duminică, 3 iulie 2011

Lacrimi de absolvent - dezastrul din sistemul educational

Cred ca este pentru prima data in istoria educatiei romanesti cand mai putin de jumatate dintre absolventii de liceu au luat examenul de Bacalaureat. La ora asta, peste 100.000 de familii plang cu lacrimi de crocodil - din pacate, am si eu prieteni care se afla in aceasta situatie si imi pare rau pentru tristetea lor. Imi pare rau pentru ca sunt copii buni, care si-au facut planuri mari pentru aceasta vara, care s-au pregatit pentru a da examen la facultate. Imi pare rau pentru ca sunt patinti care au incercat sa ofere totul copiilor lor, i-au meditat la materiile de bac cu sacrificii materiale considerabile.
Cum s-a ajuns, insa, aici si care este diferenta intre sistemul de invatamant de acum 20 de ani si celo actual, care s-a dovedit a fi o catastrofa?
In anii '60 sa absolvi un liceu era lucru mare. Dar cei care o faceau aveau cunostinte atat de solide si din atat de multe domenii incat pe mine m-a fascinat temeinicia studiului lor. Matusile mele puteau purta o discutie extrem de elevata din astronomie, literatura sau/si matematica. A termina atunci un liceu insemna a avea cultura generala si a avea bazele admiterii la orice facultate.
Ulterior, prin anii '80, absolventii nu mai aveau aceeasi cultura generala (intre timp, se schimbase programa de invatamant si aparusera liceele specializate, asa-numitele licee industriale care pregateau absolventii pentru diferite meserii), dar stapaneau foarte bine materia predata. Eu, de pilda, in cazul in care ma limitam la liceu si nu urmam cursurile unei facultati eram operator chimist. Si as fi putut-o face foarte bine, pentru ca teoria o stapaneam ca lumea, iar  practica facuta in combinatul chimic si la Prodcomplex fusese eficienta. As fi fost, probabil, un operator chimist apreciat. Alti colegi, care facusera alte licee ar fi putut sa se angajeze ca si asistente medicale, educator-invatator, operator silvic, lacatus-mecanic etc. Si sa fie buni in meseria pe care si-o alesesera.
Dar nimeni nu se afla in situatia de a nu trece peste examenul de bacalaureat.
Dupa '90, invatamantul romanesc (cunoscut pe vremuri ca unul extrem de eficient) am luat-o la vale de-a dura. S-a dat de-a berbeleacul pana a ajuns la capete sparte.
Cine este de vina pentru ca astazi peste 100.000 de elevi au aflat ca nu au luat examenul de bacalaureat? Sa fie  numai vina elevilor, care nu au invatat suficient? Eu cred ca nu, cred ca s-a ajuns in acest moment in urma unui proces indelungat de degradare a calitatii invatamantului.
Nu a fost un proces vizibil, ci unul ascuns privirii; a fost un proces perfid, cu cauze diverse si cu efecte vizibile astazi.
Profesorii nu mai sunt la fel de buni ca si predecesorii lor - pe de-o parte, lipsa de respect din partea guvernantilor, lipsa unor salarii decente si pierderea apetitului pedagogic i-au facut pe unii dascali (asta, ca sa nu generalizez, ca nu este corect!) sa se complaca intr-o stare vegetativa. Pe cei mai multi dintre ei (in special pe cei care predau materii "de viitor" - matematica, limba romana, biologie, istorie etc.) i-a determinat sa se axeze pe meditatii bine platite. Insa nu toti partintii si-au permis sa dea copiilor lor bani pentru meditatii. Iar cei care au dat, au fost dezamagiti. Multi profesorii au cate 30 de elevi la mediatii; nu au nici timp sa se ocupe de ei, sa le explice unde anume gresesc atunci cand gresesc. Deci, carte nu se mai invata nici la scoala, nici la meditatii.
Pe de alta parte, de ani de zile la examenul de bacalaureat se copiaza pe rupte. Fituci, subiecte rezolvate de profesori si imprastiate apoi elevilor care susutin examen. Si asa s-a creat un mit al usurintei cu care se trece la Bac. Cateva mii de lei adunate la scoala inaintea examenului, pentru protocol si pentru a fi dati profesorilor supraveghetori rezolvau problema examenului.
Iar absolventii de anul acesta au plecat de la premisa ca vor copia, la fel ca predecesorii lor.
Numai ca anul asta a-ntarcat balaia.
Nu s-a putut copia deloc, nu s-a putut misca in front,  pentru ca au fost montate camere de supraveghere.
Trebuia sa se intample odata si odata acest lucru. Era absolsut previzibil.
Pe de alta parte, baiatul unor cunostinte a luat peste 9.50 la examen. Cum a putut? Simplu, a invatat! Si a invatat destul de mult si constant de-a lungul anilor de scoala.  Asta este secretul reusitei, de fapt si de drept!
Din pacate, insa, rezultatele generale  indica o lipsa uriasa de preocupare fata de invatatura, atat din partea elevilor, cat si din cea a profesorilor. Cei mai mari perdanti ai acestui examen sunt parintii, care fac eforturi disperate sa-si trimita copiii la scoala  bine imbracati ca sa nu se simta "prost" copilul, ca nu are blugi si tricou de marca pe el, asa cum au alti colegi (ce bine era cand exista uniforma, care elimina din start acest disconfort); parintii care strang cureaua ca fiul/fiica lor sa se poata medita si "sa fie in randul lumii". Cei mai mari perdanti, repet, sunt parintii, care stiu ca, in ceea ce ii priveste si-au facut datoria si care spera ca scoala isi va face si ea, la randul ei, datoria fata de elevi. Dezamagirea acestor parinti este crunta!
La 20 de licee din tara nu a existat un singur elev care sa ia examenul de bacalaureat. Sa se desfiinteze atunci aceste licee, pentru a nu mai provoca pe viitor atat de multa suferinta!
Si sa se renunte la experimentarea atator sisteme de invatamant. Sa copiem din occident un sistem viabil de invatamant si sa il aplicam. Nu ne cere nimeni sa inventam roata, ca a fost deja inventata. Trebuie doar sa vrem o schimbare, una radicala in ceea ce priveste sistemul de invatamant! Si nu numai... O schimbare radicala, asta ramane singura noastra solutie....

