joi, 16 iunie 2016

Marea Neagră continuă să nască insule. Cea mai nouă, de o frumusețe unică în lume, este neumblată



Știu că pentru foarte mulți dintre noi este incorect să existe locuri în care să nu ai voie să pui piciorul. Nouă ne place să călcăm totul în picioare (atâ la propriu, cât și la figurat!), cu intenție sau fără, doar că uneori acest lucru provoacă neajunsuri și distrugeri. Destul de puțină lume știe că, nu departe de noi, constănțenii, există un loc minunat, despre care putem spune că este de o frumusețe unică în lume, care este interzis vizitării. Este vorba despre peninsula Sacalin, situată în dreptul brațului Sfântu Gheorghe. Potrivit Rezervației Biosferei Delta Dunării, peninsula Sacalin s-a format în urmă cu 150 de ani și, într-o primă fază aici erau două insule, Sacalinul Mare și Sacalinul Mic. În timp, acestea s-au unit și au dat naștere unei lungi peninsule, care are în jur de 240 km pătrați. Până în prezent, peninsula s-a extins foarte mult și a ajuns la 19 kilometri, cu toate că în anul 1924, în urma măsurătorilor efectuate de către cercetătorii români, peninsula măsura 10 km. Adică aproape i s-a dublat lungimea, în decurs de 60-70 de ani. Și este în continuă creștere. Este greu de spus că la acel moment era o peninsulă căutată de mulți turiști. Cu toate acestea, în anul 1938 Guvernul României a declarat penisnula ca făcând parte din zona de rezervație a biosferei și a interzis popularea ei. La ora actuală, este rezervație naturală. Dacă stăm și analizăm lucrurile, se pare că peninsula are dimensiunile Capitalei, dar spunem asta doar pentru a vă putea forma o imagine. Punct. Nici o altă asemănare nu există.
O peninsulă unde au fost recenzate 229 de specii de păsări
peninsula sacalin2Peninsula are o mișcare de rotație în jurul punctului de legătură cu țărmul, iar acest lucru a fost dovedit științific prin suprapunerea unor hărți mai vechi cu cele actuale. Acest lucru se explică prin erodarea puternică a noului pământ, ca urmare a curenților marini și a vântului foarte puternic care bate dinspre mare. Specialiștii susțin că și în următoarea perioadă (mai lungă sau mai scurtă, este greu de precizat) vor mai apărea insule în această zonă în care Dunărea se varsă în Marea Neagră. Deja în apropeiere de Sulina se poate observa o mica depunere pe întinderea apei, iar asta presupune formarea unei noi insulițe. Potrivit acelorași specialist citați, pe această peninsula au fost recenzate deja 229 de specii de păsări, pești rari, cum ar fi sturionul, și plante. Deși este o peninsula neumblată, ea poate fi observată de către turiștii care se aventurează pe aici, aduși de pescarii din Delta Dunării, care cunosc toate locurile din zonă.  Un specialist care a trecut deseori prin acest loc a declarat că Sacalin este de fapt o peninsulă instabilă, cu o geometrie variabila, “în care marea năzuroasă sparge periodic câte o portiță, pe care apoi o acoperă cu aluviuni în puțină vreme, ca și cum nu ar fi fost niciodată. Pustie, nisipoasă și presărată cu cotoare ascuțite de ierburi putrezite, nu are nimic din idilicul festiv al pliantelor despre Delta Dunării. Este un loc sălbatic și atât; în jur sunt doar tufe țepoase și păsări, iar comitetul de primire al peninsulei este format din câțiva măgari iubitori de natură virgină, ce-și rumegă pe îndelete plictiseala; însă aici poți asista pe viu la miracolul prin care Dunărea și Marea plămădesc din aluviuni insule și peninsule, adăugând noi și noi bucăți de uscat la pământul Deltei.”
Cum se poate ajunge la Sacalin
nuferi in deltaCei care își doresc ca măcar să vadă cu ochii lor această nestemată a naturii, o pot face fără prea multe probleme. Trebuie doar să aveți câteva zile libere și să ajungeți până la Sfântu Gheorghe. Așa cum se știe, până aici se ajunge cu nava clasica sau cu un catamaran, dar ambele au un program de transport bătut în cuie. Plecările din Tulcea spre Sfântu Gheorghe sunt lunea, miercurea și vinerea, la ora 13.30, iar întoarcerile sunt marțea, joia și duminica, la ora 7.00. Aici vă puteți caza la particulari, iar apoi vă puteți găsi o ambarcațiune cu care să ieșiți la plimbare. În localitate se găsesc multe spații de cazare, eu am numărat cel puțin 25 de pensiuni și case care au camera de închiriat, la prețuri nu foarte mari. De fapt, tarifele de cazare sunt cuprinse cam între 50 și 120 de lei pentru o noapte. Odată ajunșți aici, nu trebuie decât să spuneți că vă doriți să ajungeți în apropiere de peninsula Sacalin și veți găsi cu siguranță o ambarcațiune care să vă ducă în acel loc. Dar, oricât ar fi drumul de lung și, uneori, poate plicitistor pentru cei neobișnuiți cu atâta izolare, în momentul în care ajungeți în apropierea peninsulei, veți simți că aerul nu vă mai este îndeajuns. Veți vedea păsările despre care menționam mai devreme, colonii întregi de pelicani, sute de nuferi galbeni care parcă așteptau să fie admirați. Aveți timp, aveți bani și vă doriți să petreceți o vacanță de neuitat? Atunci nu ezitați, descoperiți singuri peninsula Sacalin și bucurați-vă de vederea ei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu