luni, 21 noiembrie 2011

Suntem betivii Europei - inapoi la prohibitia lui Burebista!

Nu stiu daca exista dovezi scrise, dar felul nostru de a fi ma indreptateste sa cred ca este adevarat: legenda spune ca Burebista a fost primul care a introdus prohibitia in lume. Se spune ca, satul ca dacii lui sa se imbete si sa-si neglijeze indatoririle de luptatori, agricultori, crescatori de animale, apicultori, padurari, vanatori si alte alea cu care se ocupau stramosii nostri (ca asa am invatat la istorie - asupra acestui subiect voi reveni cu elan, ceva mai tarziu), marele Burebista a ordonat sa fie scoase viile astfel incat rodul lor sa nu-i mai zapaceasca de cap pe daci. Nu stiu daca ordinul lui a fost respectat in tot statul unitar dac si in cele mai izolate colturi (la tara, acolo unde fiecare familie in parte avea plantata vita de vie sau cate un prun, mar, par - pentru o tuica mica, pentru pofta de mancare). Cert este ca, dupa mai bine de 2000 de ani se simte acut nevoia prohibitiei. Toate rele pamantului se intampla in Romania "pe fondul consumului de alcool" - asa cum, cu limbaj  de lemn (gen Iliescu) obisnuiesc sa afirme reprezentantii Politiei si Parchetului atunci cand ceva grav se produce. Pe acest fond s-au produs 40% din crime, aproape 20% din cazurile de suicid, 40% din cazurile de inec si 70% din cazurile de violenta in familie.  25% dintre decesele inregistrate la barbatii tineri (15 - 29 de ani) sunt din cauza consumului abuziv de alcool, pana la 60% din cazurile de viol, 30% din accidentele fatale prin cadere, 46% din arsurile accidentale, cu consecinte fatale, 25% din accidentele petrecute la locul de munca. Sunt statistici oficiale, nu inventate de cine stie cine.
Cica suntem, conform statisticilor europene, printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu peste 18,5 litri pe an.
Gresit! Sustin cu voce tare si argumente "beton" ca nu ne intrece nimeni in Europa la capitolul betie! Statisticile sunt eronate deoarece sunt intocmite pe baza cantitatii OFICIALE de alcool vandut in frumoasa noastra tara. Statisticile nu iau in calcul tuica din prune, mere, pere, caise, boasca, pufoiaica si mai stiu ce materii prime, facuta in fiecare gospodarie din satele romanesti. Credeti ca multi tarani merg la crasma sa bea? Nu! La crasma merg de regula puturosii satului, cei care nu sunt in stare sa-si faca acasa tuica si vinul. Beutura care nu e inregistrata nicaieri! Dar care se bea cu mare placere!  Pai daca badea Gheo face vin si tuica acasa, nu pentru vanzare, ci pentru sufletul lui, cum credeti ca se incadreaza in "cota" europeana de 18,5 litri? El bea zilnic cel putin un det de tuica si un litru de vin. (Asta in cazul in care traieste in Ardeal si e mai ponderat!) Daca nea Gheo e in Moldova si are prin preajma podgorii vestite, bea vinul ca pe apa. (Scuze, dar nu am sa uit ca pentru prima oara in viata am vazut o femeie beata in Moldova!). Asadar, suntem campionii Europei! La baut! Ramane o singura solutie - sa-l invocam pe Burebista si, intr-o sedinta de spiritism, poate aflam cum a reusit sa-i struneasca pe dacii lui. Mai avem, insa, o problema: chiar daca am sti cum sa-i tinem pe romani in frau si am afla cum putem reveni la prohibitia strabuna, nu ar avea cine sa aplice invatatura: la Cotroceni se bea whisky, la Guvern tuica de prune, iar in Parlament si zaibar si vin si palinca.

.

2 comentarii:

  1. Draga mea, lasa-n pe noi, romanii sa mai credem, inca asa frumos, legendele legate de daci. Nu ii amesteca pe acestia cu statisticile facute in vremuri eronate si de catre politicieni eronati ai acestui popor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai, cam ai dreptate. Eu am zis mereu un lucru: daca ne uitam in istorie, in vremea lui Stefan cel Mare de exemplu, ce faceau plaiesii in timp ce alte popoare europene cladeau civilizatii? Plaiesii aveau doar doua ocupatii de baza: 1. se bateau cu turcii; 2. cand nu se bateau cu turcii, beau. Poporul roman inca mai are si acum creierii aburiti.

    RăspundețiȘtergere