10 comentarii:

  1. De acord cu tot ce ai scris mai sus Maria. Dar consider ca, in unele cazuri, este si vina parintilor, care si-au lasat odraslele sa faca ce vor, care nu au aratat niciun interes cu privire la procesul de educatie scolara a copiilor lor.
    De aceea, culpa este comuna: societate, profesori, copii si parinti...
    Sa nu ne ducem mai jos, ca procent, la anul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe de o parte sunt de acord cu tine, George, dar nu in totalitate. Ce parinte normal dezvoltat la cap isi face prea mari griji daca odrasla vine acasa cu note de 9 si 10?
    Dar da, culpa este comuna, asa cum bine ai sesizat. Iar la anul, daca vom continua in acest ritm, vor trece de examenul de bac 30% dintre absolventi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am petrecut doi ani de liceu pe terasa la Dolce Vita (parca si numele e predestinat) stiind ca BAC-ul nu am cum sa-l pic. Am copiat, ca inca se putea, dar acum am multe pareri de rau cand ma uit la diploma aia cu 6,21 la medie. Si au trecut aproape 15 ani de atunci :D
    Cred cu tarie ca in acesti 15 ani, nu s-a schimbat absolut nimic in mentalitatea elevilor, a profesorilor si a parintilor. Si atunci se freca menta si se chiulea in draci, profesorii te "invitau" la o meditatie, iar parintii credeau ca esti elev bun pentru ca veneai acasa cu note bune.
    Acum doar s-a oprit jmecheria si pustii astia s-au trezit sacrificati. Poate e mai bine asa...

