luni, 16 mai 2016

BLAT LA CORBU! PRIMARUL GĂLBINAȘU IGNORĂ PSD ȘI MARILE PARTIDE ȘI SE BATE CU REPREZENTANTUL PRU

Cum ne aflăm în plină campanie electorală, viața întregului județ este radical schimbată. Să nu vă așteptați la modificări de pe o zi pe alta a stilului nostru de viață sau a condițiilor de trai. Nu, noi suntem la fel, trăim zi de zi în aceleași condiții dar faptul că ne aflăm într-o perioadă foarte agitată este evident. Pe străzi este mai multă forfotă, chiar dacă vremea este potrivnică. Din când în când, în diferite zone ale orașelor și comunelor noastre apar candidați însoțiți de cât mai multă lume, pentru a da impresia de aglomerație electorală. Cum nu se pune problema unor alegeri în două tururi de scrutin, mulți dintre primarii care mai vor un mandat și-au desemnat prin prieteni, care sunt la nivelul tuturor partidelor politice, contracandidați care să disipe voturile alegătorilor. Și lucrurile par a merge strună, cel puțin deocamdată.
Un primar de cursă lungă
marian galbinasuEste Marian Gălbinașu, alesul din comuna Corbu. Și am făcut afirmația din intertitlu nu doar pentru că omul este (era) navigator. Pe vremuri, în intervalul 1987-2004, a lucrat ca electromecanic la CNM Petromin și a fost îmbarcat pe navele Basarabi, Maramureș, Băilești, Balota, Câmpulung și Livezeni. În anul 2004 s-a decis să intre în viața politică a comunei și a devenit viceprimar din partea PNL. În același timp, însă, a făcut și cursurile Academiei Navale și a devenit inginer electromecanică navală. Dar nu a mai profesat, deoarece viața comunei l-a acaparat cu totul. Timp de doi ani a fost viceprimar, iar apoi, după decesul predecesorului său (Constantin Mirescu, primar din partea PD a decedat în luna februarie a anului 2006) a devenit primar cu acte în regulă. Și iată cel de-al doilea motiv al afirmației noastre din intertitlu: este primar din anul 2006 și își mai dorește măcar un mandat. Ca să termine ceea ce a început și să înceapă noi investiții în zonă. Nu vrem să negăm meritele alesului comunei, dar nici nu ne dorim să auzim atât de multe promisiuni.
Un contracandidat mult prea curios
Comment-Galbinasu-PRULa Corbu alegerile par a fi extrem de importante. Facem această afirmație prin prisma numărului mare de candidați pentru alegerile locale. În acest an, nu mai puțin de șapte persoane – și nu vorbim despre nici un candidat independent, ci doar despre reprezentanți ai formațiunilor politice – se bat pentru a obține încrederea populației. Peste 5000 de votanți sunt în comuna Corbu (care are trei localități, respectiv Corbu, Luminița și Vadu) și doar rezultatul acestei confruntări electorale ne va dovedi cât de interesați de alegeri sunt locuitorii din cele trei localități. Indiferent cu ce candidat ai sta de vorbă, el îți va spune că bătălia este atât de mare pentru simplul motiv că mai mulți candidați îl susțin pe actualul primar. Și că unde sunt așa de mulți candidați, voturile se vor fragmenta. Dacă am privi din afară lupta electorală de la Corbu am putea spune că este o bătălie normală, între toți contracandidații. Ne uităm mai atent la tot ceea ce au postat aceștia și ne cuprinde o mare îndoială. Nu vedem nici o bătălie fățișă între primarul Gălbinașu și contracandidații săi, reprezentanți ai unor partide mari, cum ar fi PSD. Veți înțelege destul de repede care este motivul! Însă remarcăm niște luări de poziție foarte ciudate, vizavi de reprezentantul unui partid minor, relativ recent înființat. Ne referim la PRU și la candidatul Vasile Lumînare. Vedeți cât de virulent este atacul scris al primarului Gălbinașu față de Lumînare.
