miercuri, 14 martie 2012

MRU, o nuca tare!

Am urmarit cu interes emisiunea de aseara a lui Gadea; am fost curioasa ce abordare va folosi avandu-l invitat pe Mihai Razvan Ungureanu. O nuca tare, asta a fost premierul! Inca de la inceput am remarcat emotia amandurora; nu razbatea prea mult din vocile lor, dar Gadea a terminat repede apa din pahar, iar Ungureanu a transpirat din abundenta si nu a avut cum sa-si stapaneasca urechile! Acestea, stacojii pe tot parcursul emisiunii, au fost singurele care l-au tradat. In rest, stapanire de sine cat cuprinde! Am avut senzatia ca asist la o lupta cu lasere intre doi Jedi. Adversari inteligenti! Gadea a adoptat o alta tactica de invaluire, plecand de la punerea cartilor pe masa inca de la inceput. S-a comportat elegant, pe masura elegantei interlocutorului sau. Ungureanu a dovedit ca este foarte bine pregatit si din punct de vedere psihologic - putin voalat, l-a si avertizat pe Gadea ca in acest domeniu este "tatic". Nu degeaba a fost  director al SIE. A vorbit mult si nu a spus aproape nimic. Mi-a amintit de vremea cand Magureanu era director al SRI si avea acelasi stil de a vorbi fara a spune ceva concret. Pe de alta parte, a dat senzatia - atat de importanta pentru perceptia maselor - ca nu are nimic de ascuns si da raspunsuri la toate intrebarile ce i-au fost adresate. Asta este o arta pe care putina lume o stapaneste. Una peste alta, Ungureanu "a dat bine". In timpul emisiunii am realizat insa jocul periculos, destul de evident pe care Puterea il face cu scopul clar de a discredita USL. Ungureanu a spus ca a vorbit la telefon cu Ponta, inoculand astfel ideea ca intre ei este o prietenie perceputa - foarte posibil - de catre pesedisti si liberali drept neloiala. Imi si imaginez cum au luat foc Antonescu si Daniel Constantin cand au aflat de la televizor (asta, daca Ponta nu i-a anuntat intre timp!) ca aliatul lor politic a vorbit cu MRU si ei nu stiu! Pe de alta parte, o alta declaratie a presedintelui Basescu a fost de natura a starni zazanie in USL; el a declarat ca cea mai fireasca alianta este intre PDL si PNL. Iata cum din doua declaratii aparent fara vreo legatura, Basescu si Ungureanu reusesc sa planteze neincrederea. Stapanesc foarte bine tactica "divide et impera".
Revenind la emisiunea de aseara, m-a distrat jocul lui Gadea cu Ungureanu si viceversa. Un joc al cuvintelor, un joc al malitiozitatii; parca amandoi incercau sa il domine intelectual pe celalalt, iar ce se spunea trecea in planul secund. Citind printre cuvinte, eu una am inteles ca cei doi s-au placut. Sunt curioasa ce va urma in viitorul apropiat, pentru ca in cel indepartat il vad pe Ungureanu prezidentiabil. Adversarul lui Antonescu! Iar batalia a inceput deja!

2 comentarii:

  1. Maria, Gadea doar avea temele bine pregatite...nu-l suspecta de prea multa inteligenta. Chiar nu merita. Cred ca aia din casti isi dadeau duhul...Cat despre Ungureanu, da, e al naibii de destept, instruirea de calitate de vede de la o posta dar pare periculos.
    VREAU ALTA CLASA POLITICA, ALTA DE-ADEVARATELEA!

    RăspundețiȘtergere
  2. O, Nora, o clasa politica, alta decat cloaca de la ora actuala este si visul meu. Din pacate, mecanismul de promovare a politicienilor pe listele care conteaza nu se face nici in functie de inteligenta, nici in functie de eleganta comportamentala, ci in functie de banii din tescherea. De aia au ajuns la putere multi terchea-berchea!

    RăspundețiȘtergere