    RăspundețiȘtergere
  4. George C., ceea ce s-a schimbat in ultimii 15 ani este mentalitatea tinerilor - cei mai multi dintre ei pun un accent serios pe superficialitate. Ca intreaga societate romaneasca, dealtfel! Le-a disparut dorinta de a invata, de a fi rabdatori si a munci pentru nevoile lor zilnice. Munca a picat in desuetudine, si cand spun munca ma refer inclusiv la invatatura. Asta este munca elevilor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dezastrul este total si eu spun ca era previzibil.Cauzele sunt multe, profesori f prost platiti,admiteri pe baza de dosar,autoritati ce nu pun baze pe invatamint(vezi discursul Presedintelui la inceputul anului scolar),parinti imbogatiti peste noapte ce nu dau doi bani pe studii...Dar si mai grav e ca foarte putini elevi au motivatia de a invata, si-au creat modele de viata false iar concurenta din scoli este f mica.Astazi a face o facultate nu e un lucru deosebit, tot mai putine facultati organizeaza examene de admitere.
    Baietii il aleg ca model pe Gigi Becali,nu pe Emil Hurezeanu,iar fetele pe Monica Gabor in loc de Aurora Liiceanu.Vinovati suntem toti,dar acu presa poate face analize reale si sper ca se va invata ceva.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai perfecta dreptate. DL. Ai surprins esentialul. Maria (nu stiu de ce nu reusesc sa intru sub numele meu, asa ca semnez drept Anonim)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua! Nu stiu cum se face, draga Marie, ca iti arunci privirea, mereu si mereu, numai pe lucrurile negative care se petrec prinprejur. Ca... nudistii nu mai au loc de "textilisti", ca... a inflorit cretinismul, ca... regionalizarea e un banc prost, ca ...bacalaureatul a fost "un dezastru". Apoi postezi pe blogul tau si vin la rand comentatorii tai, cam aceiasi mereu, cantand pe aceleasi strune, aceiasi melodie: vai-vai-vai, ce rau ne este noua, in tarisora noastra mult-iubita! Maniera asta, de colectare numai a disfunctionalitatilor, de exhibare doar a neimplinirilor si de vaicareala continua s-a purtat prin anii 90. Pentru Dumnezeu, uitati-va putin in jur: a trecut un deceniu de la "slagareala" de atunci, cea cu vai-vai, iar romanii, in pofida corului de bocitoare de pe margine, culmea e ca au progresat foarte mult: acum au putere de cumparare mult mai mare cu banii lor, mai toata lumea are o masinuta, soselele sunt foarte bune, toti cumpara din supermarketuri, internet este cam peste tot, culmea, cu cele mai mari viteze din lume (chiar Constanta este orasul cu cea mai mare viteza la internet - din lume), etc. Romanii mai vor sa se si bucure de succesele astea. Sigur, sunt si neimpliniri. Dar maniera asta, de a te ocupa mereu de ce nu merge, de a investi in neimpliniri si de a astepta "sa vina din urma si codasii" este o maniera tipic socialista. Iar la noi, in Romania, este un reflex al comunismului prabusit. M-am intrebat si eu, zilele acestea, de ce presarii s-au ocupat covarsitor de elevii picati la Bac, si drept consecinta "Bac-ul este un dezastru" iar foarte putini dintre ei au scris despre elevii buni, silitori, care au muncit constant, ca niste adevarati performeri, in mijlocul mistocarilor si a manelistelor, si care au promovat, firesc si meritoriu, acest "dezastru de Bac". Doar proportia lor este jumate-jumate! Presa - 90% doar despre picatii de la Bac! De ce? E! raspunsul intr-o alta discutie, si-asa m-am intins prea mult...Iar pe blogul Mariei nu sunt agreate solutiile, ci doar tanguielile. Semnat: Dan.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna dimineata, Dan
    Apreciez faptul ca esti foarte matinal si, de asemenea, ca ti-ai facut timp pentru a citi o parte a postarilor mele. Stii, poate ca ai dreptate si ca ma axez pe aspectele negative ale vietii noastre cotidiene. Dar nu sunt nici inregimentata politic si nici nu sunt platita de vreun mogul. Asa ca, pentru linistea mea sufleteasca, mi-am deschis acest blog, unde pot aborda orice subiect in maniera pe care o doresc. Ca tie nu-ti place, asta este! Nu poti fi pe placul tuturor - suntem oameni diferiti, iar opiniile noastre sunt, de asemenea, diferite. De ce spui ca pe blogul meu nu sunt agreate solutiile? Ai incercat sa imi sugerezei ceva si nu am fost receptiva?
    Una peste alta, iti multumesc inca o data ca ai pierdut timp pretios citindu-ma. Adpet solutii... Si btw, pe ce sosele din Romania te-ai plimbat de poti sa afirmi ca sunt foarte bune? Ai incercat sa vezi Apusenii si sa te "dai cu masina' pe Valea Ariesului? Iti rupi masina in doua. Romanii au masinute? Da, au, dar ratele pe care le platesc la banca pentru acest "lux" sunt rupere si ii lasa la limita saraciei. Cunosc prea multi romani in situatia asta. Despre elevii buni am scris, exact in postarea cu dezastrul de la Bac.
    Cat despre comunism... eh, asta e alta discutie. Probabil ca nu ai mai avut timp sa citesti postarea despre Ilici (sau esti adeptul lui si ai fost deranjat de parerile mele... )
    Iti doresc o zi frumoasa!
    PS - Daca ai vreo solutie pentru a-mi creste traficul blogului, pentru a nu mai spune pe viitor ca am mereu aceiasi cititori, astept solutii. Omagiile mele!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru raspunsul personal. Uite si o prima solutie: alege! Alege tu singura pe ce drum o iei: scrii blogul pentru tine, sau scrii blogul pentru mine, (altii)? Dupa mintea pe care inca o am cu mine, daca vrei sa cresti traficul unui blog, trebuie sa scrii "pentru altii, pentru cititori". Or, chiar in postarea de mai sus, te contrazici pe la sfarsit in ceea ce afirmi la inceput: "Daca ai vreo solutie pentru a-mi creste traficul blogului"-iata o linie, cresterea traficului, cu "Asa ca, pentru linistea mea sufleteasca, mi-am deschis acest blog, unde pot aborda orice subiect in maniera pe care o doresc..."-o linie opusa, circuit privat. Este foarte dificil sa te expui pe tine "asa cum o doresti" si sa incepi sa placi la mase de oameni din ce in ce mai mari...Ma gandesc ca nici Michael Jackson nu a reusit sa placa la toata lumea! Hai sa traiesti, sa fii frumoasa! Dan.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan, departe de mine gandul de a placea tuturor! Dar iti multumesc pentru urarile de bine. Ceea ce iti doresc si tie! Si sa traiesti, si sa fii frumos! :))

    RăspundețiȘtergere