vineri, 1 iulie 2011

Medici ofensati de spaga

De jde ani se bate moneda multa pe marginea spagilor care se dau in spitalele din Romania. Exista chiar si un top al medicilor, pe specializari si tarife.
Eu, una nu am dat niciodata spaga vreunui doctor si nici nu mi s-a pretins vreodata. Si, din pacate, am avut nenumarate contacte cu medici, atat in Constanta cat si in alte orase ale tarii.
Dar despre astfel de medici, care nu iau spaga, ba chiar o resping, nu se prea vorbeste. Nu e de bon-ton, nu vinde ....
Si azi mi-am adus aminte de una dintre cele mai dureroase - la propriu - intamplari din viata mea. Era 30 decembrie si ma aflam la o cabana a unor prieteni, in Neagra (langa Toplita). Minunata zona, zapada, distractie. A doua zi urma sa ne pregatim pentru petrecerea de Revelion. Aproape de  miezul noptii nu nu dadeam dusi din jurul mesei - inca discutam, la o cana de vin despre a doua zi. Pe sub masa dadea usor din coada Lord, cainele lup al gazdelor. Ma jucasem cu el de multe ori (sunt - sau, mai bine-zis - eram o iubitoare a cainilor) fara sa imi dea vreun motiv sa ma indoiesc de el. La un  moment-dat, in timp ce il mangaiam dragastos pe cap, m-a insfacat de un deget... Sangele nu se mai oprea din curs, degetul meu atarna inestetic, iar eu ma si vedeam cu el amputat - nu credeam ca se ma poate face ceva pentru a-mi fi salvat. Fara discutii prea multe am purces spre cel mai apropiat spital, din Toplita. Imediat am fost dusa la Urgenta, unde mi-a fost curatat degetul, apoi pansat si mi s-au prescris niste medicamente (nu de alta, dar pe de-o parte cainele putea fi turbat si doar de turbare nu aveam eu nevoie, iar pe de alta parte rana se putea infecta).
Medicul de garda m-a incurajat cu o voce calda, asistentele au fost foarte atente si in scurt timp puteam parasi incinta, cu conditia ca a doua zi sa revin la spital pentru schimbarea pansamentului.
Intre timp, sotul meu fusese aproape dat afara din spital deoarece indraznise sa ofere spaga asistentelor care avusesera grija de mine. "Sotia d-voastra are probleme, iar d-voastra va arde de prostii. Va rog sa incetati si sa plecati din spital", i-au spus asistentele. Cred ca daca ar fi insistat sa dea spaga, se mai alegea si cu un sut ...
A doua zi, cand am revenit la spital, desi era ziua revelionului, toata lumea era amabila si deosebit de zambitoare. Mi-am dat seama ca exista un motiv intemeiat al veseliei cadrelor medicale. Am intrebat ce s-a intamplat. Iar o asistenta draguta mi-a spus ca deja prin tot spitalul circula vestea ca o ziarista din Constanta a fost muscata de caine, a ajuns la spital si a fost consultata de medicul ginecolog.:) Ulterior am aflat ca medicul de garda era ginecolog!  Si toti erau curiosi sa ma vada!
In fine, morala intamplarii nu este aceea ca la spitalul din Toplita nu erau suficienti medici de garda, ci ca personalul medical de acolo a refuzat spaga, ba chiar a fost ofensat de ideea in sine.
Dupa cateva zile,. mi-am schimbat din nou pansamentul, la spitalul din Targu Mures, unde numai intentia de a duce mana la buzunar a fost privita atat de taios, incat mi-a pierit orice elan de a oferi spaga.
Cum timp de o luna de zile m-am chinuit cu acel deget, am ajuns si la Constanta la radiografie si la pansat; nici aici nu mi-a cerut nimeni spaga.
Dar oferirea unui buchet mare de flori asistentei care a avut grija de mine mi s-a parut de bun simt.
Cred ca in situatii de dare si luare de mita vina este la mijloc; cel care da este cel putin la fel de vinovat ca si cel care cere.
Exceptand situatiile in care cel care primeste cere in prealabil spaga.

3 comentarii:

  1. Am dat, dar nu o pot numi spaga.Am dat cu inima larg deschis drept cadou de multumire pt ceea ce au facut acei medici pt mine, pt faptul ca stiu cum sunt platiti(si am considerat ca e o mare diferenta intre un medic si o casiera CFR,sau o femeie de serviciu de la Electrica, sau...chiar fata de mine care muncesc f mult pt banii pe care ii cistig, insa nu am responsabilitatea vietilor omenesti)
    Argumente pt ceea ce am facut am destule, tagma medicilor imi este foarte apropiata, am multi prieteni si stiu citi bani si timp investesc anual in carti de specialitate, in pregatirea si specializarea lor.Cred ca eram in urma cu 3 ani cind Profesorul Sirbu chirurg in Constanta a adunat peste 500 medici din tara la un Congres la Eforie Nord, unde patru zile s-au dezbatut lucrari atat stiintifice, dar si din viata profesionala de zi cu zi.Lucru acesta cere o documentare si sacrificii.
    Fata de acestea m-am sintit responsabil atunci cind am ajuns la Spitalul din Fundeni cu diagnosticul de 'carcinom malign', sau cancer.
    Acu totul e ok, dar credeti ca am gresit cu medicii care au dat totul pt mine?Nu, nimeni nu mi-a cerut absolut nimic, dar un lucru e drept.In saloane se discuta despre sume fabuloase, despre preturi ca la piata.Insa in realitate, din experienta va spun, sumele acelea nu au ajuns niciodata la doctori si nici nu s-au cerut.Lumea e dornica de fabulatii, iar acestea pot distruge atit un om, cit si un sistem.Cadouri se dau si in Austria, Belgia si nu mai stiu pe unde, dar ele au o alta conotatie.
    Peste tot sunt si uscaturi, exista si in lumea medicala, dar noi vrem senzational, vrem personaje negative celebre, vrem filme.Amintiti-va criminalii posibili inventati de presa in cazul regretabilei morti a lui Ioan Luchian Mihalea si deceptia de dupa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru ca ai pomenit de dr. Sarbu, este un om minunat, il cunosc personal si stiu cat s-a zbatut pentru sectia lui. Prin oras circula o poveste frumoasa legata de el. Se spune ca nu primeste spaga, de foarte multa vreme (nu stiu daca a primit vreodata!) pentru ca a avut o experienta ciudata. Se spune ca a fost plecat nu stiu in ce excursie prin desert si aflandu-se singur cu o masina de teren a ramas in pana. Ceva la modul ca motorul a refuzat sa mai porneasca. Si atunci s-ar fi rugat lui Dumnezeu si ar fi promis ca va ajuta pe oricine il va cere sprijin, fara a cere vreun ban vreodata. Nu stiu cat adevar este in povestea asta, dar am avut cunostinte si prieteni care au fost operati de dr. Sarbu si nu a vrut sa primeasca nimic din partea lor. Exista multi oameni deosebiti, dedicati meseriei lor insa, din pacate, de cele mai multe ori ei nu reprezinta "subiecte de presa".

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, ai dreptate si eu il cunosc personal, profesionalismul sau nu poate fi pus sub semnul intrebarii, este dedicat total meseriei sale,iar in plan privat un om deosebit.E drept nu prea l-am vazut in presa(desi ar fi avut cu ce), dar daca ar fi gresit cu ceva(desi este si sl om)...ar fi fost devorat.Si sunt f multi ca el cu care ar trebui sa ne mindrim, sa-i dam exemple pt ca cei tineri sa-si poata creiona idealurile de viata.

    RăspundețiȘtergere