miercuri, 4 ianuarie 2012

Moartea nu ia spaga

In prima zi a anului 2012, am procedat ca in fiecare an, respectiv am urmarit concertul de Anul Nou de la Viena. M-a uns pe suflet si mi-a amintit cat de multa frumusete exista pe lumea asta atunci cand bunul-simt si talentul primeaza. Muzica delicata, perfect armonizata cu dansul balerinilor care fac arta in adevaratul sens al cuvantului. Un auditoriu select, stilat, educat, din toate colturile lumii. Si am sperat, pentru cateva clipe, ca anul acesta va fi altfel decat ultimii. Dupa ce s-a terminat concertul am schimbat postul, nu prea ma omor dupa postul national de televiziune, din varii motive pe care nu le voi detalia. Si m-am oprit la un post de stiri, care anunta pe o banda galbena breaking news - fiul unui milionar din Constanta a murit intr-un accident rutier. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, mi-am zis, dar apoi am fost curioasa sa aflu cine este victima si cum s-a produs accidentul. Eram convinsa ca, fiind vorba despre cineva cu multi bani, conducea o masina scumpa, era probabil beat sau drogat (ori, si una, si alta) si isi etala "calitatille" cu care viata l-a daruit. Dupa ce am citit site-urile de stiri, m-am convins ca primul meu gand a fost cel corect: baiatul conducea un Porche, avea aproape 200 km la ora si o alcoolemie de 1,7 la mie. Despre consum de droguri nu s-a spus, dar factorii determinanti ai producerii accidentului sunt oricum indepliniti.
Constanta are multi milionari, de carton sau nu.  Aproape toti au copii - fete si baieti, carora le pun moartea in brate. Parca ar fi o goana dupa moarte. Unii le cumpara odraslelor lor  o masina scumpa si puternica drept cadou de majorat. Nu se gandesc la faptul ca acei copii nu au nici experienta si nici intelepciunea necesara conducerii unei astfel de masini. Si asta nu ar fi nici o problema, daca educatia acelor copii nu ar fi extrem de deficitara. Cunosc un tanar caruia tatal i-a cumparat la majorat o astfel de masina. Intr-o seara m-a adus cu masina acasa - m-a impresionat felul in care s-a comportat la volan. Primul lucru pe care l-a facut cand a urcat in masina a fost sa-si puna centura de siguranta. Apoi, pe parcursul drumului din capatul statiunii Mamaia si pana in fata blocului meu, a condus impecabil - nu a depasit viteza legala, nu a intrat pe contrasens, nu si-a "umflat muschii" in fata celorlalti soferi de pe strada, nu a dat flash-uri. A condus "ca un om mare". Unul ca el nu cred ca va fi vreodata protagonistul vreunui astfel de accident rutier. Diferenta majora dintre tanarul la care faceam referire si majoritatea copiilor de bani gata consta insa in educatie. Foarte putini copii de bani gata sunt si educati. Una dintre cauze ar putea fi lipsa de educatie a parintilor. Se stie ca, de regula, copiii sunt copii fidele ale parintilor - iar daca ei au vazut la parintii lor ca bunul simt este doar un concept numai bun de luat in ras, au procedat in consecinta.
Fiul unui milionar pe care il cunosc obisnuia sa fure bani si bijuterii din casa pentru a juca la ruleta. Tarziu de tot si-au dat seama parintii ca lipsesc bani si bunuri de valoare. Iar atunci cum l-au pedepsit? Credeti ca l-au pedepsit prea tare? Nu, nici vorba - i-au interzis sa mai iasa in cluburi timp de o luna de zile! Wow!!
