miercuri, 28 mai 2014

Aproape echilibru intre stanga si dreapta politica

Ei, a cam venit vremea unor calcule complicate din punct de vedere politic; este vremea discutiilor intre partide, este vremea formarii unor aliante sau chiar a unirii intre anumite forte politice. Mai greu va fi sa stabileasca ei, reprezentantii partidelor, care este balanta in care se afla. Este PSD-UNPR-PC o alianta de stanga sau de centru stanga? La fel cum ar putea da o strangere de randuri intre PNL, PDL, PMP, FC o alianta de centru dreapta? Si care ar fi partidele care s-ar situa clar la centru? Este greu de spus, dar deocamdata asistam la o invalmaseala politica accentuate. In ciuda castigarii extrem de clar a alegerilor europarlamentare de catre PSD-UNPR-PC, liderii acestei formatiuni nu au cum sa fie multumiti si nu pot dormi linistiti atata vreme cat prezenta la vot a fost putin peste 30%. In raport matematic, acest lucru inseamna foarte putin daca ne gandim ca pana la 100% este cale extrem de lunga. Nu se pot simti castigatori dat fiind faptul ca restul partidelor sunt fie indecise, fie nu au ce sa caute in prezenta lor in vreo noua alianta. Ei au spus ca I-ar accepta pe liberali, dar acestia nici nu vor sa auda. Cel putin pentru moment.
Pe de alta parte, misiunea partidelor politice care se afla pe dreapta esichierului politic este de asemenea foarte grea, daca nu chiar imposibila. Nu este greu pentru un simplu liberal sa admita ca este din nou frate vitreg cu un simplu democrat liberal. Dar pentru sefi va fi extrem de inconfortabil momentul in care vor avea loc alegeri pentru functiile de conducere. Astazi apare la Tv liderul Fortei Civice si spune ca asa trebuie, ca partidele de dreapta sa se alieze. Dar cand (si daca) se va intampla acest lucru, el va fi de accord sa cedeze functia de lider in favoarea celui mai bine clasat dintre liderii de dreapta?
Va fi o batalie de scurta durata sau nu va mai fi deloc. Pentru ca aceste discutii au drept ideal alegerile prezidentiale care vor fi la sfarsitul acestui an. Adica peste cateva luni. Nu stiu ce se va intampla pana atunci, dar este de urmarit aceasta efervescenta a formatiunilor politice. Atat a celor de stanga (centru stanga), cat si a celor de dreapta (centru dreapta). Eu, cel putin, voi urmari cu mare interes toate mutarile ce se vor face.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu