miercuri, 23 noiembrie 2011

Opozitia cade din lac in put

Nu as fi vrut sa fac vreun fel de comentarii vizavi de politica acestor zile. Din pacate, nu ma pot abtine sa nu fac o radiografie, ce-i drept, ca simplu spectator, care nu are acces la dedesubturi. Scurt si la obiect, am senzatia ca, pentru a castiga alegerile de anul viitor, ma refer la parlamentare, fireste, alianta PSD-PNL-PC are nevoie de un miracol in ceea ce priveste promovarea. Ceea ce s-a intamplat cu excluderea lui Mircea Geoana reprezinta, in opinia mea, un mare pas inapoi. Nu prin prisma pierderii unui post de o asemenea importanta, ci prin prisma perceptiei publice. Ce vede in aceste zile un simplu telespectator care urmareste jurnalele de stiri? Vede un circ mediatic, un Geoana cu un discurs virulent si suburban (a afirmat ca il vede pe Iliescu pe catafalc! - o fi vrut sa fie cu sens peiorativ, dar a iesit ceva lugubru, josnic), niste pesedisti aparent nepasatori la aceasta pierdere si o Putere care isi rade in barba si aplauda frenetic scandalul din ograda vecinilor. Nu fara motiv, fireste! Cu tot scandalul arestarilor din ultima vreme in randul primarilor PDL si a unor directori numiti pe criteriul culorii portocalii, pedelistii recastiga simpatia pierduta din cauza masurilor antipopulare luate de guvern. Am auzit numeroase voci (ale unor oameni simplii, dar care reprezinta votantii de anul viitor) care spun ca in sfarsit PDL scapa de hoti si de corupti si se erijeaza intr-un partid apt de a renaste din propria-i cenusa. Omul de rand vede doar ce i se arata, iar daca gunoiul este ascuns sub pres si nu are cine sa ridice presul pentru a dezvalui mizerie, aparenta de curatenie ramane imaculata.
Intelege omul de rand de ce a fost Geoana exclus si ce anume a provocat acest adevarat cutremur in randul Opozitiei? Eu cred ca nu! Geoana  a explicat de ce partidul sau este suparat pe el si printre cuvinte a lasat sa transpara ideea ca nu este un soldat disciplinat, care se conformeaza directiilor trasate de catre colegii lui de partid. Un astfel de om, cu un astfel de discurs, isi atrage oprobiul colegilor si simpatia maselor. Cred ca asta a reusit sa faca, una peste alta, Geoana. Multa lume il simpatizeaza la ora actuala numai pentru ca a facut opozitie in propriul sau partid. Dar sa nu se uite faptul ca acest om (si nu numai datorita faptului ca reprezenta PSD) a obtinut peste 5 milioane de voturi la ultimele alegeri prezidentiale. Va iesi Geoana pe usa din dos a politicii pentru simplul motiv ca a fost exclus din PSD? Sau pentru acela ca a fost pentru numai o noapte presedintele Romaniei, sau pentru ca va intra in istoria moderna pentru celebra sa fraza: "Mihaela, dragostea mea, am invins!"? Nu, Geoana va fi curtat de alte formatiuni politice si va continua sa faca parte din clasa noastra politica, sub indiferent ce culoare. Geoana are acum un capital imens de imagine - si pozitiva, si negativa, insa tot imagine se numeste. Toti ceilalti politicieni sunt in fata lui intr-un con urias de umbra. Geoana este omul zilei! Eu nu-l vad ca pe un perdant (a nu se intelege ca am vreo simpatie pentru el!); insa vad, categoric, Opozitia in postura de perdant. Atat pentru ca pierde postul de presedinte al Senatului, cat si pentru ca va pierde o parte dintre sustinatori. Pe unii i-a pierdut PNL atunci cand a facut alianta cu PSD (vazuta de multi adepti liberali drept o alinata nefireasca, impotriva firii), pe altii ii va pierde PSD (pe cei care il simpatizeaza pe Geoana - si nu sunt putini!). De aceea afirm ca USL are nevoie de o minune in precampanie si in campania electorala de anul viitor.
Pana acum, invingator la puncte pare a fi PDL; mai degraba UDMR, care se pare ca va desemna viitorul presedinte al Senatului.
Si atunci, cui a servit tot acest balamuc? Cu siguranta nu romanilor - viata lor e la fel de proasta, daca nu chiar mai proasta decat pana acum.

Un comentariu:

  1. Mircea Geoana a dobandit simpatie dar nu si capital politic. Nu-l va urma nimeni, ca decident este pueril. Voturile (cele 5 mil.) nu le-a obtinut el, Mircea Geoana, ci mecanismul infernal PSD+PNL (stiu ce spun!). Acest mecanism a primit acum o lovitura drept in plex, pentru ca postul lui Geoana, muncit din greu, era rasplata muncii lor. Si? A fost risipit. De de un tinerel, Victor Ponta. Oamenii de la baza PSD-ului + PNL-ului maraie. Si pe buna dreptate, ei vad cum boii ara iar caii mananca, ei trag in teritoriu iar de la Centru li se risipeste munca. Ponta are nevoie de o mare victorie personala pentru a se reabilita. PDL-ul a ratat la randul lui, risipind, cu Blaga-ce-nu-obtine-voturi, un post de mare vizibilitate, platforma ideala de lansare a candidatului PDL la Presedintie.(Pe celelalte posturi propulsoare de candidati la Presedintie-Externele si Primaria Bucuresti-ului-nu au oameni carismatici. La Primaria Buc. nu au deloc...) Peste toate, romanii au vazut o vanzoleala pentru posturi. De inteles, caci orice roman ar vrea un os de ros, dar neimportanta pentru viata lor. Caci nu s-au schimbat decidentii, adevaratii decidenti.

    RăspundețiȘtergere