marți, 8 februarie 2011

Sa construim puscarii?

Vai, vai, vai... ce exercitiu de imagine face in aceste zile guvernul Basescu (sic!).....Exact ca in bancul cu moldoveanul care isi spune, inainte de a purcede spre Capitala: "Bluji am, jeaca di bluji am, oleaca di bataie stiu, pot mere la Bucuresti!".
Intrarea noastra in spatiul Schengen pare asigurata. Au cazut pe spate sefii cancelariilor occidentale cand  au vazut cat de bine este dotata Politia romana - are o gramada de cagule si de muschi; are o gramada de pulane, o coloana de dubite (sa incapa cat mai multi infractori in ele), o multime de angajati dedicati meseriei, chiar si cu 25% din salariu taiat! Si s-au entuziasmat la culme cand au vazut statistica arestarilor (retinerilor) din vamile romanesti.
Jap-jap, saptamana asta spulberam vama cu Ucraina, urmatoarea saptamana dam navala spre punctele de trecere spre Moldova, iar apoi coboram usor-usor (sa nu speriem vanatul) spre granita cu Serbia. In doua saptamani, i-am ciuruit pe toti!
 Si uite-asa, nu mai poate spune frau Angela  Merkel sau monsieur Nikolas Sarkozy ca avem frontiere nesigure, ca trec infractorii prin punctele noastre vamale precum cutitul prin branza, ca politistii si vamesii romani (fireste, nu toti, doar premiantii!) au cele mai mari averi nedeclarate (vezi viloaiele, masinile, terenurile pe care le au.). Orice om mansardat vede imediat cacealmaua. Vamesii si politistii arestati sunt doar niste "pierderi colaterale", desi unii ar spune ca acestia reprezinta primul pas spre eradicarea coruptiei. Ha, ha, ha!!!
Sunt de notorietate povestile care erau vehiculate in anii '90'-'95 prin Constanta. Ca pe anumite ture din vama Constanta se primeau telefoane de la Bucuresti, cu mesajul clar: "Avem un  transport in noaptea asta; aveti grija sa nu fie probleme". Si containerul era descarcat bine-mersi de la nava, incarcat pe un TIR, asteptat la una din portile portului de catre o masina (uneori chiar doua-trei masini in care se afla cel putin un politist cu grad mare, care avea sarcina de a aranja iesirea din port) si apoi escortat spre cine stie ce depozit din tara. Iar in acele containere nu erau prezervative sau jucarii chinezesti - erau, de cele mai multe ori, tigari. Ca doar de aia au fost cazurile "Tigareta" 1,2,3 .... nici nu mai stiu cate "Tigarete" au fost, probabil ca numarul lor este egal cu numarului guvernelor Boc (nu ca ar avea vreo legatura!).
Dar sa revin asupra arestarilor din aceste zile: sunt zeci de vamesi si politisti de frontiera in aresturile IPJ din tara. Ei vor fi supliniti de alti colegi care vor fi detasati din alte judete, cel putin pana cand situatia lor se va clarifica si vor fi gasiti vinovati sau nevinovati. Pentru o vreme traficul ilegal de tigari prin aceste vami va fi inlaturat (sau, cel putin i se va taia din elan).
In ritmul acesta va trebui sa mai construim puscarii. Pentru ca locurile sunt din ce in ce mai putine si mai ravnite, cel putin acum, pe timp de iarna. Iar puscariile sunt un refugiu pentru multi - pentru cei care nu se simt in siguranta in libertate sau pentru cei care nu au un acoperis deasupra capului, nu au ce sa manance si cu cine sa socializeze.
Insa, pun pariu, cei mai multi dintre ei vor fi liberi in scurt timp - doar nu constituie un pericol public astfel incat sa se impuna arestarea lor.
Cat despre exercitiul de imagine din aceste zile, el isi va dovedi in timp eficienta. Eu cred ca nu vom fi admisi in luna martie in spatiul Schengen, asa cum spera guvernanti - dar actiunile in forta de la vamile cu tarile non-UE  vor fi avut menirea lor; imaginea extrem de sifonata a guvernului Boc, a PDL, cat si a presedintelui Basescu va fi retusata in plan local. (Asa cum romanii sunt capabili sa il creada si pe baronul Munchhausen, daca ar veni sa le spuna povesti de adormit copiii, sunt in stare sa creada orice gogoasa umflata li s-ar turna, cu atat mai mult daca este insotita de ceva imagini sugestive.). In plan international, de asemenea. (Variaza doar motivele ce stau la baza perceptiei imbunatatite).
Si-n tot acest timp, "Duios Anastasia trecea!".
Contrabanda cu tigari va continua sa fie un fenomen de proportii atata timp cat vor fi fumatori, cat vor fi  preturi atat de mari la noi in tara si, incomparabil mai mici la vecini, cat va exista dare si luare de mita (vamesi corupti si contrabandisti dispusi sa plateasca bine orice serviciu), cat vor exista cai. Caci, chiar si in sens negativ, inteligenta nativa a romanului isi face simtita prezenta. Nu poate duce tigari prin vama, le va trece pe alaturi. Nu mai poate face contrabanda pe uscat, va face pe apa - barca cu vasle, barca cu motor, salupa, vaporas, barja etc. Ucraina si Moldova produc suficient si pentru noi, romanii!

Un comentariu:

  1. Asta e tara in care traim! Acestea sunt succesurile lui Basescu. http://www.realitatea.net/biletul-de-adio-al-unui-adolescent-care-s-a-sinucis-sa-ma-ingropati-in-haine-nike_801452.html

    RăspundețiȘtergere