O alta cunostinta are un baiat care nu a dat pe la scoala decat atunci cand trebuia sa ii fie trecute notele in carnet. Cum nu-l prea duce mintea, a terminat sontac-sontac scoala generala si liceul (cu spaga de rigoare), iar apoi s-a inscris la o facultate privata. In curand va fi manager!
Eu raman la parerea mea: vinovati de astfel de drame sunt parintii care nu stiu sa le faca educatie copiilor. II invata de mici ca banul este esential si ca doar banul conteaza in viata - le demonstreaza de-a lungul anilor ca, daca apar probleme cu institutiile publice sau cu politia, se rezolva totul, cu bani. Mai multi sau mai putini. Important este sa stie cui si cand trebuie sa ofere mita!
La scoala primara, daca odrasla nu prea invata, vine mama sau tata la scoala si se ofera sa puna geamuri termopan in toata cladirea, ori sa inlocuiasca mobilierul din clasa. Daca beizadeaua se afla in pericol de corigenta sau daca a facut vreao boacana, intreaga suflare a corpului profesoral spune ca "bietul elev" a avut o scapare sau a intrat intr-o depresie post-vacanta si ca trebuie sustinut sa depaseasca momentul. Cu o simpla mustruluiala scapa nepedepsit. Si invata ca banii rezolva totul. Isi ia apoi carnetul de conducere si incaseaza zeci de amenzi pentru viteza, nepurtarea centurii de siguranta si, mai apoi, conducere sub influenta alcoolului. Parintii platesc amenzile fara sa cracneasca si isi privesc cu dragoste plodul care le seamana. "Iata ce copil am! Exact ca mine! Va ajunge departe in viata!" Daca ramane "copilul" fara carnet, il ajuta sa si-l recupereze in cel mai scurt timp cu putinta. Si nu-i interzic sa se urce la volanul atunci cand are permisul suspendat. Cat priveste banii, copiii de bani gata au intotdeauna mii de lei in buzunar. Un tanar student imi spunea la un moment-dat ca, daca el nu are macar 2000 de lei in buzunar "miroase a prost". Iar profesorii de la scoala au acesti bani in portomeneu daca iau salariul si prima de vacanta in acelasi timp!
Eu nu spun ca milionarii nu trebuie sa traiasca dupa propriile lor principii de viata, altfel decat muritorii de rand; nici ca nu trebuie sa aiba masini scumpe, haine de firma, bijuterii etc. Dar inainte de toate trebuie sa stie ca de la inaltime se cade mult mai rau decat de mai de jos. Si ca, saltul fara parasuta nu il fac nici macar cei mai buni parasutisti. Iar a-i da unui copil absolut tot ce ii trebuie, fara a-l invata ca in viata echilibrul este esential echivaleaza cu a-l arunca din avion fara parasuta. Exista milionari excentrici, pentru care sporturile extreme sunt esenta vietii. Dar pentru a le practica, au la activ mii de ore de pregatire. Eu as sfatui parintii milionari sa le ofere totul copiilor lor - in fond, ei reprezinta ce au mai scump pe lume. Dar inainte de a-i arunca in valtoarea vietii, sa le ofere intai si intai educatie. Sa invete la scoala, sa invete ce este bunul simt, ce sunt bunele maniere, sa invete sa conduca si, dupa vreo 5-6 de ani de experienta in conducere sa le cumpere Porshe-ul etc. Si sa renunte la ideea tampita ca orice se poate cumpara cu bani.
Iata ca moartea nu ia spaga!

