sâmbătă, 24 martie 2012

Vilele de protocol de pe litoral rămân „fete bătrâne”

Nimeni nu le vrea…

La licitațiile care ar fi trebuit să se desfășoare joi si vineri nu s-a prezentat nici un ofertant
 În urma vânzării a 8 active  din Neptun-Olimp și Mamaia – hoteluri, vile, terenuri de tenis și minigolf -  statul ar fi trebuit să câștige aproape 7 milioane de euro

Regia Autonoma Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) vrea să vândă mai multe active pe care le deține în țară, la munte și la mare, dar și în unele orașe.  Pe litoral au fost scoase la vânzare hotelul Dacia din Neptun, vilele de protocol „Agigea” din Eforie Nord,  „Egreta” și „Cerna” din Mamaia, un complex restaurant din Neptun-Olimp, un teren de tenis și unul de minigolf din Neptun-Olimp, precum și o pepinieră aflată în Eforie Nord.
            La prima vedere, oferta ar putea suna tentant pentru unii oameni de afaceri, însă este numai o simplă aparență.  Un agent economic de pe litoral, ne-a declarat sub protecția anonimatului că nu l-a interesat această licitație deoarece activele sunt mult prea scumpe și au nevoie de investitii serioase pentru a reprezenta o alternativa viabilă pentru turiști. “Eu nu aș investi în nimic din toată lista RAAPPS. Te costă încă o dată valoarea lor pentru a le renova. Apoi urmează impozitele, care sunt năucitoare, după care nu-ți rămâne decât să stai și să aștepți turiștii, care preferă să plece în străinătate. Dar se spune că ești om de afaceri. Nu, mulțumesc!” – ne-a declarat un investitor de pe litoral.
            Iată și lista activelor scoase la licitație, precum și valoarea estimată de către RAAPPS:
1. Terenul de  tenis  din apropierea hotelului Arad, din Neptun-Olimp în suprafaţă totală de 6.661,07 mp. Activul este format din două terenuri de tenis de zgură, în suprafață de 606,92 mp, alei 690 mp , spaţiu verde 5.364,15 mp. Prețul de pornire a licitației este de 1.117.600 Euro (fără TVA).
2. Terenul de minigolf  din vecinătatea hotelului Arad,  din Neptun-Olimp, în suprafaţă totală de 7.753,28 mp. Alei 260 mp , spaţiu verde 7.490 mp. Neptun-Olimp. Preţul de pornire a licitaţiei  este de  1.296.000 Euro (fără TVA).
3. Complex restaurant Dunărea (restaurant, bar, braserie, cofetarie) din Neptun-Olimp,  care are parter plus un etaj, suprafaţa desfăşurată 3.247,38 mp, teren 6.808 mp.
Preţul de  pornire a licitaţiei  este de 1.333.500 Euro (fără TVA).
4. Hotel şi bar Dacia S+P+3E (176 camere duble), suprafaţa desfăşurată 7342,74 mp, teren 7990,84 mp, Neptun-Olimp. Preţul de  pornire a  licitaţiei  este de 2.438.800 Euro (fără TVA).
5. Vila Agigea cu dotări şi teren aferent (6.972,18 mp). Clădire cu subsol, parter și un etaj,  cu suprafaţa construită desfăşurată de 1073,03 mp, din Eforie Nord.  Preţul de  pornire a licitaţiei este de 1.313.500 Euro (fără TVA).
6. Teren (pepinieră) de 8.710, 04 mp în  Eforie Nord. Preţul de  pornire a licitaţiei este de 244.000 Euro (fără TVA).
7. Vila „Egreta”, care are parter și un etaj, cuprinde 4 apartamente și are suprafaţa construită desfăşurată de 346,43 mp. Se află în Mamaia. Preţul de  pornire a licitaţiei este de  302.100 Euro (fără TVA)
8. Vila „Cerna”, care are parter și etaj, cuprinde, de asemenea,  4 apartamente și are suprafaţa construită desfăşurată de 360,42 mp. Se află în Mamaia. Preţul de pornire a licitaţiei este de 301.200 Euro (fără TVA).
Simina Teodorof, reprezentanta SRP Neptun, cea care a fost desemnată să ofere informații vizavi de dosarele de prezentare, garanțiile și taxele de participare la licitații ne-a declarat că interesul pentru aceste licitații a fost deosebit de scăzut. „Am primit câteva telefoane prin care potențiali cumpărători se interesau de licitații, însă nu s-a vândut nici măcar un dosar de prezentare. Nimeni nu s-a înscris nici la licitația de astăzi, nici la cea de mâine”.
            O posibilă explicație a acestui eșec ar putea fi prețurile destul de piperate în condițiile unei piețe imobiliare în cădere liberă. Rămâne de văzut când va fi organizată o nouă rundă de licitații și care vor fi noile prețuri de pornire.
            RAAPS a încercat și în anul 2007 să vândă  hotelul Dacia din Neptun, însă fără nici un rezultat. La acel moment, prețul de pornire a licitației fusese stabilit la suma de 4,5 milioane de euro, fără TVA. De asemenea, complexul Dunărea a fost scos la vânzare, cu prețul de pornire a licitației stabilit la 2,65 milioane de euro, fără TVA. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu