vineri, 23 mai 2014

De ce TREBUIE sa mergem duminica la vot

Stiu, pentru foarte multi romani politica nu pare a fi importanta. Si spun pare, pentru ca politica este extrem de importanta, atat pentru noi, cat si pentru lume, in general. In ultimii 24 de ani, prezenta la vot a fost din ce in ce mai scazuta. Rezultatul il vedem cu totii., este din ce in ce mai rau. La ce concluzie ne duce acest rezultat? Pai la una singura: prezenta noastra la vot este extrem de importanta. Stiti a exista tari in Europa unde prezenta la vot este obligatorie?  Sa va dau numai cateva exemple: Belgia, tara in care prezenta este obligatorie la vot din anul 1892, Grecia, Lichtenstein, Luxemburg. Cu exceptia Greciei, care a avut probleme destul de mari in ultimii ani (dar in care nu exista salarii si pensii atat de mici cum sunt in Romania), restul tarilor stiti cat de bine traiesc si ce venituri ridicate au. Nu spun ca prezenta obligatorie la vot este cauza nivelului de trai, dar cu siguranta are o mare insemnatate.
Revin asupra votului din Romania. Cred ca prezenta la vot la nivelul a 25% este absolut o bataie de joc si un beneficiu urias acordat cu mare nonsalanta catre partidele politice care au votanti. Adica majoritatea romanilor sta acasa sau merge la plaja sau la cumparaturi ori la iarba verde, fara a le pasa ce anume se intampla la nivelul sectiilor de votare (multi nici macar nu se obosesc sa afle ca in acea zi au loc alegeri), in vreme ce oamenii care au simt civic (sau care sunt platiti pentru a-l avea) merg la vot.
Eu nu am lipsit niciodata de la vot. Au fost si cazuri in care chiar nu aveam cu cine sa votez, motiv pentru care mi-am anulat votul. Poti face exact ceea ce vrei in fata buletinului de vot, in cabina de vot. Important este sa va alocati cateva minute din ziua de duminica pentru a merge sa votati. Este vorba despre viitorul nostru, al tuturor si nu puteti plasa altcuiva aceasta responsabilitate pe care o avem fiecare dintre noi.
Stiti ca votul se practica inca din epoca republicii romana, cand  oamenii isi alegeau Senatul? Ei de ce puteau si noi - dupa mai bine de 2000 de ani, am obosit sa o facem?
Stiu ca avem numeroase motive de a nu merge la vot si primul ar fi exact candidatii care nu ne inspira prea mult. Dar daca nu aveti nici un partid politic care sa va fi convins, sunt 11 romani care candideaza independent. Este imposibil sa nu puteti pune votul macar pe unul dintre acesti independento. Stiu ca partidele politice nu conving prea multa lume, dar atunci ar trebui sa facem ceva, ce sta in puterea noastra, sa le desfiintam.
Dar, va rog eu, haideti duminica la vot. Repet: daca nu aveti pentru cine vota, anulati-va buletinul de vot. Dar nu lasati impresia ca suntem un popor caruia nu ii pasa de viitor. Pentru ca, in acest ritm, exact acolo vom ajunge: sa nu ne mai pese de viitor!

4 comentarii:

  1. Dintr-un titlu de presa vad ca mai sunt oameni care vad prin valul deceptiei: "Preşedintele Cehiei: 5 milioane de salariaţi şi o rată a şomajului de 7% în România sunt un nonsens economic"

    La fel, realitatea interesului romanilor pentru vot spune ca majoritatea spune: nu te vrem nici pe tine, nici pe tine, si nici pe tine, s.a.m.d.
    Minoritatea crede ca prin vot se rezolva problemele. Unde-i intelepciunea, numai istoria o va consemna. Poate...
    La fel s-a intamplat in Grecia acum cativa ani, cand problema absenteismului la vot devenise o problema. Problema a fost abordata de politicieni prin fixarea unei amenzi de 700 de euro in caz de neprezentare la vot. Logica omului de rand genereaza intrebarea: este votul un drept sau o obligatie? pare ca e o obligatie care e prezentata (vanduta cum spune anglofonul) ca un drept. Chestie de exploatare psihologica.

    Stiu ca vei spune ca de aia le merge rau grecilor, insa raspund cu o intrebare. E din pricina nepasarii sau din cauza ca grecia a fost vanduta prin fmi international? prin intermediul politicienilor democratic alesi de popor, selectati fiind de numita institutie conform intereselor acesteia.

    Si un exercitiu mental la final: daca nu am mai avea politicieni, ce ar face oamenii de rand? ar umbla ca niste gaini fara cap izbindu-se de pereti pentru ca nu mai au un master care sa le spuna ce sa faca, ce sa nu faca, unde sa se uite, unde nu, etc. Pentru mine e situatia romanilor din moldova de dinainte de descalecatul lui voievod buzdugan. Istoria nu a fost consemnata intre perioada dacilor si numitul coborat de pe cal. Romanii au fost si au continuat sa existe, fara un voievod, sau caprar, sau marinat, sau procuror, sau............

    Si daca te uiti la protestele internationale de vreo cativa ani, oamenii, fara sa fie constienti spun doar: "ne-am saturat de voi". Si iau bataie de la mascati pentru ca atitudinea lor devine violenta in mod inevitabil (pt ca nimeni nu-i asculta - cum adica sunt concediat? luati bastoane si lacrimogene bai rapanosilor, eu sunt sef de meserie)

    Solutia fara brutalitate este ne-votarea. Si curios e luata in considerare si de conventia de la Venetia.

    ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pentru ca temerile romanilor sunt si ale altora, am gasit totul intr-o singura fraza scrisa de un american exact azi:
    The idea and construction around the American Dream is just a socially engineered idea. The idea includes words like “freedom, patriotism, voting, democracy, equality, free speech, etc” all of which were ‘fought’ for but never actualized.

    Si acum se explica cred eu, simpatia pt. vorbele oaspetelui de care scriai intr-o postare anterioara. Castigarea publicului local prin formularea unei "socially engineered idea."

    Problemele noastre sunt exact si problemele lor. Vorbele lor sunt spuse ca sa scoatem castanele comune si fierbinti cu mainile noastre spre avantajul comun. Dar cu urmarile basicilor din palmele noastre. Dragu' dom' Bideu... ne-a vorbit de bine...

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, anonimule, pentru postarule tale pertinente. Este o adevarata placere sa vad ca am astfel de cititori! Dar, eu continui sa raman la parerea mea, nu ca nu doresc sa tin cont de opiniile celor inteligenti. Imi doresc foarte mult si chiar cred ca doar tinand cont de astfel de opinii am reusit sa evoluez. Si sunt fericita din acest motiv. Dar, problema nu este a maselor, in general, indifferent de tara din care provin si careia ii apartin. Problema este a unui raspuns simplu la o intrebare la fel de simpla? Cui foloseste statul acasa si cui foloseste votul? Asa este legea pe care nu am facut-o nici eu, nici tu. Legea spune ca indifferent de numarul de votanti, castiga cel care ia cele mai multe voturi. Adica, din 100, ia 45. Conteaza ca noi suntem milioane de alegatori si voteaza cel mult o treime. Cu ce rezultat? Pai castiga cel care isi mobilizeaza mai bine alegatorii. iar asta nu este normal. Nu de aici rezulta situatia voturilor romanilor. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si chiar nu imi mai doresc asta! As vrea sa stiu ca fac parte dintr-o clasa de romani care gandesc si care constientizeaza importanta prezentei lor la vot!

    RăspundețiȘtergere