luni, 26 mai 2014

Pentru Diaconu au iesit multi romani la vot

De dimineata m-am uitat la televizor pentru a vedea ultimele rezultate ale alegerilor europarlamentre de duminica. Nu vreau sa fac comentarii vizavi de  voturile obtinute de catre partidele politice. Chiar nu vreau! Dar ma axez in principal pe rezultatele obtinute de catre Mircea Diaconu. Multe voturi, extreme de multe voturi. Mircea Diaconu a obtinut mai multe voturi decat doua partide cu pretentii, si ma refer la UDMR si la PMP. Dar in ambele cazuri rezultatele erau previzibile; pe de-o parte, dat fiind scaderea popularitatii presedintelui Traian Basescu, iar in cazul UDMR astia sunt votantii pe care ii mai are uniunea in tara. Restul sunt prin Europa si nu s-au dus la vot. Cam asa au stat alegerile de duminica. PSD a obtinut foarte multe voturi (vreo 37,4%), PNL a reusit sa obtina mult mai putine voturi, respectiv 14,86%, PDL a scos un rezultat bun, de 12, 23%. In ceea ce priveste UDMR si PMP, rezultatele lor au fost de 6,47, respectiv 6,21. Dar Mircea Diaconu a reusit sa castige 6,92% dintre voturi. Va dati seama ce inseamna acest lucru? Inseamna ca la vot au participat foarte multi romani care nu fac politica si l-au votat pe Diaconu tocmai pentru ca a candidat ca si independent. Prezenta lui pe lista a atras mai multi alegatori.
Stiti cati romani au votat in 2009? Pai sa va spun  ca a fost o prezenta de 26,67%. Total insuficient, dar suficient pentru ca 33 de oameni sa primeasca lefuri extravagante, sa aiba un statut privilegiat, cu sau fara dorinta noastra exprimata sau neexprimata! Dar pe vremea aceea, rezultatele au fost mult mai apropiate intre PSD (cu aliatii sai) si PDL, adica a existat o diferenta de aproximativ 2%. Foarte mica, cu alte cuvinte. In ceea ce priveste rezultatul obtinut de PNL, aceasta a fost si in urma cu cinci ani de 14,52%. Adica aproximativ aceleasi procente obtinute de catre liberali. Restul a facut diferenta, nu liberalii!
S-a marit diferenta dintre PSD si restul lumii care nu ii este aliata.
Dar oare ce impact a avut prezenta la vot? Pai, daca ne uitam cu ce procent a castigat Mircea Diaconu si cum au variat restul rezultatelor, am o singura explicatie: votantii lui Diaconu au venit la alegeri special pentru el. Si numai pentru el! Acestia au reusit sa ridice participarea la vot. Nu stiu daca este bine sa avem multi candidate independent. Dar daca aceasta este Solutia pentru ca romanii sa participle la vot, sa voteze in cunostinta de cauza, atunci FIE.

3 comentarii:

  1. "votantii lui Diaconu au venit la alegeri special pentru el."
    EXACT!!!!!!!!!!!!!!!
    Nu stiu cum s-ar afla, insa sper sa nu dezamageasca.


    O intrebare pt un reporter investigativ, dar care merita luata in considerare:
    Cum se face ca in interval de 2, 3 luni maxim, sunt alegeri in toata lumea?
    Crezi ca asta e coincidenta?

    Pun pariu ca vor castiga "tehnocrati", sau in traducere libera - marionetele fmi. Pana acum s-a dovedit asa, de la india pana la ucraina. Singura exceptie de la coincidenta iste diaconu. Si de aia repet, sper sa nu dezamageasca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eram atat de satul de clasa politica,asa ca pana la aparitia independentilor am auzit de un mic curent de revolta ' prezenta la vot cu vot nul'.Credeam ca un nr f mare de voturi anulate, ar trege un semnal de alarma clasei politice.Era insa o utopie,bunul simt a disparut de mult la politicienii nostri, indiferent de partid.
    Mai tarziu am aflat de independenti, dar si de pragul mare pentru ei.Glumeam cu prietenii ca daca am strange toti independentii in 'Uniunea Independentilor', am putea fi chiar o forta.
    Nu a fost chiar asa,independentii in total au acumulat aprox 10%.Eu totusi il consider un vot de blam la adresa clasei politice,dar oare pe ei ii doare undeva?
    Spunea' anonimul' de mai sus ca votantii au venit special pt Mircea Deaconu.Da, si eu cred ca are dreptate.Hai sa socotim,votantii independentilor plus voturile nule(pt ca sistemul 'prezenta la vot cu vot nul' a circulat pe siturile de socializare) ajung undeva la 16%.Daca mai socotim ca 38% din voturile PSD-lui vin de la populatia cu media de varsta de 60 ani,asta inseamna ca romanilor chiar li s-a acrit de politicienii fara scrupule.
    Problema este jalnica la prezidentiale.La candidatii actuali....

    RăspundețiȘtergere
  3. In '89 m-a socat un nou proverb lansat in cursa de conventie catre servici: pleaca-ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii.
    Mai de curand, Malaiele: Alte vremuri, alta era, pentru prostii care spera.

    Nu gasesc o comparatie mai buna decat desenele ce poarta titlul: These 20 Clever Drawings Will Make You Question Everything Wrong With The World!

    http://www.evrystry.com/story/501/These-20-Clever-Drawings-Will-Make-You-Question-Everything-Wrong-With-The-World

    Succes la visat! atat timp cat nu-i un vis fachiristic.

    RăspundețiȘtergere