joi, 25 august 2011

Elena Udrea - aceasta Andreea Esca a guvernului Boc

Toate ziarele de astazi titreaza (unele pe prima pagina) ca Elena Udrea a castigat batalia cu primarul Radu Mazare, pentru Cazinoul constantean. Despre ce batalie este vorba? Senzatia mea este ca jurnalistii care dau astfel de titluri stau foarte prost la capitolul memorie si ar trebui sa incerce un tratament cu Lecitina sau cu Memo plus. O scurta, foarte scurta documentare ar fi reliefat istoria acestei preluari temporare a edificiului de la malul marii. Lucrurile sunt foarte simple si au avut o evolutie  fireasca, cel putin aparent.  Cu ceva vreme in urma, cam prin primavara, primarul Mazare anunta ca este dispus sa vanda Cazinoul deoarece municipalitatea nu are bani sa il renoveze. Atunci s-au iscat valuri mari, s-au facut sondaje de opinie, s-a cerut demisia primarului, s-au agitat spiritele, in speciale cele portocalii. Dupa un alt interval, pe undeva prin luna iulie Radu Mazare plusa si spunea ca este dispus ca, in schimbul unui euro (sau al unui leu, nu conteaza moneda), sa vanda Cazinoul constantean unui  minister care ar putea sa investeasca bani in renovare. Ministerele vizate erau Ministerul Culturii si Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale. Tot pe la acea vreme, edilul constantean anunta mass-media ca deja a trimis adrese oficiale catre aceste ministere si ca asteapa un raspuns in acest sens. Raspuns care a venit rapid, din partea ministrului Elena Udrea, cu putin timp inainte de Sfanta Maria. Elena Udrea transmitea, tot printr-o adresa oficiala, ca ministerul pe care il conduce va aloca orice suma de bani care va fi necesara pentru refacerea Cazinoului, cu conditia ca destinatia finala sa fie pastrata. Adica, sa nu fie vandut!
Ieri, in sedinta de consiliu local, municipalitatea a aprobat cu unanimitate de voturi ca edificiul vechi de o suta de ani sa fie trecut in administrarea MTDR; primarul Mazare a pus, insa, doua conditii: 1. in timp de trei luni sa fie emisa o hotarare de Guvern in acest sens; 2. in decurs de un an sa fie incepute lucrarile de renovare a Cazinoului, in caz contrar acesta va fi preluat de municipalitate.
Succint, cam asa a decurs preluarea Cazinoului. Aparent, apele din jurul Cazinoului s-au calmat; dar este o liniste dinaintea furtunii, pentru ca repercusiunile acestui demers isi vor arata fata ceva mai incolo. Ceva mai aproape de alegeri.
Ce l-a determinat pe Radu Mazare sa propuna preluarea de catre MTDR a Cazinoului este greu de spus. Parerea mea este ca a blufat sau a jucat la cacealma.  Probabil nu si-a imaginat ca un ministru PDL va raspunde la provocarea sa. Nu-mi imaginez ca nu a analizat, si pe fata si pe dos, toate posibilitatile. Nu cred ca si-a inchipuit ca Elena Udrea va pierde ocazia de a-si face o imagine (ne) meritata  de salvator al Cazinoului constantean. Si nu cred ca a fost atat de naiv incat sa nu-si dea seama ca aceasta preluare va fi o lovitura aproape de (sub)centura pe care imaginea lui o va suporta.
Pe de alta parte, Elena Udrea a jucat o carte importanta; a imbunatatit imaginea erodata  pe care PDL o are in Constanta; si nu  numai in Constanta. Acum este randul ei sa monteze pancarte pe Cazino si sa scrie pe ele: "Acest monument - simbol al Constantei este reabilitat cu sprijinul Ministerului Turismului si Dezvoltarii Regionale. Ministru Elena Udrea." Ca va scrie si PDL la coada sau nu, mai putin conteaza.
Elena Udrea este pentru cabinetul  Boc ceea ce Andreea Esca este pentru ProTV - imagine! Oricat ar fi de proaste emisiunile si filmele pe care le transmite postul, faptul ca stirile de la ora 19.00 sunt prezentate profesionist de catre Andreea Esca este suficient pentru ca sute de mii de oameni, sau poate milioane, sa se uite fascinati, seara de seara, pe ProTv.
La fel si in cazul cabinetului Boc;oricat de prost si ineficient ar fi si oricat de insipizi ar fi unii dintre ministri (nu stiu cine cunoaste macar numele tuturor ministrilor, daramite chipurile lor - ca sa nu mai vorbesc despre (in)eficienta lor), este suficient sa existe Elena Udrea - ca este injurata sau laudata, tot imagine se cheama. Si stie sa profite din plin de aceasta imagine.

9 comentarii:

  1. Ne-ai ignorat initiativa. Si nu suntem portocalii. Nici galbeni. Nici rosii. Suntem doar un Grup pentru Jurnalism, Cultura si Comunicare. SUBIECTUL nostru este FIX Cazinoul. Peste 50-60 de ani noi, politicenii si disputele lor marunte vom/vor fi oale si ulcele,dar Cazinoul ar putea fi, in continuare, la locul lui, proprietate a Constantei. Asta conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce initiatia am ignorat? eu sunt receptiva la tot ce inseamna proiecte pentru comunitate, asa ca astept detalii. Maria

    RăspundețiȘtergere
  3. Maria, ai dreptate in tot ceea ce ai scris, insa oamenii retin numai ceea ce le convine (din pacate). Faptul ca Mazare era dispus sa vanda Cazinoul s-a uitat, desi a fost mediatizata problema din plin.

    RăspundețiȘtergere
  4. Oamenii retin numai ceea ce le convine, este adevarat. Au memoria scurta! Dar important este ca, din cand in cand, sa le fie reamintite nkiste fapte. Somnul ratiunii naste monstri!

    RăspundețiȘtergere
  5. In sfarsit, un punct de vedere obiectiv si la... obiect. Ma bucur ca mai exista, inca, oameni ca tine, Maria. Din pacate, presa constanteana este atat de... "colorata" incat subiectul asta a fost prezentat in tot atatea culori. In fine, este interesant cum vor evolua lucrurile. Mult succes in tot ceea ce faci! O placere sa te citesc, ca de obicei.

    RăspundețiȘtergere
  6. OK, eu sunt curioasa ce o sa faca Udrea cu Cazinoul. Batem pariu ca o sa-i dea doar o spoiala, de ochii lumii si nu o sa faca nimic cu el? Ca tot zicea Vali de initiativa despre care s-a discutat pe Facebook la un moment dat, eu ziceam acolo ca ar putea fi transformat in muzeu interactiv despre istoria monarhiei romane, de exemplu, cu accent pe Carmen Silva, daca vreti. E o idee. Dar nu-mi imaginez nicio secunda ca cineva, madam' Udrea sau oricine, va investi timp, bani si imaginatie intr-un proiect concret.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, Liloo. Maria, da un Google cu Grupul pentru Jurnalism, Cultura si Comunicare. Vei gasi raspunsul la intrebare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc, Lili si Vali, acum voi da cautare pe google.

    RăspundețiȘtergere