La întrebările firești, primește răspunsuri mirobolante
vasile luminareCum spuneam, unul dintre contracandidații primarului Gălbinașu este Vasile Lumînare. Cândva, prin anul 2008, a fost consilier din partea PNL, adică a fost un apropiat al actualului primar. Dar după numai câteva luni de mandat a renunțat la politică, s-a retras în activitatea profesională și administrează o firmă de cereale. Printre multiplele sale cereri către primărie, a fost una care ne-a uluit prin conținutul răspunsului venit de la autorități. Lumînare cerea informații referitoare la documentele și chitanțele prin care organizațiile locale ale partidelor de pe raza comunei au închiriat Căminul cultural și Centrul de tineret de pe raza comunei pentru a desfășura anumite evenimente. Răspunsul este … “vă aducem la cunoștință că documentele solicitate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor în conformitate cu art.11 din Legerea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, coroborat cu pct. 11 din Anexa 3 la Dispoziția primarului nr.368/16.11.2015 privind stabilirea unor măsuri referitoare la aplicarea legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.”
Ce spune legea 544/2001
Potrivit acestei legi, orice persoană, fizică sau juridică, română sau straină poate cere informații de interes public (art.20 din Norme). Solicitantul nu trebuie să-și justifice, în nici un fel, cererea. Informațiile de interes public pot fi solicitate și numai din “simpla curiozitate”, întrucât accesul la astfel de informații este liber, ceea ce presupune că ele se află la dispoziția tuturor. Informațiile solicitate se comunică din oficiu (fără a fi nevoie de vreo cerere) sau la cererea, verbală sau scrisă, a solicitantului. Accesul la informațiile de interes public este gratuit. Solicitantul trebuie, însă, să suporte costul serviciilor de copiere a documentelor pe care le cere. În cee ace privește restricțiile, acestea sunt numerate și fac parte din categoria informațiilor clasificate, respectiv numai cele din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, sau care privesc deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României. Restricția nu se referă la informațiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate/instituție publică nu pot fi considerate ca informații clasificate și constituie informații de interes public. Deci accesul la aceste informații este liber (articolul 13 din Legea nr.544/2001). De asemenea, prin articolul 24 alin.5 din Legea nr.182/2002 privind informațiile clasificate se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime.
Multe nereguli la Corbu
Despre neregulile de la Corbu am scris de mai multe ori, dat fiind faptul că au existat și au fost mereu de o mare importanță. Un proiect foarte important pentru comună este cel referitor la racordarea la gaze.  Primarul Gălbinașu declara cu ceva vreme în urmă: “În urma solicitării de racordare a comunei Corbu la reţeaua de gaze naturale, SC Congaz SA Constanţa a finalizat analiza de rentabilitate, în urma căreia rezultă faptul că execuţia reţelei este justificată din punct de vedere economic. În prezent, se lucrează la realizarea proiectului tehnic de execuţie, precum şi la obţinerea avizelor necesare, această etapă fiind premergătoare execuţiei reţelei. După finalizarea etapei de proiectare şi avizare, estimată la începutul anului 2016, se va trece la execuţia reţelei, inclusiv racordarea gospodăriilor la reţeaua de gaze naturale”, a explicat primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu.
Ce-și dorește Lumînare?
Numai că lucrurile nu stau chiar așa. Candidatul PRU, Vasile Lumînare, ne-a declarat că afirmația lui Gălbinașu este departe de adevăr. “Este neadevărat acest lucru pentru  pentru că, prin adresele SC CONGAZ SA nr.9795/17.07.2015, nr.R16633/19.11.2015, nr.3836/04.04.2016, Primăriei Corbu i se comunică și i se tot repetă că SC CONGAZ SA nu deține concesiunea serviciului de gaze naturale pentru comuna Corbu, fiind necesară o solicitare a Consiliul Local Corbu către Ministerul Energiei, minister de resort care poate iniția procedura. Solicitarea trebuie însoțită de studiul de fezabilitate actualizat, însă asa cum rezultă din R16633/19.11.2015 nu există nici o perspectivă de actualizare a studiului de fezabilitate în viitorul apropiat. Deci nu vom avea gaze!” Candidatul PRU își dorește să oprească drumul triumfal al actualului primar, care și-a propus să dețină încă patru ani puterea comunei, adică 16 ani.
