Pe data de 25 mai ar trebui sa fim cu totii la vot, ca doar au loc alegerile europarlamentare. De fiecare data cand au fost alegeri am participat, chiar daca nu eram foarte convinsa ca am pentru cine vota. Cand am fost nehotarata am pus stampila pe mai multi candidati, asa ca mi-am anulat chiar eu votul. Dar am fost, pentru ca mi s-a parut intotdeauna extrem de important sa votez. Inclusiv in '90, cand aveam mutatie la Fetesti (Doar ce terminasem facultatea si primisem repartitie guvernamentala la Fetesti) si stiam care este opinia majoritatii, am fost la vot si am pus stampila pe Ion Ratiu. Doar trei persoane din acel orasel au votat pentru Ratiu! Ca si asta am aflat ulterior, ba chiar am stiut cine sunt celelalte doua persoane! Dar anii au trecut si eu am continuat sa sper ca o tampita ca trecerea timpului a maturizat romanii, ca vor vota in cunostinta de cauza si ca nu vor pune stampila pe buletinul de vot pentru o bere sau 5 lei primiti drept spaga. Vai, cat de mult m-am putut insela! Iar acum suntem in campanie electorala. Stiati? Ati simtit acest lucru? Ati vazut afise sau candiadati care sa umble si sa dea vestea candidaturii lor? Ei bine, asa am patit si eu. Nimeni nu isi face campanie, nimeni nu se agita, nimeni nu spera, nimeni nu pare ca ar fi interest de aceste alegeri. Sa nu credeti, insa, ca asa stau lucrurile. Nicidecum! Lucrurile sunt foarte clare si romanii (si nu numai) candideaza in numar foarte mare pentru cele 32 de locuri disponibile pentru poporul aflat intre granitele Romaniei. Ca sa stiti, sunt 15 formatiuni politice care au depus liste de candidati; si mai sunt si 11 candidati independenti. Vreti sa vi-I prezint pe toti? Are vreo importanta cine candideaza? Eu spun ca da, e foarte important cine candideza si cine va castiga fotoliul foarte foarte foarte bine platit.
O sa-I iau pe rand, in linii mari, adica ma voi limita la primii 4-5 de pe liste (poate voi fi mai indulgenta in ceea ce priveste PSD si PNL, care au sanse mai mari de castig decat restul formatiunilor politice). Iata ce partide au liste de candidati: PSD-UNPR-PC, PDL, PNL, UDMR, PMP, Partidul Noua Republica, PNT-CD, PPDD, Partidul Dreptatii Sociale, PER, Alianta Nationala a Agricultorilor, Forta Civica, Partidul Verde, Alternativa Socialista, Partidul Romania Mare. Dupa cum spuneam, si-au depus candidature si 11 persoane care nu au de-a face cu vreun partid politic. Le stiti? Iata-le:
.Georgiana Corina Ungureanu, Filip Constantin Titian, Adrian Toader, Danut Liga, Vasile Iustuc, Nicolae Toteanu, Paul Purea, Pericle Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Daeanu.
Revin la formatiunile politice, mari aspirante si aspiratoare de voturi. Pe prima pozitie este europarlamentarul Corina Cretu, pe a doua senatorul Ecaterina Andronescu, pe pozitia a treia este Catalin Ivan, europarlamentar, urmeaza apoi Dan Nica, dostul ministru al Comunicatiilor, apoi senatorul UNPR Damian Draghici, Maria Grapini, Daciana Sarbu si Ioan Mircea Pascu. Am trecut cam multi candidati, dar partidul aflat la putere mizeaza pe 40% dintre votanti; asa ca, daca ar fi sa iasa asa cum isi doresc ei, ar intra si Mircea Pascu.
In ceea ce priveste candidatii PNL, I-as nominalize pe Norica Nicolai, Adina Valean, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Renatte Weber, Edward Helvig. Cred ca toate numele va sunt cunoscute, nu este nici o surpriza!
PDL are o lista putin modificata, dat fiind ca intre timp s-a infiintat PMP si multi au dat bir cu fugitii spre partidul presedintelui Basescu. Dar sa revin la candidatii PDL. Iata-i: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu. Poate vor prinde toti cate un post! In plus, PDL a facut o mutare care mie mi se pare aproape geniala: scoate pe interval, pe lista de candidati numele primarilor din Alba Iulia, Arad, Targu Mures si Brasov. Stiti de ce? Pentru ca acesti primari au foarte multi alegatori (sunt la al 3-4 -lea mandat si au facut treaba buna pentru orasele lor!) care vor vota pentru ei. Si chiar daca nu vor prinde un loc, vor face o multime de voturi. Cine stie cata lume iese la vot si fiecare ce va vota?
PMP nu-si arunca mai-marii in aceste alegeri, ca spera sa obtina cat mai multe procente la alegerile prezindentiale din aceasta toamna si.... mai bine incep cu ceva mai modest spre a tinde la suprem! Asa ca I-au pregatit pe Cristian Preda, Siegfried Muresan, Baconschi, Cristian Petrescu, Daniel Funeriu, Wotsch Gunter (acest nene este cetatean german si inca nu am gasit pe nicaieri daca are competenta de a candida. Cred, totusi, ca un partid cum este PMP nu ar fi facut greseli elementare de acest gen!). Mai departe, sa vedem cine ce sanse mai are? Hmmmm, poate PPDD, care vine la alegeri cu Dan Diaconescu, Simona Man, Diana Voiculesecu, Liviu Neagu... Cine stie, poate ne fac vreo surpriza si voi constata ca nu am stiut toate numele celor care au obtinut o victorie la aceste alegeri.
In ceea ce priveste UDMR, nu ma agit absolut deloc; ei au stiut exact ce fac, cate voturi vor obtine si cati candidati vor deveni europarlamentari.
De aici inainte, sansele celor care participa la vot sunt destul de mici; poate au sanse sa obtina atatea voturi incat sa aiba un reprezentant in Parlamentul Europei.
Cam astea ar fi de spus; eu merg la vot si stiu cu cine voi vota. Sper sa faceti si voi acelasi lucru, cu toate ca in gandul meu prezenta la vot va fi de sub 50%. Asta in cazul in care vremea va fi frumoasa! Daca va ploua si va bate vantul, ceea ce chiar nu imi doresc sa se intample, ne vom situa pe undeva pe la 35%. Deci, in mainile noastre, ale tutoror, este viitorul. Trebuie doar sa stim acest lucru si sa actionam in consecinta!
"Deci, in mainile noastre, ale tutoror, este viitorul."
RăspundețiȘtergereViitorul cui? al lor?
http://philosophyofmetrics.files.wordpress.com/2014/04/cropped-monkey_parliament.jpg
viitorul este al tuturor, si al celor cu functii si cu bani, dar si al celorlalti, mult mai multi, fara functii si fara bani. o sa ma uit cu mare atentie si peste site-uli\ indicat de catre tine, dar nu stiu daca imi voi schimba opinia. totusi, am o varsta si o vasta experienta! dar, o sa vedem. multumesc pentru ca mi-ai pus la dispozitie aceasta adresa de articol!
RăspundețiȘtergereSăraca limbă română! A ajuns atît de terfelită de toți agramații, Știi tu, idioții ăia care încă nu au descoperit literele cu diacritice pe tastatură. Dar s-au apucat să blogăescă analfabet pe net. Cică „Vine primăvara și alegerile”... „VIN”, agramato! Vai și amar de noi. Coșbuc se răsucește în mormînt!
RăspundețiȘtergere