luni, 4 iulie 2011

Criza de tigari netimbrate

Vanzarea tigarilor de contrabanda la coltul strazii si in marile piete ale Constantei este deja un fenomen pe cat de cunoscut, pe atat de acceptat. Piata Grivitei, Piata Brotacei, Piata Abator etc. sunt doar cateva din locurile de unde fumatorii isi pot cumpara la pret redus  tigari netimbrate sau timbrate in Ucraina sau in  Republica Moldova, la fratii nostri de peste Prut.. Adica pret redus nu este nicidecum, ca si alea sunt scumpe, dar fata de preturile legale, sunt totusi mai mici. Politia stia unde sunt traficantii, ii salta cateodata sau le salta marfa si cu asta basta. A doua zi, traficantii isi vad de treaba bine-merci. Treaba merge si, cu exceptia statului, care nu incaseaza nici un leu, si  a producatorilor  de tigari, carora le scad veniturile, toata lumea e fericita.
Si, din cand in cand, pe langa raziile pe care le fac politistii  prin locurile arhicunoscute, se mai afirma si Directia Generala Anticoruptie. Ofiterii acestei directii sunt mai elevati in actiune; ei fac perchezitii imobiliare, la anumite adrese stiute, sau la depozite si societati comerciale la adapostul carora se desfasoara traficul ilegal de tigari.
Azi dimineata, 18 astfel de societati, depozite si hoteluri din Mamaia si Constanta au fost "calcate". Recolta nu a fost cine stie ce bogata, dar totusi au fost confiscate aproape 250 cartoane de tigari. Adica pierderea traficantilor se cifreaza la peste 5000 de euro.
Nu stiu cat de tristi sunt acesti traficanti pentru pierderea suferita, insa este cert ca fumatorii-clienti ai acestora vor fi tare necajiti. Mai ales ca, de la 1 iulie, s-au scumpit din nou tigarile.
Asa ca, pret de cateva zile, pana cand un alt transport de tigari va fi adus din Moldova sau Ucraina, va fi criza de tigari netimbrate. Si nu este exclus ca acest lucru sa duca la scumpirea lor. Este de notorietate  ca asa se intampla mereu - scuza: s-au scumpit tigarile ca e mai riscant acum sa faci contrabanda. Oricum, fenomenul nu va fi stopat prea usor - cred ca niciodata! Incepand cu marile dosare de contrabanda cu tigari (gen Bosoanca) si terminand cu dosarul Incineratorul si cu containerele pline de tigari, cu capac de scaune din plastic sau cine stie ce alta minune, mereu s-au gasit noi modalitati de a aduce ilegal tigari in tara si de a vinde sub pretul pietei impus de accize si taxe.

2 comentarii:

  1. Nu m-ar fi pasionat acest subiect, daca nu as fi stiut ca aceasta contrabanda are radacini f adinci cu legaturi f sus.O cunostinta a fost sef la un punct de trecere a frontierei spre Moldova.Traficul cu tigari era intens si nu vorbesc de prapaditii ce aveau 3 cartoane, ci autoturisme sau chiar dubite pline.Totul era stiut, chiar si ora cind treceau.Noul sef a vrut s-o faca pe grozavul, a confiscat doua transporturi si astepta recompensa.A uitat insa ca nici el nu avea dosar f curat(diurna incasata ilegal), iar recompensa a constat in relocare
    (frontiera fara trecere).
    Aici e vorba de spaga.Se cotizeaza constant pe diferite nivele, iar cotizatia ajunge undeva sus.Ce a fost la Siret sau Albita?Praf in ochi.S-au oprit la un nivel inferior(probabil s-a schimbat putin algorirmul de impartire a spagii).Nu Constanta, toata tara e plina de contrabandisti cu tigari pe care politistii sau jandarmii ii ignora.De frica - parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. DL - nu stiu daca neaparat de frica - poate fi vorba si despre spaga primita. Stiu si eu?

    RăspundețiȘtergere