marți, 1 noiembrie 2011

Romania, intre Kafka si Caragiale

"Cauza dezastrului în care a căzut țara este numai - da, numai, nenorocita politică ce o fac partidele și bărbații noștri de stat, de patruzeci de ani încoace.” - Va suna cunoscuta aceasta fraza? Vi se pare actuala si corecta? Ei , bine, a fost scrisa in urma cu peste 100 de ani, de nemuritorul Ion Luca Caragiale. Am convingerea ferma ca, daca as trai inca 100 de ani de acum incolo (ceea ce este imposibil si nici macar nu-mi doresc), scrierile lui Caragiale vor fi la fel de actuale. Nu detaliez mai mult deoarece orice novice l-a studiat la scoala pe Caragiale si i-a inteles foarte clar mesajul. Caragiale a luat in deradere latura neserioasa a romanului (nu generalizez, sa fiu bine inteleasa!), dorinta lui de a nu lasa ciolanul din mana, inclinatia spre arivism si "pupat seful in dos", spre PCR (pile, cunostinte, relatii) etc. Orice strain si-ar dori sa ne cunoasca ar trebui doar sa citeasca opera lui Caragiale. In ceea ce priveste starea natiunii, aici trebuie sa il aduc in atentie pe Kafka si celebrul sau "Procesul" (accentueza incertitudinea!). Daca ati citit Kafka si Caragiale, aveti imaginea globala, "tradusa" a ceea ce suntem si a ceea ce traim.
De unde mi-a venit ideea asta? Simplu, de la fratii nostri secuii, care nu mai vor sa traiasca in Harghita si Covasna, ci vor in Tinutul Secuiesc. Nu de capul lor au gandit aceasta transformare, ci indemnati si condusi de cel care a dat startul revolutiei de la Timisoara, nimeni altul decat preotul Laszlo Tokes - vicepresedinte al Parlamentului European, cel care a devenit președinte al Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, un consiliu multinațional care coordonează acțiuni maghiare pentru autonomie în Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina, România (deci în Bazinul Panonic, Bazinul Carpatic și Ucraina subcarpatică).
Se va concretiza acest lucru vreodata? Depinde de numerosi factori, interni si externi. Dinspre partea "inchinarii" interne, nu m-ar mira foarte mult sa se concretizeze, avand in vedere ca "barbatii" nostri politici sunt cei descrisi de catre Caragiale. Cat despre sustinerea occidentului, aici nu prea am dubii. Parlamentul European il sustine pe Tokes, printul Charles promoveaza Transilvania (nu Romania in ansamblul ei, Soros este inca foarte potent financiar etc.). Chiar, ati vazut reportajele ample din presa britanica (atat ziare, cat si TV) extrem de favorabile tarii noastre? Dar pe cele din Italia si Franta? Oare ce le-a venit? Credeti ca dintr-o data s-au indragostit de Romania noastra? Stiti bancul cu "nu oricine te scoate din rahat iti vrea binele?"
Cititi si retinti; "Un soarece alergat de o pisica intra innebunit intr-un grajd. Da aici de o vaca:
- Vaco, vaco, ajuta-ma, ascunde-ma repede, te rog !
- Unde sa te ascund ma soarece?
Ii vine vacii o idee si se balega pe soarece. Intra pisica:
- Vaco, zi-mi repede unde e nenorocitul ala de soarece !
- Nu am vazut nici un soarece dar daca vrei uita-te si tu p-aici.
Se uita pisica prin zona si vede codita soricelului iesind din gramada de balega. Trage de ea si scoate afara soricelul.
Morala 1: Nu oricine te baga in rahat iti vrea raul.
Morala 2: Nu oricine te scoate din rahat iti vrea binele."
Iar eu stau acum si ma intreb: ce-i cu atata bunavointa pe capul alor straini?

Un comentariu:

  1. Bunavointa asta nu este gratis. De cate ori au fost binevoitori cu noi, strainii si-au tras partea. Sa mai reamintesc faptul ca, desi prin tratatul de pace de la San Stefano, in 1878, Romaniei ii revenea Dobrogea, Puterile europene au consfintit acest lucru de-abia prin tratatul de pace de la Berlin, din toamna anului 1878, cand Romania s-a angajat sa acorde cetatenie tuturor evreilor care trecusera la crestinism? La fel s-a intamplat si cu recunoasterea Unirii celei Mari, din 1918, cand Marile Puteri ale lumii ne-au impus, prin tratatele de pace din 1919 si 1920, ca prin viitoarea Constitutie sa acordam cetatenia romana, neconditionat,tuturor strainilor, si, in special evreilor. Lucru care s-a si intamplat, prin Constitutia votata in 1923.
    Asa ca facerea de bine...este complexul lui Oedip. Iar romanii vor fi f... mult si bine pentru bunavointa pe care le-o arata acum presa occidentala.

    RăspundețiȘtergere