marți, 18 februarie 2014

Interviuri dragi, cu oameni minunati! Astazi: Doru Viorel Ursu!

In acea vara, am intalnit diversi oameni, artisti, politicieni, sportivi, carora le-am luat interviuri, mai scurte sau mai lungi, in functie nu de importanta oamenilor, ci de timpul liber pe care l-au avut la dispozitie. Astazi voi publica pe blog interviul pe care i l-am luat fostului ministru de Interne, Doru Viorel Ursu. Vor fi unele intrebari si raspunsuri care, sper, va vor raspunde la multe intrebari personale! 

"Daca dl. Coposu nu exista, Iliescu trebuia sa il inventeze!"

Printre personalitatile politice aflate in aceste zile pe litoral, l-am intalnit, la Neptun, pe Doru Viorel Ursu, sosit impreuna cu cei trei copii ai sai la bordul unui autoturism Dacia 1310.Conversatia s-a infiripat aproape instantaneu:
Rep.: Sunteti o persoana extrem de cunoscuta, in special de cand ati detinut portofoliul ministerial in Ministerul de Interne.
Doru Viorel Ursu: Mie imi place sa cred ca lumea ma cunostea dinainte, de cand am fost judecator la Sibiu. Acela a fost un titlu onorant pentru mine, mai mult decat cel de ministru de interne. Nu sunt un nostalgic. Dupa ce am terminat cu portofoliul ministerial, am fost, la solicitarea partidului, secretar de stat sef al Administratie Publice din Romania, in guvernul Stolojan. In aceasta perioada au fost cele doua alegeri, locale si generale, cu satisfactia pentru mine ca au fost recuinoscute ca libere si corecte si cu insatisfactia ca partidul meu a pierdut.
Rep.: In prezent sunt discutii legate de decizia d-lui Eugen Dijmarescu de a pleca in Japonia. Cum priviti acest lucru? Credeti ca este vorba despre o renuntare politica, de un compromis?
.D.V.U.: Dupa disparitia lui Ioan Aurel Stoica, pentru mine personal cea mai mare pierdere este despartirea de Eugen Dijmarescu. Nu pot spune ca greseste, dar nu trebuia sa o faca. Nu trebuia sa abandoneze lupta politica in aceste momente. Eu il inteleg perfect, el este de o inteligenta sclipitoare, un om extrem de bine pregatit, un om echilibrat si sunt convins ca pentru diplomatia romaneasca si pentru Romania plecarea lui in Japonia vine ca o manusa.
Rep.: Singurele veniri in tara ale regelui Mihai I s-au produs cand erati in Guvern...
D.V.U.: De Craciunul anului 1990 am procedat la inapoierea la frontiera a fostului suveran pentru ca, pe dfe-o parte, el nu este un Napoleon, care sa se fi intors din Elba in mod triumfal si modul de a patrunde atunci in Romania a fost total in afara legii. Si, in al doilea rand. nu am dorit, ca reprezentant legitim al puterii de atunci sa recunoasca legitimitatea acelei puteri. Iata ca, ulterior, a recunoscut-o si, totusi, el a venit in tara.
Rep.: Avand in vedere viata politica, credeti ca vor avea loc alegeri anticipate?
D.V.U.Nu in acest an, insa nu exclud posibilitatea ca alegerile anticipate sa aiba loc. Personal asa as juca cartile in locul presedintelui Iliescu pentru ca, avand stabilitatea unui mandat de inca doi ani si ceva, cred ca va dori sa manevreze si sa observe evolutia esichierului politic inainte de se prezenta in fata urnelor pentru alegeri prezidentiale. Daca ar vrea sa controleze in continuare politic, pentru ca exercita un control politic asupra celorlalte sfere de putere, asta-i, dar suntem in plin regim prezidential sau semiprezidential,. in nici un caz parlamentar, cred ca r trebui sa incercam un test semnificativ. Fie la Bucuresti, fie intr-un alt oras reprezentativ.
Rep.: Deci un prim pas ar fi alegeri locale anticipate?
D.V.U.: Sigur! In felul acesta s-ar lua pulsul electoratului.  In rest, totul e la mana puterii, provocarea alegerilor anticipate sau nu.
Rep.: Credeti ca exista o simpatie a actualei puteri catre partidele cu tenta extremista PRM, PSM?
D.V.U.: Raspunsul e foarte simplu. Cu aceste partide  nu mai este vorba de simpatie, ci de o casa comunista. Pentru ca ele nu sunt decat aschii ale PCR. De fapt e tot un partid unic. PRM nici n-ar mai trebui sa existe ca partid. El a facut enorme deservicii Romaniei, tocmai prin antrenarea conflictului cu Ungaria si noi am pierdut in felul acesta. Ni s-a distras atentia de la Basarabia, care e pierduta. Pentru ca toti se uitau mai intai la tancurile unguresti, care n-au venit si nici nu vor veni vreodata. A venit apoi vremea esantionului pur comunist, de la extrema stanga, Verdet, pana la, sa spunem, gardul vopsit Iliescu-Nastase. Marea problema e disperarea de a nu pierde puterea. Lupta e extrem de stransa acum.
Rep.: Ca jusrist si ca om politic, credeti ca, practic, presedintele Iliescu are dreptul de a candida pentru inca un mandat?
D.V.U,: Curtea Constitutionala va spune ca da. Dupa parerea mea, nu. Dar probabil ca va candida cu aprobarea Curtii Constitutionale.
Rep.: Pe de alta parte, nu au aparut personalitati politice care sa aiba echidistanta care sa-i recomande pentru functia de presedinte.
D.V.U.: Da, dar asta nu e vina presedintelui iliescu, care deocamdata isi domina extrem de clar partenerii.
Rep.: Nu are inca un contracandidat...
D.V.U.: Daca imi permiteti un aforism: Spuneam de curand unor prieteni, in urma gafelor din ultimul timp ale opozitiei, ca daca dl. Coposu nu exista, Iliescu trebuia sa-l inventeze. Pentru ca i-a servit atat de mult.
Rep.: Pentru ca sunteti in vacanta, cum vi se pare turismul in acest an pe litoral?
D.V.U. Ramanem intr-un balcanism extrem de contraproductiv pentru poporul roman. Ma doare cand aud ca in Bulgaria vin atat de multi turisti, iar la noi.... Turismul trebuie privatizat. ma uitam la hotelurile noastre: ele nu pot fi facute de cinci stele. Trebuie ca litoralul sa ramana o zona accesibila tuturor.
Rep: Cum preferati sa va petreceti concediul?
D.V.U.: In primul rand m-am intalnit cu unii din fostii colegi, colaboratori, prieteni. Imi place sa stau in aer liber, sa manancun peste bun,. o friptura buna si sa beau un vin din zona Focsani-Buzau. In nici un caz nu o sa ma gasiti prin vreo discoteca, cazino, bar. Imi place apropierea de oameni. "

In curand voi publica interviul luat Sandei Ladosi, iar apoi va urma Gica Hagi, tanar, jucator in verva, imediat dupa Campionatul Mondial , proaspat transferat la FC Barcelona.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu