miercuri, 31 august 2011

A fost odata Vama Veche!

M-a impins pacatul (si dorul, in acelasi timp) sa fac, week-end-ul trecut, o plimbare la Vama Veche. Aglomeratie mare pe sosea, cald, nervi si injuraturi din partea "participantilor (civilizati!?!) la trafic". In paranteza fie spus, rau  ne-am mai pierdut bunul simt; claxonatul este la ordinea zilei, depasirea si pe stanga si pe dreapta a devenit sport national printre soferii nostri, sicanele sunt la ordinea zilei. In fine, nu asta este subiectul de astazi al postarii mele. Cert este ca, ajungand in Vama Veche m-a intampinat o atmosfera de iarmaroc in toata regula. Si asta ar fi cea mai frumoasa parte a experientei vamaiote a verii 2011. Iarmarocul, ca iarmarocul - vanzatori ambulanti de cercei, bratari din piele, coliere din scoici, mici picturi, sculpturi. Frumoase, dupa gustul turistilor. Pe langa aceste tarabe, regasim mici terase la care se poate manca fast food:  kebab, hamsii, cartofi prajiti etc. Dupa buzunarul turistilor. Vama Veche a devenit o statiune de-a dreptul stranie: masina langa masina (de la vechi Dacii - foatre rar - la Mercedesuri si Audi, dar si Jeep-uri). Nu este chiar ca-n fata la Iaki sau la Vega, dar nici departe de hotelurile de 3-4 stele din Mamaia nu este parcul auto din Vama.
Din cauza iuresului masinilor, praful este stapan pe Vama. In imediata apropiere a plajei au aparut cladiri masive, din caramida; vile, moteluri, hoteluri de-a dreptul hidoase. Poate ca s-ar incadra bine in peisajul Saturnului sau Venusului, dar nicidecum in cel al Vamii. Cine o fi dat autorizatie de constructie unui hotel urat-urat, situat in sudul statiunii nu este greu de presupus - Vama Veche apartine de primaria Limanu. Dar se pune intrebarea daca nu exista un Plan urbanistic al statiunii, care sa fie avizat de Prefectura sau de Consiliul Judetean sau de mai stiu si eu ce alta institutie a statului. Pentru ca mi-este greu sa cred admit ca singurul vinovat de starea jalnica a Vamii este primarul din Limanu.
(Voi posta si niscaiva poze, in scurt timp).
Fiecare terasa - si sunt cateva zeci - difuzeaza alta muzica, alt gen muzical si se intrec in decibeli. Mirosurile de mici se confunda cu cele de peste prajit si de fripturi de porc. Nota bene - au fost montate din loc in loc containere pentru gunoi dar vai de nasul celor care trec pe langa ele, ca emana niste mirosuri pestilentiale indescriptibile. Iar in imediata lor apropiere sunt instalate corturi! Cum s-or odihni oamenii aia acolo, este greu de spus.
Obisnuita sa vad nudisti pe plaja de la Vama Veche, am fost neplacut surprinsa in momentul in care am remarcat ca acestia au fost impinsi spre extremitatile nordice si sudice ale plajei. Apoape de granita cu bulgarii sunt corturi si in nord, langa cazemata. In restul statiunii am mai gasit un fel de tarc , ingradit cu sarma impletita unde cica era un loc de campare amenajat. Cred ca m-as fi simtit ca un puscarias in spatele gratiilor daca mi-as fi montat un cort acolo. Cort langa cort, saltele, scaune de camping, ceaune, pahare si cani din plastic etc.  (Exact aceeasi imagine se regaseste in campingurile din Saturn, Neptun si Mamaia Nord).
Colac peste pupaza, era zi de Stuffstock. Ma asteptam sa fie o atmosfera destinsa, care sa te duca cu gandul la idealurile declarate ale acestui festival. Cica este un festival al libertatii!?! Dar pentru a patrunde in spatele gardurilor imprejmuitoare (tot ca la puscarie, halal libertate!) se plateau 25 de lei de persoana. In plus, turistii nu puteau intra cu suc sau bere la purtator... O serie de reguli erau expuse pe niste panouri mari, iar intrarea era pazita de agenti de paza (nu stiu sigur daca erau jandarmi sau agenti de pe la vreo firma de paza) care controlau spectatorii. Nu prea se inghesuia lumea sa intre, cu atat mai mult cu cat "La Sony" canta Artanu (Adrian Plesca, fost solist al trupei Timpuri Noi - actualmente Partizan).
Cred ca, trecand peste toate dezamagirile pe care le-am incercat sambata, asta a fost cea mai cumplita. Nici macar spiritul de libertate din Vama Veche nu mai exista. Si aici turistii sunt impartiti pe caprarii - aia cu bani, care epateaza, si aia fara bani, care vin de drag in vama si sunt vamaioti cu vechi state de plata. Din pacate, acestia din urma sunt din ce in ce mai putini - multi au migrat la Corbu si Vadu, iar cei cu mai multi bani in buzunar s-au orientat spre Gura Portitei.
Vama Veche a fost confiscata; din vechea Vama nu a ramas mai nimic - doar multe amintiri! A, si sa  nu uit ... a mai ramas un libertinaj uneori desuet. Un je me en fish-ism balcanic foarte greu de digerat!

4 comentarii:

  1. adio vama veche !!! welcome VADU ... NOU !!!

    VADU e chiar mai aproape !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. DA, Florin - eu prefer Corbu, am gasit o plaja mai putin frecventata si e MINUNAT. la Vadu e stresul cu Garda...

    RăspundețiȘtergere
  3. Vederi din trecut:
    http://vederidintrecut.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost la deschiderea Festivalului de la Mangalia si am facut un tur al statiunilor, ca nu le vazusem de f mult timp.Arata jalnic.Mizerie,plaja neingrijita,hoteluri parasite(apar e drept si ceva locuri bunute) si manelisti,scuze nu, manele la maxim.Era e zi ploioasa si am ajuns si in Vama.Da, peisajul e cel descris de tine.Nimic nu seamana cu acum 30 ani,poate doar vechea pescarie unde in conditii putin insalubre(dar asumate)maninci destul de bine.Se etaleaza masini f scumpe,mizerie, nu mai spun, iar la toalete e un chin.Cine se face vinovat?Da, in primul rind cei de la urbanism(daca exista), dar mizeria cine o face?Eu cred asa cun am mai scris ca s-a schimbat si calitatea oamenilor ce vin in Vama, nu vin numai pt ca le place, vin ca asa se poarta,vin din Mamaia unde isi lasau pe plaja resturile de mincare, fructe...si se cred in Vama ca in cocina.Si ... stii proverbul:'asa cap, asa caciula!'

    RăspundețiȘtergere