vineri, 13 ianuarie 2012

Minciuna are picioare scurte

Dupa mitingul de aseara, de la Targu Mures, de sustinere a dr. Raed Arafat eram convinsa ca toate forumurile vor vui - si mai eram convinsa ca sustinatorii presedintelui vor incerca o manipulare desueta, procedeu in care sunt specialisti. Din pacate, asteptarile mele nu au fost inselate. Posturile de stiri au fost bombardate cu comentarii - unele pro si de felicitare pentru manifestanti, altele in care acestia sunt injurati si catalogati drept pesedisti, oamenii lui Ilici si ai lui Ponta. Daca acest miting se desfasura in alt oras al tarii, nu aveam indrazneala la opinie de la distanta. Asa insa, am toate argumentele sa am opinia mea proprie, nealterata de nici un comentariu de pe forum. 1. Sunt din Targu Mures si cunosc zbaterile dr. Arafat si munca lui de zeci de ani. 2. Cunosc o parte a oamenilor care au participat la miting. 3. Cunosc medici si voluntari care au lucrat la SMURD Targu Mures si il cunosc foarte bine pe dr. Arafat. 4. Gandesc cu mintea mea, nu cu cea a altor oameni. 5. Sunt adepta unei politici simple: daca ceva merge bine, nu trebuie distrus. 6. Am opinii de dreapta, deci sunt pentru privatizare, dar numai in acele domenii in care se impune.
Si acum sa le iau pe rand. Inca din anii 90 am lucrat in mass-media, asa ca am fost martora a multor evenimente. Stiu ca ambulantele statiei de salvare erau distruse, vechi, nedotate. Nu pot sa afirm ca dr. Raed Arafat a facut de unul singur tot ce  s-a facut in 20 de ani in materie de salvare in situatii de urgenta. Dar nici Mihai Viteazu nu a facut de unul singur marea unire de la 1600. Insa numai numele lui a ramas in istorie. Cum, de altfel, va ramane si numele lui Raed Arafat atunci cand se va vorbi despre SMURD. Chiar daca istoria este facuta de invingatori, inca nu se stie cine sunt ei; de aceea sunt convinsa ca Raed Arafat va ramane in istorie, cel putin in cea a medicinii. Revenind la Mihai Viteazu, trebuie sa fac o rectificare - in istorie a ramas si numele generalului Basta, care a ordonat decapitarea lui Mihai!
Nu ma opun privatizarii, sa fie foarte clar. Dar privind in urma, vad - la fel ca toti ceilalti romani - cum s-au facut privatizarile in Romania. Cui au folosit, cine s-a imbogatit, cine a avut de pierdut? Sunt intrebari la care poate sa raspunda oricine doreste, oricine gandeste cu capul lui, si nu se lasa influentat de diferite persoane sus-puse si care au interesul de a manipula.
Privatizarile in sanatate sunt utile; intr-un spital privat, de exemplu, esti tratat foarte civilizat, numai ca te costa. Te costa o caruta de bani. Este adevarat ca multe din policlinicile private au contracte cu Casa de asigurari de sanatate si exista un sistem de coplata. Dar pentru o ecografie si eventual un test de rezistenta la efort scoti din buzunar cateva sute de lei. Si ii scoti numai daca ai de unde. Daca nu ai de unde, nu faci acel test. Te limitezi la a constata ca, urcand 4-5 etaje, respiri foarte greu si inima iti bate cu putere. Si in felul acesta, fara alte teste medicale, constati ca nu rezisti la un test de efort.
Potrivit proiectului de lege supus dezbaterii publice, SMURD nu se va desfiinta. Dar pe langa acest serviciu, care functioneaza foarte bine la ora actuala, se vor infiinta si alte servicii private, care vor fi in competitie. Iar fondurile alocate de la buget vor fi aceleasi - nu au cum sa creasca peste noapte. Iar din aceasta "imparteala" este clar cine va avea de pierdut - SMURD si beneficiarii acestui serviciu public! De aceea ies oamenii in strada, nu pentru ca ar fi membri sau simpatizatnti ai vreunui partid politic.
Revenind la mitingul de la Targu Mures, poate printre manifestanti au fost si oameni politici, nu stiu. Chiar si asa, esenta problemei ramane aceeasi. Se anunta si alte mitinguri in tara - toate vor fi legate de politic. Nu am nici o indoiala.  Insa oamenii ies in strada pentru a  apara un om de care se leaga ceva concret, pentru a sustine un principiu si pentru a demonstra ca minciuna are picioare scurte. Aminiti-va cand erau zeci de mii de oameni iesiti in strada la Timisoara in decembrie '89 ce spuneau raspandacii; ca niste golani si derbedei au iesit in strada si au spart geamurile si au facut prapad. Ce a urmat, se stie....
Din pacate sau poate din fericire, marea masa a romanilor nu are legatura cu politicul - este puternic influentata de acesta, insa aici se opreste legatura.  Pardon, nu anul acesta! Anul acesta romanii vor fi din nou curtati, la greu, doar este an electoral!

Un comentariu:

  1. Si aici se poate aplica comentariul de la articolul despre Mazilu.
    Politica e o tarfa, de care se pare ca ne despartim cu greu.

    Si apropo, tot citesc prin presa interna dar si internationala, ca protestele sunt anti austeritate. Din fotografii cu pancartele protestatarilor insa nu vad lucrul asta. Mai degraba impotriva clasei politice, a coruptiei, etc. dar n-am vazut un afis anti austeritate.
    Sau poate ma insel eu?

    RăspundețiȘtergere