sâmbătă, 30 iunie 2012

Primul primar machedon din tara, la Ovidiu

Ieri, primarul orasului Ovidiu, George Scupra, a depus juramantul de credinta. De asemenea, alesii locali (in speta, consilierii) au ales si viceprimarul. Desi batalia in alegeri a fost mare si Scupra a castigat Primaria Ovidiu cu o diferenta mica de voturi (i-a suflat in ceafa Ciprian Hanganu, de la PNL, iar pe locul 3 s-a aflat Dumitru Bocai, primarul in exercitiu, candidat din partea PDL), a reusit sa impuna, tot din partea PSD si viceprimarul. O doamna, Florentina Zaharia. Votul pentru desemnarea viceprimarului a fost secret, dar la un calcul elementar, este evident ca unul dintre consilierii PNL sau PDL a tradat si a votat pentru PSD. In fine, calcule politice, ca asa e politica! Important va fi, pentru locuitorii orasului, ca proiectele vitale pentru urbe sa fie votate de majoritate, indiferent de culoarea politica a consilierilor locali.
Dar nu despre asta vreau sa scriu; in campania electorala am stat de vorba de mai multe ori cu candidatii la primaria Ovidiu; exceptie face candidatul PRM, Dorin Furnea, dar pe el il cunosc de foarte multi ani si stiu si ce proiecte are, si cum vede el viitorul orasului care l-a adoptat. Ideea este ca George Scupra a intrat in aceasta campanie cu sanse minime. Parea un tanar neexperimentat, era relativ necunoscut in oras si, in plus, avea un mic dezavantaj: era aroman. Ma gandeam ca, pentru el, faptul ca este machedon reprezinta un  mic dezavantaj, gandindu-ma la istoria municipiului Constanta. In anul 1996, cand toata Constanta era de partea Conventiei Democrate si vota cu PNL si cu PNTCD, Primaria Constanta era castigata de reprezentantul Partidului Democrat, Gheorghe Mihaiesi, deoarece contracandidatul lui, taranistul Tanase Barde, era machedon si alegatorii nu l-au votat in numar suficient de mare. Eu, ca o ardeleanca adusa de viata in Dobrogea, ii vad la fel pe toti locuitorii - romani, aromani, turci, tatari, lipoveni etc. Si atunci nu am inteles de ce nu l-au votat constantenii pe Tanase Barde. Sunt sigura ca era, de o mie de ori, un primar mai bun decat a fost Mihaesi; dar acum chiar nu mai conteaza ce ar fi fost.
In campania electorala trecuta, primarul in exercitiu al orasului Ovidiu, pedelistul Dumitru Bocai, se intreba, retoric, fireste, cine este George Scupra? El spunea ca a avut nevoie de ani de zile sa se faca cunoscut si sa castige increderea locuitorilor orasului. In plus, sansele lui la castigarea unui nou mandat la primarie erau clar sustinute de legislatia noua, conform careia primarul era ales din primul tur de scrutin; iar aceasta lege a fost facuta special pentru a favoriza primarii in exercitiu.
Pe de alta parte, candidatul liberal- Ciprian Hanganu - a fost ferm convins ca va castiga. Ovidiu este un oras liberal, prin definitie. Aromanii au sustinut liberalii, iar liberalismul le-a fost mereu o dogma apropiata sufletului. Pana in ultima saptamana a campaniei electorale nu eram convinsa ca George Scupra va castiga, in pofida sondajelor de opinie care il desemnau drept castigator. A venit si ziua alegerilor si Scupra a castigat. Cum a fost posibil acest lucru? Printr-o campanie inteligenta si gratie sustinerii neconditionate (cel putin fatis) a organizatiei judetene a PSD Constanta. Scupra a fost insotit in cateva momente importante ale campaniei, cum ar fi evenimentul de lansare oficiala, de catre presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, de catre presedintele organizatiei judetene a PSD Constanta, Radu Mazare, de catre senatorul Nicu Moga si deputatii Alexandru Mazare si Eduard Martin, de intreg staff-ul PSD Constanta. Pe de alta parte, George Scupra a fost ales pe gustul alegatorilor: tanar, charismatic, cu un discurs firesc si convingator. A gasit raspunsuri la toate intrebarile ce i-au fost adresate. Mai mult, a stiut sa se foloseasca de retelele de socializare, unde a postat idei, filmulete cu prezenta lui la diverse emisiuni Tv, dar si poze cu sotia si cu fiica sa.  A facut si campanie door-to-door; locuitorii din Ovidiu l-au cantarit din ochi si l-au putut ghici. In plus, a acordat o mare atentie celor din Culmea si Poiana, care s-au simtit mereu ignorati de predecesorii lui Scupra.  "Cazul" George Scupra este demn de a fi studiat. El raspunde la o serie de intrebari pe care si le pun analistii politici. 
Ieri, la festivitatea de investitura, George Scupra a spus ca e mandru ca este aroman, dar stie ca nu a fost votat masiv de aromani, ci de romani. El va fi, insa, primarul tuturor. Primul primar aroman de oras din Romania. O fi mult, o fi putin? Cert este ca reprezinta un unicat la nivel national. Poate ca nu va fi omologat de Cartea recordurilor, dar va putea folosi aceasta aparteneta in folosul urbei; tot ce trebuie este sa "profite" de Academia Gheorghe Hagi, de numele Elenei Roizen, de insula Ovidiu si, de ce nu,  de potentialul material si uman al orasului Ovidiu.

6 comentarii:

  1. ''gratie sustinerii neconditionate (cel putin fatis) a organizatiei judetene a PSD Constanta''...adevarat graiti, la cati bani a pompat psd-constanta in aceasta campanie, localnicii stiu asta foarte bine cu cat s-au platit voturile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule (sau doamna) anonim, orice afirmatie trebuie sustinuta de dovezi, de probe - altminteri traim in tara speculatiilor si a zvonurilor. Eu scriu pe baza informatiilor detinute de mine (formatorii de opinie fac acest lucru, de regula) sau pe baza dovezilor primite din cel putin 3 surse. Nu ma orientez dupa barfe, zvonuri si alte "surse de inspiratie" care ne "infrumuseteaza" viata. Oricum, va multumesc pentru comentariu! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. nu va suparati,dar primar machedon a fost si la cogealac...deci nu e primul si probabil nici ultimul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu ma supar, ba chiar va multumesc pentru comentariu. Stiu ca sunt si au fost si alti primari aromani - dar au fost primari de COMUNE. Dl. Scupra este primul primar aroman de ORAS din tara. Speram ca se va intelege din postarea mea acest lucru. Daca nu s-a inteles, fac aceasta rectificare, cu scuzele de rigoare...

    RăspundețiȘtergere
  5. primul machedon primar este DELICOTI din oras poarta alba pt cultura voastra!!!! e la al doilea mandat!!! scupra era agent comercial cand asta era primar!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonimule, de cand este Poarta Alba oras????

    RăspundețiȘtergere