vineri, 22 aprilie 2016

Jaf urbanistic la Năvodari. Turiştii se vor bronza la umbra blocurilor de zece etaje

În urmă cu mai mulți ani, între capătul stațiunii Mamaia și Tabăra Năvodari era foarte multă pădure care a fost defrișată chiar în timpul mandatelor primarului Nicolae Matei. (Exact acesta este motivul pentru care edilul este cercetat într-un alt dosar penal). Timpul a trecut și, din păcate, zona a ajuns de foarte mare interes pentru oamenii cu bani, care nu au ezitat în fața nici unui obstacol legat de legalitatea construcțiilor, și au constuit de la vile cu două niveluri și până la blocuri cu 4-5 etaje. Toată tevatura a început în urmă cu mai mulți ani. Primele locuințe au fost ridicate în această zonă prin anii 2005-2006. Pe atunci planul primăriei Năvodari, cea care vindea terenuri voitorilor, era să fie construite vile cu două niveluri, astfel încât zona să se transforme într-un cartier pentru oameni elevați, care au atât bani, cât și dorința de a trăi departe de lumea dezlănțuită din Constanța sau Năvodari. Și, pentru început, acest proiect părea să iasă bine, numai că timpul a dovedit că lucrurile sunt în totală degringoladă.
Apar primele probleme legale
nicoolae mateiAcolo sunt construite acum sute de case, atât cu două niveluri, așa cum era stabilit inițial, cât și hoteluri care au patru sau cinci etaje. Înălțimea construcțiilor nu ar fi foarte mare dacă nu ar fi fost alte probleme legate de distanța față de mare. Așa cum se știe, distanța dintre o construcție și până la luciul apei este, potrivit legilor în vigoare, de 150 de metri. Cu toate acestea, angajații primăriei Năvodari, cu primarul Nicolae Matei în frunte, au încălcat aceste prevederi legale și au eliberat autorizații de construcții pentru imobile cu înălțime de patru sau chiar cinci etaje, unele dintre ele construite la o distanță de doar 40 de metri de luciul apei. Cine nu-și imaginează cum poate arăta acum plaja aceasta, nu trebuie decât să dea o fugă până acolo și va rămâne nu doar cu dureri de cap, dar și cu gura căscată de uluire. Cu toate că la plajă mergi pentru a face ... plajă, pentru a te bucura din plin de razele soarelui și de apa mării, în această zonă lucrurile sunt total diferite. Grație acestor blocuri înalte ridicate fără bătăi de cap, după ora 11.00 a dimineților de vară plaja nu se va mai bucura de soare, deoarece va fi umbrită din plin. Adică vii la mare pentru câteva zile, plătești bani adevărați, că e scump, dar ajungi să constați că nu beneficiezi de soare din cauza unor construcții haotice, înalte și care nu au ce căuta acolo. Și totuși sunt ...
Localnicii sunt de-a dreptul disperați
constructii pe plaja3Inițial, construcțiile ar fi trebuit să aibă, cum vă spuneam, înalțimea de P+1+M, adică să fie de cel mult două etaje. Ele ar fi trebuit să fie locuințe, locuințe de vacanță sau pensiuni, dar au apărut și locuințe colective și apartamente de vacanță fără locuri de parcare. Este drept că în zona terenurilor concesionate, primăria avea posibilitatea de a schimba Planul urbanistic Zonal printr-o hotărâre de consiliu, însă în cazul unei alte zone, adică a Asociației 158/5, acest lucru nu era posibil fără acordul fiecărui membru al asociației în parte. Și asta pentru că sistematizarea s-a făcut în mod particular, proprietarii având în indiviziune căile de acces și spațiile verzi. Iar regimul de înălțime trebuia să țină cont de specificitatea zonei. Construcțiile ar fi trebuit să respecte regimul de înălțime astfel încât acesta să descrească pe măsură ce se micșorează distanța față de mare. De asemenea, infrastructura de apă și canal a fost realizată pe cheltuiala exclusivă a proprietarilor și a fost dimensionată pentru un regim de înălțime mic, adică cel stabilit inițial. În sesizările pe care le-au făcut către toate instituțiile statului, începând cu președinția și cu ministerele de resort, membrii Asociației atrag atenția că “Abaterea de la PUZ-ul și PUD-ul inițial, modificarea regimului de înălțime și lipsa parcărilor au dus la un haos arhitectonic și urbanistic. Investitorii sunt atrași de această zonă cu utilități existente, sunt interesați de construcții mari, blocuri de apartamente și, cu ajutorul primăriei, eludează planurile de urbanism inițiale și posibilitățile tehnice ale elementelor de infrastructură (apă, canal), necesarul de parcări pentru autoturisme. O continuare a acestui mod defectuos de gestionare a situației urbanistice prin abaterea de la legile și normele legale în vigoare va duce pe termen mediu și lung la efecte ireparabile”, au precizat membrii Asociației de proprietari A158/5.
