luni, 9 ianuarie 2012

Numai frica ne mai poate salva

In ziua de Boboteaza am fost la biserica din cartier - era foarte multa lume, iar slujba de sfintire a apei s-a facut afara; ploua si batea vantul foarte tare. Era frig si lumea se bulucea mai mult pentru a se incalzi, decat pentru a ajunge mai repede la apa. Pe scena de langa biserica fusesera umplute patru butoaie uriase, iar patru preoti au oficiat slujba. Dupa cum vazusem in alti ani, ma asteptam ca si de aceasta data sa fie omor. Insa unul dintre preoti a avut o idee geniala, aceea de a le spune enoriasilor ca, daca se vor inghesui, vor duce acasa apa si nu aghiasma mare. El le-a explicat ca nu este suficient sa fie prezenti la slujba, ci sa o si asculte; ca nu este suficient sa spuna ca sunt credinciosi, ci ca trebuie sa si demonstreze acest lucru - prin pastrarea linistii si prin asteptarea cu rabdare sa le vina randul la a lua apa sfintita. Cum totusi oamenii doreau sa ajunga cat mai repede la aghiasma, au avut o tentativa usoara de a se buluci. In acel moment, preotul a punctat decisiv: "Va inghesuiti? Eu daca eram in locul d-voastra, mergeam la coada, sa fiu ultimul. Pentru ca vreau sa duc acasa aghiasma mare, si nu apa". Oamenii s-au calmat pe loc - nimeni nu mai vorbea, nimeni nu facea un pas inainte fara sa-i vina randul. Cam intr-o jumatate de ora de asteptare, toata lumea si-a umplut vasul pe care il avea.
La mijloc nu a fost neaparat credinta lor, nu a fost neaparat dorinta de a poza in credinciosi adevarati, ci frica. Frica de Dumnezeu!
Ulterior am realizat ca asta este tot ceea ce ne-a mai ramas pentru a putea produce shimbarea de mentalitate de care este atat de multa nevoie. Fireste, nu ma refer numai la frica de Dumnezeu, desi ar fi si aceasta suficienta. Ganditi-va numai la cele 10 porunci. Daca acestea ar fi respectate, nu am mai avea nevoie de alte legi sofisticate pentru ca Romania sa nu mai fie furata si nu mai reprezinte ciuca batailor din Europa.
Frica in general este esentiala intr-o democratie.
Nemtii sunt ... nemti. Dar sa nu va imaginati ca ei au ajuns la actualul nivel de civilizatie din simplul motiv ca a fost scris in codul lor genetic. Nu, nici vorba! S-au civilizat prin mijloace coercitive - prin amenzi uriase pe care le-au platit daca au gresit. Deci frica de amenzi a fost cea care i-a adus in punctul actual.
Daca si la noi amenzile ar fi mai mari si calculate in functie de venitul fiecaruia, parca s-ar mai schimba lucrurile. Daca iti vine o amenda de 10.000 de lei, chiar daca esti baiat de bani gata, parca nu-ti mai da mana sa repeti greseala pentru care ai fost sanctionat.
Si frica de ridicol este importanta. La fel ca si frica de cadere in desuetudine. Ca si frica de singuratate.
Nu incurajez frica - dimpotriva, sunt adeptul sentimentelor contrare fricii. Dar stiu ca ea functioneza, atat la scara mica - in familie, la locul de munca (in genere in raportul sef-subordonat), cat si la scara mare, in societate. Iar daca autoritatile ar dori sa schimbe tara in care traim, atunci ar apela la acest subterfugiu. Ca doar expresia "frica pazeste bostana" este neaos romaneasca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu