miercuri, 4 mai 2016

CAREU DE AȘI, LA HÂRȘOVA. PRINTRE CANDIDAȚI SE AFLĂ ȘI O FEMEIE

Hârșova este un oraș relativ sărac al județului, dar cu o istorie străveche. Specialiștii susțin că localitatea are o vechime de șapte milenii. Cercetările efectuate de-a lungul timpului au scos la iveală o comunitate umană care s-a ocupat cu vânătoarea, pescuitul, cultivarea pământului și creșterea animalelor. Au fost identificate, prin cercetări, schimburi comerciale cu comunități de pe spații mult mai îndepărtate. Pe vatra localității se găsesc mai multe așezări de epoca bronzului și fierului. În antichitate, comunitățile de aici au cunoscut cea mai mare dezvoltare. De-a lungul timpului însă lucrurile s-au schimbat. În anul 2001, orașul a fost declarat zonă defavorizată pentru o perioadă de trei ani și au fost acordate o serie de facilități pentru cumpărarea de utilaje, precum și scutiri de la plata anumitor taxe datorate statului. În decembrie 1989, orașul reprezenta o zonă agroindustrială în care lucrau peste 25% dintre locuitori, dar în timp – odată cu desființarea CAP-urilor și IAS-urilor – situația a scăpat de sub control. Suntem în anul 2016, iar localnicii se pregătesc de alegerile locale. Speră cu toții că lucrurile vor fi din ce în ce mai bune, numai că încă nu știu pe cine să aleagă pentru ca orașul să-și recapete strălucirea de altă data. Vă propunem, așadar, o trecere în revistă a celor patru candidați care se luptă pentru câștigarea alegerilor locale. Iată, în ordine alfabetică, cine va candida: Ionel Dia – PNL, Viorel Ionescu – ALDE, Tudor Nădrag – PSD și Camelia Șerban – PMP. Pentru a avea informații cât mai corecte, am stat de vorbă despre aceste alegeri cu fostul primar al orașului, Ionel Chiriță. El ne-a spus că “din punct de vedere politic, eu mi-am încheiat misiunea. Am ieșit definitiv din politică, dar voi continua să rămân mult mai vocal în viața publică”. Reamintim că Ionel Chiriță a avut două mandate de primar la Hârșova, primul obținut în anul 2000, iar cel de-a doilea câștigat în 2004. Din 2008, fotoliul de primar este deținut de Tudor Nădrag, care și-a propus să candideze și în acest an.

Ionel Dia, consilier de două mandate
ionel diaIonel Dia are 36 de ani și este politician de peste 12 ani. Nu a făcut parte din alt partid politic decât din PNL, formațiune din partea căreia și-a depus mandatul. Este consilier local de opt ani, iar de profesie este jurist. De-a lungul timpului a lucrat ca jurist la OCPI Medgidia, în intervalul 2006-2010. Ulterior a fost project manager la o firmă, apoi a deținut poziția de director administrativ la Telegondola din Mamaia (în intervalul 2013-2014). De doi ani este director administrativ la Silozul din Crucea. Potrivit unor sondaje de opinie realizate în decursul lunii trecute, avea un procent de circa 10% din preferințele alegătorilor. Cum însă nu toată lumea este foarte bazată pe rezultatele acestor sondaje, eu îmi rezerv dreptul de a aștepta alegerile locale pentru a vedea un rezultat concret.
Viorel Ionescu, un PNL-ist ajuns candidatul ALDE
viorel ionescuViorel Ionescu este un candidat tânăr, căsătorit și tată a doi copii. Este din Constanța, a terminat studii de inginerie dar viața l-a purtat la Hârșova, unde este căpitan de port la Căpitănie. El a candidat și în urmă cu patru ani, pe listele Partidului Conservator. Din informațiile oferite de Ionel Chiriță, am aflat că Ionescu a fost și membru PNL, dar a preferat să candideze la primărie din partea ALDE. La ora actuală, îl găsim ca și consilier local la primăria Hârșova. Potrivit sondajelor de opinie, el s-ar situa pe poziția a doua, întrunind sufragiile a circa 15% dintre alegători, Din câte se pare, după ce au fost făcute aceste sondaje, cota lui de popularitate a crescut. Așa că, sorții (și alegătorii) vor decide!
Tudor Nădrag speră să obțină un al treilea mandat
tudor nadragAșa cum precizam mai la începutul materialului, Nădrag este primar în exercițiu. El ocupă deja al doilea mandat de ales al orașului. Potrivit propriei declarații, are o bogată experiență profesională. Omul recunoaște cu relaxare faptul că, în intervalul 1973-1982 a fost strungar la Comet SA, apoi a avansat ca tehnician, până în anul 1993, după care a ajuns director la Gospodăria Comunală din localitate, unde a rămas până în anul 1997. După aceea a hotărât să se privatizeze și a devenit administrator la SC Tudor Construct SRL până în anul 2008, când a ajuns primar al localității. După cum știți, el este membru PSD, dar de-a lungul carierei sale politice a trecut și pe la PRM, și pe la PD. De această dată, Nădrag nu se lasă și își mai dorește să câștige un nou mandat. Potrivit aceluiași sondaj de opinie, șansele lui sunt cam de 32%, dar se află în scădere în ultima perioadă.
Iar femeia este …
calmelia serban…Camelia Șerban. Este o persoană foarte cunoscută în localitate, dar fiind faptul că are 47 de ani și este profesor. A fost chiar director al școlii generale nr.1, iar acum continuă să predea elevilor. Este o persoană foarte energică, dat fiind faptul că își crește singură cei doi copii (unul student, iar cel mic elev la școala gimnazială), după ce și-a pierdut soțul. Potrivit lui Ionel Chiriță, care se declară un susținător al lui Șerban, deoarece este un candidat pe care l-a așteptat multă vreme, ca și profil uman, ea gestionează și o librărie. “A condus timp de cinci ani o instituție foarte importantă și gestionează și o librărie. Cred că ar putea aduce un profil Hârșovei deoarece este un om corect și cinstit. Și cred că are șanse mari, pentru că în doar șase zile a adunat mai multe semnături decât reprezentantul PNL și cel al PSD”.
Reamintim că Șerban nu a participat la sondajele de opinie ca și candidat, deoarece și-a depus candidatura după ce începuse deja perioada de depunere a documentelor. În Hârșova sunt 10.400 de locuitori și 9.000 de persoane au drept de vot. Dacă facem un calcul al numărului de copii, ni se pare cam mare numărul de alegători dar…. Asta este!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu