joi, 17 martie 2011

Mesaj de suflet din Japonia

Mai multe romance care locuiesc in Japonia au distribuit pe un site de socializare un mesaj pe care ma simt obligata sa il reproduc intocmai. Acesta apartine parintelui Alexandru Nicodim, preot paroh al parohiei cu hramul Sfântul Gheorghe, care funcţionează la Ito-shi,  pe raza municipalităţii Tokyo.
"Iubiti credinciosi,   De la inceputul acestei crize cauzate de cutremurul de saptamana trecuta, posturile de televiziune si radio din Romania cauta sa afle cat mai multe stiri senzationale despre ceea ce se petrece in Japonia. Adesea insa efectul acestor stiri, reportaje "senzationale" este o mare panica ce se creaza in randul poporului roman care sta si urmareste cu sufletul la gura ceea ce se intampla aici. In acelasi timp ratingul posturilor respective creste, castigand mai multa audienta si fiind avantajati din punct de vedere financiar.   Banuiesc ca si dumneavoastra ati fost sunati de parintii din tara, ce erau ingrijorati sau chiar inspaimantati, rugandu-va, ba chiar implorandu-va sa va intoarceti in tara.   Pentru a pune un pic stavila acestor stiri "de senzatie" va propun sa facem ceea ce tine de noi spre a-i calma pe cei dragi ai nostri care se afla in tara, adica sa fim foarte atenti la ceea ce spunem sau sa nu mai dam interviuri agentiilor de stiri. Oricum, sunt multe agentii internationale care preiau stirile de la fata locului si le pot transmite mai departe. Important este sa nu le facem noi rau celor dragi care se afla in tara.   O alta problema pe care doream sa o abordez este legata de implicarea parohiei in raspandirea anuntului pentru o eventuala evacuare. Personal am fost rugat de catre personalul Ambasadei Romane sa ii sustin in vederea strangerii de date de la romanii care doresc sa fie evacuati, pentru ca atunci cand va fi cazul, aceste persoane sa poata pleca in siguranta.   Initiativa acestei operatiuni apartine Ambasadei Romane, iar meritele ei (daca se concretizeaza) apartin tot ei si personalului acesteia, care se straduieste sa faca in asa fel incat sa fie bine pentru toti cei care se afla aici. Preotul a incercat sa dea o mana de ajutor in raspandirea mesajului. Tin sa clarific aceasta pozitie, deoarece stirile din Romania  au transmis la ca "preotul incearca sa cheme un avion din tara pentru a-i evacua pe romani....". De aceea va rog, inca o data, sa fim atenti la ceea ce declaram atunci cand vorbim cu presa, caci orice cuvintel se poate interpreta.   Motivul pentru care parohia s-a implicat este faptul ca aceasta initiativa este foarte de dorit in situatia in care ne aflam, aducand un mare ajutor celor care pot pleca in tara, prin intermediul unui avion pus la dispozitie de statul roman. Din dragoste si cu mare dorinta de a ajuta, am sustinut aceasta initiativa, care nu ne apartine.   Dumnezeu sa va binecuvanteze in tot ceea ce faceti, Pr Alexandru Nicodim, Mesajul a fost transmis de catre Ani Toti, o romanca din Japonia si a ajuns la mine prin intermediul altor romance care locuiesc acolo.
Nu cred ca mai trebuie sa fac vreun comentariu - se stie ca presa noastra exagereaza, inca de pe vremea cand Cristoiu publica in "bulina rosie" ca o gaina a nascut pui vii! Insa, totusi, cand sunt situatii dramatice asa cum se intampla in Japonia la ora actuala, ar fi extrem de indicat ca "infloriturile" sa fie lasate deoparte. Ar fi grozav daca mai multi jurnalisti ar da dovada de profesionalismul lui Cosmin Stan, ca sa dau doar un exemplu de "asa da".

3 comentarii:

  1. Emotionant mesajul preotului nostru din Japonia. Si real totodata...
    Dar ce sa ii faci Maria? Doar stii cum au iesit de pe bancile facultatilor de jurnalism ultimele generatii de asa-zis ziaristi...
    Cultura ioc, dragoste pentru profesie asisdejerea, dorinta de a scormoni pentru a gasi adevarul tinde catre zero, stiri din birou cat mai multe...
    Asa neam, asa presa...
    De aceea, de cate ori se intampla ceva pe plan international prefer sa citesc prima data stirile in presa straina si de-abia apoi sa vad cum sunt ele reflectate de pseudo-jurnalistii de la noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact la fel procedez si eu - din fericire, avem CNN pe cablu...

    RăspundețiȘtergere
  3. http://romaniaasia.info/index.php?option=com_community&view=groups&categoryid=6&Itemid=102&lang=ro

    RăspundețiȘtergere