“Candidez pentru ca primăria Corbu să fie cu adevărat în slujba tuturor semenilor din cele 3 sate comunitare și nu numai în interesul unui grup restrâns de cetățeni cu influențe și bani.”
Intențiile lui sunt numeroase și par a avea o mulțime de susținători. Omul ne-a declarat că își face campania “la pas, din casă în casă” și că stă de vorbă cu toți oamenii. “După 12 ani de când conduce primăria, în Corbu nu este nici o schimbare, iar oamenii exact asta vor: schimbarea!  Sunt probleme cu apa, cu canalizarea, cu drumurile. I-am cerut d-lui primar bugetul local, nu l-a făcut public. I-am cerut transparență, cum este normal, însă nici vorbă de așa ceva. Este zero transparența în comuna noastră. Are diverse firme care îl ajută, pe care le plătește din banii primăriei”, ne-a declarat Vasile Lumînare. Lucrurile se schimbă foarte mult în campanie. Cu toate că în anul 2012 Vasile Halici candida pentru funcția de primar din partea PD-L, la ora actuală, omul candidează pentru funcția de consilier, și se află pe poziția 3, din partea PNL. Să ne mai simțim mirați?
PSD vine cu un actor. Negrăbit!
stelica murariuNici candidatul PSD nu este o floare imaculată. Vorbim despre Stelică Murariu, care a fost – în intervalul 1995-2006 – actor la teatru Fantasio. El este primul patron de beach-bar, cherhana și căsuțe (camping) de la Corbu. „La Casa Veche” este un restaurant și un sat de vacanță făcute pe zona unei foste cazemate (de fapt, au fost două cazemate) fără autorizație din partea Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu suportul primăriei Corbu.  Restaurantul este deschis tot timpul anului . În perioada rece organizează nunți, botezuri, alte evenimente deosebite. Complexul „La Casa Veche” cuprinde un salon de 40 de locuri , două terase acoperite de câte 100 de locuri fiecare și două terase în aer liber, fiecare având câte 50 de locuri. Începând cu sezonul 2012, complexul „La Casa Veche” se ocupă și de cazare în căsuțe. Stelică Murariu a obținut în nume propriu (ca persoană fizică) cazemata grup 1-2 în baza unei hotărâri a Consiliului Local Corbu din anul 2008 (ședința din 14.08.2008), prin închiriere directă. În anul 2012, Stelică Murariu făcea parte din organizația PPDD Constanta și s-a aflat pe listele de consileri pentru Consiliul local municipal Constanța. În luna august 2012, ARBDD a sesizat Inspectoratul de Construcții pentru a verifica legalitatea executării construcțiilor pe plaja Corbu. Primarul comunei Corbu, Marian Gălbinasu declara: „Cherhanaua este în curs de autorizare. Clădirea în ansamblu nu este în deplină legalitate, dar dumnealui (Stelică Murariu -n.r.) lucrează la un Plan Urbanistic General. El are terenul, plăteşte bani buni la Consiliul Local Corbu. Are o redevență anuală pe care o achită către noi de 4 mii de euro pe an”. Iar acum Stelain Murariu este candidat la primăria Corbu din partea PSD și îi face zile “grele” (???) primarului Gălbinașu. Adică omului care l-a sprijinit atât de mult și căruia îi datorează enorm. Ce campanie face, așadar, Murariu? Este împotriva lui Gălbinașu? Haida-de! Este Gălbinașu împotriva lui Murariu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu