luni, 14 noiembrie 2011

Nurofen pentru copii cu aroma de portocale ...

Saraca limba romana - a ajuns atat de terfelita de toti agramatii, incat Poetul s-ar rasuci in mormant de mahnire. Cum, nu stiti cine e Poetul? Cel care a scris: "Fie a voastra intreaga tara, Si de cereti, va mai dam, numai dati-ne voi graiul tarii ..(...) Repezi trec cu vifor anii, Ispitind puterea ta, Neam român! Cu ură mare
Vor căta mereu dușmanii Graiului român pierzare; Dar să piară ei cu toții: Nu l-am dat, și nici nepoții
Nu-l vor da!". Cosbuc, saracul! Nu stia el ce fel de urmasi va avea. Doar Eminescu anticipase cand spunea: "Voi sunteti urmasii Romei, niste rai si niste fameni, i-e rusine omenirii sa va zica voua oameni!"  Va amintiti afisele de pe vremea lui Ceasca, cele care faceau deliciul liceenilor? (Ca pe vremea aceea, liceenii chiar stiau limba romana si cunosteau si gramatica). "Vand cojoc de dama cu  blana brumarie", "Repar rochite fetite rupte", "Angajez vanzatoare baiat", "Cumpar cojoc dama de oaie" etc. Este foarte limpede nivelul de cultura al scriitorilor. Dar atunci cand cheltuiesti sute de mii de euro pentru o reclama care,  in schimbul altor sute de mii de euro, se va difuza la mai multe posturi TV, se presupune ca cineva trebuie sa verifice respectarea limbii romane in frazele respective. Si totusi ....tocmai am vazut reclama la Nurofen care suna asa: "Nurofen pentru copii cu aroma de portocale". Conform topicii frazei se intelege ca acei copii care inghit Nurofen (de parca al nostru Paracetamol nu are acelasi efect, ca sa nu mai spun de cartoful razuit si pus pe talpile picioarelor sau pe gat, in dreptul amigdalelor inflamate) au aroma de portocale. Poate Nurofenul contine si  sampon cu aroma de portocale, sa miroasa bine parul copiilor, sau detergent ori balsam de rufe, tot cu aroma de portocale, fireste, sa miroasa bine hainele copiilor care inghit Nurtofen.
Am vazut astfel de greseli, daca pot fi numite asa, si la iaurtul Covalact, cu ceva vreme in urma, dar si la alte produse romanesti. Iar intrebarea vine de la sine: cine trebuie sanctionat pentru aceste greseli acceptabile doar in bancurile cu Bula? Am ajuns atat de jos pe scara evolutiei noastre incat acceptam toate porcariile? Se vede treaba ca da! Vai si amar de noi. Cosbuc se rasuceste in mormant!

5 comentarii:

  1. corect era "Nurofen cu aroma de copii pentru portocale"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, domnule Capsunar - fara prea mult efort gasim combinate de sapte luate cate "N" :) Si iese "nice'...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca intr-o reclama TV conteaza si felul in care este spusa aceasta fraza. Daca se sesizeaza virgula dupa "Nurofen pentru copii" inseamna ca e ok. Eu nu stiu reclama dar medicamentul foarte bun si are efect si la adulti:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Medicamente copii, eu cred ca trebuie sa respectam limba romana. Nu suntem in cliclul primar la scoala, unde sa spunem ca "se pune virgula pentru ca invatatoarea a facut o pauza". Daca nici la tv nu mai tinem cont de gramatica limbii romane, atunci unde avem pretentia sa se intample acets lucru?

    RăspundețiȘtergere
  5. Săraca limbă română! A ajuns atît de terfelită de toți agramații, Știi tu, idioții ăia care încă nu au descoperit literele cu diacritice pe tastatură. Dar s-au apucat să blogăescă analfabet pe net. Vai și amar de noi. Coșbuc se răsucește în mormînt!

    RăspundețiȘtergere