Talmeș-balmeș în toată regula
Trecând peste toate probleme legale existente în zonă, trebuie să știți că acolo este un talmeș-balmeș. Ai senzația că ai intrat în zona crepusculară. Zeci de câini aleargă după orice mașină care trece pe acolo, cu chiu cu vai, că e plin de gropi, iar molozul este vraiște peste tot. Fie că te uiți în stânga, fie că privești spre dreapta, sunt case și blocuri în construcție. Iar când privești înălțimea macaralelor, îți dai seama că acolo nu va fi construită o vilă, ci un adevărat bloc. Foarte aproape de mare!
Autoritățile de turism susțin că plaja de la Năvodari va fi distrusă
alin burceaImplicarea autorităților din turism în acest caz este destul de veche. Cu toate acestea, nici până în ziua de azi glasul lor nu s-a făcut auzit atât de mult încât să implice vreun proiect de rezolvare. Unul dintre oamenii care s-a revoltat și a scris despre nemulțumirile sale pe blog, a fost Alin Burcea, un om foarte bine cunoscut în mediile de turism, și care a fost și secretar de stat în Ministerul Turismului. Încă de pe vremea premierului Viorel Ponta, Burcea preciza că ANAT i-a cerut premierului să blocheze acest proiect al lui Matei.  "Să ne imaginăm că pe plaja din Năvodari, pe şase kilometri lungime, va apărea o alee de beton lată de 16 metri, în jurul căreia vor apărea construcţii, locuinţe şi chioşcuri, toate în faţa hotelurilor construite în ultimii zece ani. Evident că dacă se ştia lucrul ăsta de acum zece ani, nu mai investea nimeni aici. Vreau să atrag atenţia că o staţiune construită în ultimul deceniu riscă să fie îngropată. Nu o să vină nimeni să stea printre bălării, cu construcţii în faţă. Este un apel pe care îl fac primului ministru din partea ANAT, să intervină cu Corpul de Control al Guvernului", a declarat Burcea.  "Fac un apel ca această nenorocire, acest jaf să fie anulat. Este vorba de o afacere de sute de milioane de euro, dacă vor începe lucrările de construcţie pe plajă. E o nenorocire care trebuie stopată acum. Primarul Năvodariului a depus la Consiliul Judeţean Constanţa o cerere pentru PUZ, care trebuie blocată urgent. În această cerere este prevăzută faleza, dar şi mai multe construcţii, dintre care unele pe plajă, şi am văzut acolo şi blocuri de P+10. Or, să te trezeşti acum pe plajă cu un lanţ de blocuri de P+10, înseamnă un jaf. Cred că trebuie pornit un control adevărat şi de către DNA", declara la momentul anului 2014 Alin Burcea. Ați văzut vreun efect al declarațiilor sale?
Ce-i mâna pe ei în luptă?
mohammad_muradȘi iată că această alee de beton a apărut. Nici Mohammad Murad, președintele FPTR și unul dintre cei mai mari investitori în turism nu este mai blând în declarații. El ne-a spus că, din câte știe, Apele Române nu aveau cadastru pentru această plajă. “Este o mare bătaie de joc ce s-a întâmplat acolo. Nimeni nu are acest drept, de a îngrădi accesul tuturor pe plajă. În plus, este interzisă construcția unor clădiri la mai puțin de 150 de metri de mare. Singura soluție este, în opinia mea, ca Guvernul să emită o hotărâre pentru ca lucrurile să fie oprite.” El ne-a declarat că dacă face cine știe ce afirmații, s-ar putea interpreta, dat fiind faptul că este investitor în turism.
Este greu de spus ce anume se va întâmpla și cu ce rezultate. Pentru că, din câte se pare, este implicată foarte multă lume sus-pusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu