea PMP, foarte atractiv ca si subiect daca tinem seama de titlul mirobolant pe care il poarta. Suna asa: PMP cere demisia ciocoiului-consilier al lui Ponta. Aceasta este titlu, corect scris. Dar, la un moment-dat, secretara sau secretarul sau femeia de serviciu de la PMP (nu stiu cine anume a scris comunicatul de presa, dar nu cred ca a fost semnatarul, adica presedintele Partidului  Miscarea Populara filiala Constanta, Claudiu Iorga Palaz) a comis un macel asupra limbii romane, scriind asa:
      "Ce repercursiuni încercati să sugerați că vor suporta cei care atacă gruparea mafiotă Mazare-Constantinescu?"
Nu  stiu daca scrierea corecta este importanta pentru toata lumea, desi eu cred ca ar trebui sa fie. Ce anume este gresit, d-le Palaz? Aha, da, am asadar dreptate: cuvantul repercursiuni nu exista in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, poate doar intr-o imaginatie nestiutoare. Exista numai cuvantul repercusiune sau, la plural, repercusiuni! Nimic mai mult! 
Este extrem de important ca persoana care va redacteaza comunicatele de presa, care le redacteaza, sa fie o buna cunoscatoare a limbii romane si, implicit, a gramaticii limbii romane. Daca la acest nivel se produc astfel de greseli impardonabile, ce pretentii sa avem din alte parti? Doare, stiu ca doare, dar e mai important sa vorbim corect romaneste decat sa venim cu fel de fel de comunicate de presa, cel putin ciudate! 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu