marți, 1 martie 2011

Traim ca in filmele cu tampiti

Banc: Un tampit voia sa vada daca mai are sau nu combustibil in masina. Asa ca a aprins un chibrit si s-a uitat in rezervor. A avut!
In ultimele zile am senzatia, din ce in ce mai acuta, ca traim ca in filmele cu tampiti. Iar daca cineva are argumente sa imi spuna ca nu e asa, i-as fi recunoscatoare daca mi le-ar aduce la cunostinta. Poate mi-ar disparea senzatia aceasta de zadarnicie.
Despre vamesi nu mai vreau sa scriu, ca am facut-o cu ceva vreme in urma, iar evenimentele care au  succedat postarea mea au demonstrat ca am avut dreptate. De parca as fi avut nevoie!
Dar capitolul vamesi face parte dintr-un intreg: intregul povestii vietii noastre. Care este din ce in ce mai amara, mai trista si mai fara de sfarsit. Ne-a fost furat zambetul, ne-a fost insfacata speranta, ne-a fost luata demnitatea. Romanii traiesc zi dupa zi, mai mult tarandu-se ca melcul si asteptand parca sa le vina obstescul sfarsit - e mai mult decat o traire-resemnare mioritica, este o dovada a impotentei noastre intelectuale. Zi de zi, ceas de ceas ne uitam la Monica si Iri, la fotbalisti nevolnici pentru care mingea de fotbal a ajuns sa se confunde cu tzatzele siliconate ale vreunei bombe sexy, la telenovele siropoase care promoveaza tiganii si actori de marca, siliti de lipsuri materiale sa accepte astfel de roluri, sau la politicieni preacurviti invitati la tolcsouri realizate de catre televiziunile de stiri. In mintea romanului este acum un amalgam nemiscibil, sau o varza totala - ca sa fiu plastica in exprimare. Ce sa ii mai arda coanei Leana ca frigiderul ei e porno sau ca maine-poimaine va ajunge sa isi vanda lucruri din casa (din pacate va ingrosa doar randurile amaratilor care merg la targul de vechituri si unde nimeni nu cumpara nimic!), iar Enel ii va taia lumina. Ca doar caldura si apa calda nu a avut toata iarna! Ii ajunge sa se uite la televizor ca sa ii piara si foamea, si setea, si frigul si nevoia de vacanta, de iesire din oras, ca sa nu mai vorbesc de iesirea din tara.
M-am uitat pret de cateva minute la Realitatea TV, la o emisiune tolcsou despre care vorbeam mai devreme, unde se dezbatea la greu despre scumpiri si alte astfel de nenorociri. Si era un nene (politician, spunea el) Visan parca il chema, de la partidul de guvernamant, care spunea ca NU, painea nu se scumpeste, ca i-a spus lui ministrul Agriculturii. Inutil incerca Popescu de la Rompan, om implicat si care stie de-a fir a par tot circuitul graului, al fainii si al vanzarii painii si produselor de panificatie, sa ii explice cum stau lucrurile; Visan o tinea una si buna: nu, painea nu se scumpeste. E si asta un mic Boc (daca se poate sa fie Boc si mai mic!) care vorbeste si iar vorbeste de te ameteste si nu spune nimic. (hahahaha, ce tare a fost Boc cand nu stia cat costa o paine si spunea ca nu va depasi cinci lei - el nu stia ca Savoria lui Voiculescu e scumpa, scumpaaaaa).
Aaaaaaa, si sa nu uit: Silviu Vaduva a fost numit seful vamii Bucuresti, functie pe care a ocupat-o 24 de ore. Bercea Mondial, cumatrul numarul 1, cu peste 100 de dosare penale, si-a luat carnetul de conducere dand spaga. Dar nu mai stie cui. Ce ar mai fi de spus? Aaaaa, da, ca vamesii de la Albita au declarat ca nu au luat spaga, ci au primit de pomana cu ocazia unei zile de sarbatoare crestin-ortodoxa...
Tot ce-mi ramane de spus este ca nu  cred ca eu m-am tampit, dar este clar ca traiesc intr-o tara de tampiti. Iar tampiti nu sunt cei care ne conduc si o duc al naibii de bine, ci noi, cei care traim de pe o zi pe alta cu simturile adormite de televiziuni. Noapte buna!

