marți, 10 ianuarie 2012

O demisie cu iz de dictatura!

"Cine credeti ca pleaca? Ghici ghicitoarea mea", spunea presedintele Basescu aseara, la finalul interventiei telefonice de la Realitatea Tv. De regula cel mai intelept cedeaza. Dar parca m-am saturat de atat de multe situatii in care cedarea este necesara. Aseara am fost un pachet de nervi - as fi vrut sa postez pe blog despre legea sanatatii si despre implicatiile pe care le are aceasta asupra sistemului de urgente. Dar m-am enervat atat de tare, incat am renuntat sa mai scriu. Invitat la postul de televiziune, secretarul de stat Raed Arafat incerca sa-si expuna punctul de vedere asupra modificarilor ce se preconizeaza. Nu sunt in masura sa spun ca avea sau nu dreptate in ceea ce spunea, desi bunul meu simt ma obliga sa il respect pe aceste om.  Dr. Raed Arafat nu are nevoie de nici o prezentare - toti romanii il considera "parintele SMURD", "salvatorul", un palestinian mai roman decat multi romani pe al caror certificatul de nastere este trecuta drept tara Romania. Fiind din Targu Mures, stiu cat de mult s-a zbatut acest om pentru a pune pe picioare sistemul de urgente asa cum este el acum. Stiu cat de multe bete in roate i s-au pus. Si stiu ca nu a cedat niciodata presiunilor care s-au facut asupra lui. De asemenea mai stiu ca, atunci cand tatal meu a avut nevoie de ambulanta, aceasta a venit extrem de repede si foarte bine dotata. Iar cand am ajuns cu el la camera de urgenta, toti medicii si asistentele stiau ce au de facut. Profesionalismul lor este o realitate. Nimeni nu mi-a cerut spaga pentru a-l consulta pe tata, iar pe la capataiul lui s-au perindat si medicii SMURD, dar si specialisti din spital: medic cardiololg, neurolog si chirurg. In fine, nu despre asta este vorba in postarea mea.
Aseara, cum spuneam, dr. Arafat si-a expus opinia vizavi de schimbarile care se preconizeaza in sistemul de sanatate; stie foarte bine despre ce este vorba, iar faptul ca se opune privatizarii sistemului interventiei de urgenta mi se pare de bun augur. Si, dintr-o data, netam-nesam, presedintele Basescu considera necesar sa intervina telefonic si sa-l mustruluiasca pe cel pe care, cu ceva ani in urma, il decora si-i multumea pentru tot ce a facut. Trecand peste agresivitatea presedintelui, peste limbajul suburban pe care l-a folosit, stau si ma intreb si acum de ce a intrat in direct la TV? De cate ori intra presedintele in direct la o emisiune televizata in care se dezbate ceva? Orice. Ce-l mana pe el in lupta?  Daca ar fi intervenit premierul sau ministrul sanatatii mai era ce mai era. Dar presedintele? Nu a facut altceva decat sa intareasca o convingere a multor romani; si anume ca tine mortis sa existe servicii paralele pe langa SMURD. Si asta in detrimentul activitatii serviciului de urgenta public, serviciu care se va trezi cu fonduri diminuate prin repartizarea acestora si catre serviciile private. Inteleg argumentul gen "praf in ochi" - privatizarea este apanajul democratiei. Da, insa nu chiar in orice domeniu!
La finalul interventiei presedintelui, acesta a spus: "Daca nu e de acord, pleaca. Cine credeti ca pleaca? Ghici ghicitoarea mea!".
Iar inevitabilul s-a produs in aceasta dimineata: Raed Arafat a demisionat din functia de secretar de stat. Nu stiu cui va folosi aceasta demisie si daca va folosi cuiva. In nici un caz romanilor! Romanilor de rand, care traiesc cu cateva sute de euro pe luna (daca le au si pe acelea!). Pentru ca, sa nu uitam, romanii cu dare de mana se trateaza (opereaza) in strainatate, in Austria sau Turcia sau prin spitale din alte tari ale lumii, acolo unde normalul este normal, nu anormal, cum e la noi. Inclusiv presedintele Basescu!
Pe de-o parte regret decizia dr. Raed Arafat de a demisiona. Pe de alta parte, il felicit ca a renuntat sa mai legitimeze anumite decizii luate de catre ministerul Sanatatii.
Din pacate, nu ma pot abtine sa constat ca, ceea ce s-a intamplat astazi la minsterul Sanatatii este valabil la nivelul intregii societati romanesti. "Nu esti de acord, atunci pleaca". Parca niciodata nu a fost atat de acuta expresia: "Cine nu e cu noi, e impotriva noastra!" - seamana cu resadirea dictaturii! Si mi-e frica! Cred ca nu doar mie!

Un comentariu:

  1. Maria, in regimul lui Basescu incepe sa ne fie frica mai mult decat pe vremea lui Ceasca. Atunci stateam cat de cat linistiti daca mai criticam regimul comunist, in casa, cu ai nostri sau cu prietenii. Acum, daca vorbesti, risti sa ai DNA-ul pe urme, sau ANAF-ul ori nu mai stiu ce institutie a statului.
    Un nenorocit a ajuns presedintele Romaniei! Nu se gaseste niciun un pluton de executie pentru el asa cum s-a gasit pentru Ceausescu?

    RăspundețiȘtergere