5 comentarii:

  1. Foarte trist, dar foarte adevarat ! Din pacate, acum, a murit singur. Dar alta data, au murit inca 3-4 tineri. Sau, mai grav, au murit oameni nevinovati, care doar se aflau in zona de impact ! Cu ce au gresit acestia ? Cum au platit parintii vinovati moral ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonimule, durerea parintilor este nemasurata. La fel ca si sentimentul de vinovatie care ii incearca. Iar acesta nu va disparea niciodata, cat vor trai. Nu este nevoie de vreo alta "plata morala" asa cum ai numit-o tu. Oricum, nimeni sa nu mai traiasca astfel de tragedii - insa pentru asta trebuie sa fie mai putin oameni de afaceri, si mai mult parinti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna concluzia! Eu poate as fi formulat-o mai putin sintetic: "Iata ca Moartea isi respecta fisa postului, 'geaba umbli tu la ea cu spaga!" In rest, bine scris. La emotie. Un pic parca prea multa vina in tabara parintilor si un pic prea putina in tabara "beizadelelor". Sa nu uitam ca ne nastem si murim singuri, fie oameni bogati fie oameni saraci. Intre aceste doua repere de timp, facem SINGURI niste alegeri. Orice tanar este rezultatul alegerilor pe care le-a facut si le face singur.(Nu cred ca parintii celui care te-a condus atent si-au batut prea mult la cap copilul cu regulile de circulatie, mai degraba cred ca el a ales acest model de comportament. Am si eu prieteni de oameni bogati, au avut si au tot soiul de dotari materiale capatate de pe la parinti, dar au fost si sunt, de cand ii stiu, foarte echilibrati. Iar eu stiu precis (de la ei) ca parintii nu i-au cicalit prea mult. Pur si simplu, lor le-a placut sa faca asa si nu altminteri. Au invatat inclusiv de la colegii lor...Doar de la unii, caci crede-ma, am avut si colegi barbugii, exmatriculati, dar si colegi saraci lipiti, care au avut ulterior mandate de deputat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi pare f rau pt acest copil, Dumnezeu sa-l odihneasca,dar el este victima proastei educatii.La mine in oras, fiul celul mai bogat om de aici i-a cumparat singurului sau baiat la 18 ani un Maserati de 400 CP.Nu l-a indrumat spre sport(desi el facuse sport la virsta lui), nu l-a trimis in excursii(desi la banii lui il putea trimite in toata lumea), de concerte sau biblioteci nici nu incapea vorba (pt ca nici el nu s-a omorit niciodata) si atunci la ce te puteai astepta?In plus intr-un oras mic unde toata politia il stia, nu conta daca era beat sau treaz, daca depasea limita de viteza(pt ca o depasea cu asa masina...!!), daca avea carnetul suspendat,iar finalul a fost unul ff tragic.Si a mai luat cu el pe cineva in acel tragic accident.Mai sunt de cautat vinovati?De ce oare acesti oameni nu invata ca sfirsitul este cam in toate cazurile f tragic, ca acesti copii pot fi fericiti cu mult mai putini bani, dar numai daca ii canalizam noi spre fericire.Cu citiva ani in urma m-am intilnit cu cineva(cu f multi bani)in Paris.Prima intrebare a lui nu a fost ce am vizitat ci unde stau.I-am raspuns sincer si fara pic de rautate ca Parisul este la fel de frumos,fie ca stai la Hilton(unde era el), fie ca stai la Loriet.Oameni care au devenit miliardari peste noapte,inteleg doar valorile materiale, iar daca nu-si spiritul, ei sunt cu adevarat fff saraci.Iar dupa o nenorocire ca asta, e prea tirziu sa mai inveti

    RăspundețiȘtergere
  5. DL, este trist ca se intampla toate aceste evenimente tragice! Din nefericire, de cele mai multe ori parintii au vina cea mai mare. Copiii sunt copii - ei trebuie directionati in viata inca din primele zile. Pentru ca sunt speculanti de mici, iar daca le dai tot ce iti cer, sfarsesti prin a ajunge sa iti smulgi firele de par din cap! Pe vremea cand nu visam sa am copii, ma uitam la prietenele mele care erau deja mamici si ma cruceam cum pot sa le cada in plasa cu atat usurinta! Parintii care pica in plasa copiilor perpetueaza aceasta stare de fapt toata viata. Iar cei cu bani, care isi ignora copiii, din lipsa de timp, de cele mai multe ori, au grija sa se revanseze oferindu-le bunuir materiale, nu si hrana pentru suflet si pentru minte!

    RăspundețiȘtergere