7 comentarii:

  1. Parerea mea este ca nu s-ar misca lucrurile nici atat, daca n-ar fi televiziunile. De ce ar mai comanda Besescu controale, razii, epurari daca nu ar putea sa ne arate la TV ce face? Ca nu ne ajuta la nimic e alta poveste. Zi de zi asteptam sa aflam cine e Regina, ce a patit Mondialu', etc. Dar Patriciu a patit ceva? Dar Tigaretele cu ce s-au soldat? Dar padurile cine le taie? Dar namolul de Techiorghiol cine il vinde? Primaria sau vreun nene? Am vazut aseara un imbecil la TV, care era sa "scape" pasarica, apropo de namolul de Techirghiol. Zicea ca sunt unii, suedezi parca, dornici sa aiba EXCLUSIVITATE pe namolul de Techirghiol, care se vinde FOARTE BINE. Si ca ei (???) se mai gandesc.... 5 minute. Cred ca la inchiderea editiei s-au decis. Eu vreau sa stiu totusi cine baga banu' la buzunar. Poate stie cineva, ca nu mai pot sa dorm.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mel, eu nu spun ca portocaliii sunt mai breji sau mai putin breji decat rosii sau galbenii (desi, in opinia mea, cel putin, galbenii sunt mai cu bun-simt!). Intreaga clasa politica, cel putin cea care conduce, este vinovata de situatia actuala. Si, sa nu uitam ca tot comunistii si securistii sunt la putere. Cand aveam posibilitatea de a vota punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara nu am facut-o. Pentru ca am fost niste tampiti... Imi pare rau ca folosesc acest limbaj, dar starea mea de spirit nu imi mai permite sa fiu "intelectuala" in exprimare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne conduc tampitii, iar romanii sunt adormiti si amortiti; sunt interesati, ar comenta, dar daca trebuie luata o decizie sau ar trebui sa treaca la actiune, frica sau amorteala ii impiedica. Din pacate trei sferturi din ceea ce vedem la televizor sunt exemple negative, pe care cei mai tineri le iau de bune, astfel ca daca acum suntem intr-o astfel de situatie "complicata" ca sa nu spun altfel, ma intreb ce se va intampla pe viitor. Treziti-va si luati atitudine, viata in aceasta tara ar putea fi frumoasa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună Maria. Chiar mă întrebam în urmă cu câteva zile, când am trecut pe lângă blocul în care locuieşti cu familia ta, ce mai faci.
    Îmi pare bine că am descoperit link-ul către blogul tău, pe site-ul lui Coman şi acum o să îl introduc şi eu printre blogurile pe care le voi urmări.
    Referitor la articolul de mai sus, faină ţară, tâmpit popor. Şi constat că, pe zi ce trece, poporul ăsta se tâmpeşte din ce în ce mai tare.
    Dovada? Nu pot uita ce s-a întâmplat la Adamclisi când, după decesul primarului P.S.D. Emilian Burcea, cretinii ăia de la ţară, cărora Boc şi Băsescu le-au tăiat pensiile şi salariile, l-au votat de primar pe candidatul PD-L.
    La o ţară de tâmpiţi, avem conducătorii pe care îi doreşte poporul...sau cum spunea nenea Iancu - poporul suveran - ăla cu renumeraţie mică după buget, coane Fănică, dar hoţ la furat steaguri.
    Halal naţie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hei, ma bucur sa te regasesc - te-am cautat pe Facebook, fara succes. Voi introduce si eu blogul tau si promit sa citesc. Sper sa stam cat mai curand de vorba!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok. Multam Maria. Incerc sa readuc blogul la starea lui initiala, adica sa pun cat mai putine articole despre politica si cat mai multe incercari literare sau eseuri de-ale mele pe orice tema.

    RăspundețiȘtergere
  7. De cate ori imi vars naduful intr-un comentariu, ma gandesc: si ce am rezolvat cu asta? Nu as vrea sa fac parte din categoria celor care "fac guverne in Cismigiu. De cate ori am luat o decizie (vezi vot)am ales raul cel mai mic. Si acolo unde am vazut o umbra de speranta s-a dovedit ca n-am vazut bine. Stiti voi pe cineva care ar trebui sa ne conduca? Chiar si Isarescu m-a dezamagit pentru faptul ca a stiut de minciunile basescului si a iesit la rampa foarte tarziu. Deci, voi ce ati alege?

    RăspundețiȘtergere