vineri, 22 aprilie 2016

Viață grea pentru compania “Apele Române”



Primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a organizat astăzi o conferință de presă, în care a adus acuzații “Apelor Române”. El a spus că această companie este responsabilă de prăbușirile falezelor de la Eforie Nord și Eforie Sud, exact în zone unde au lăsat lucrări nefinalizate încă din 2012. Primarul orașului Eforie a anunțat că a dat în judecată Apele Române și cere organizarea unui referendum local, pentru ca cetățenii să arate dacă sunt mulțumiți de starea falezelor și dacă doresc trecerea acestora în administrarea orașului Eforie.

Falezele s-au prăbușit după finalizarea lucrărilor

Faleza de la Eforie Sud s-a prăbușit, anul trecut, în zona Cazino, unde ”Apele Române” au executat o lucrare, la foarte puțin timp după ce s-a făcut recepția. De asemenea, la Eforie Sud, după Capul Turcului, faleza este surpată și nu s-au executat lucrări de peste 5 ani. Nici la Eforie Nord lucrurile nu stau mai bine.  Faleza s-a surpat anul trecut, în zona în care Apele Române au abandonat o lucrare. Conform Raportului de Inspecție al Inspectoratului de Stat în Construcții: ”Pe acest sector au fost demarate anterior de către Adminitrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral lucrări autorizate cu AC 200/2009 - ”Lucrări de consolidare a falezelor din Eforie Nord și Eforie Sud”. Lucrările au fost începute în anul 2009 și au fost întrerupte în anul 2012 din lipsă de finanțare, conform reprezentanților ABADL. (…) Din lipsa alocațiilor bugetare, nu s-au realizat lucrările de ancorare a zidului de sprijin, precum și alte lucrări adiacente cuprinse în proiectul de execuție (scurgerea apelor, pământul armat, reprofilarea taluzului între noul zid de sprijin și aleea superioară).” Primarul Ovidiu Brăiloiu a arătat că de 7 ani de zile, falezele inferioare din Eforie Nord, și în Eforie Sud sunt în șantier, iar de 5 ani de zile lucrările au fost abandonate: ”Se pun în pericol turiștii. Este mizerie, sunt deșeuri, iar Garda de Mediu bate la ușa Primăriei. Adică cineva e vinovat – că pune în pericol turiștii, că nu lucrează, că este mizerie – iar Primăria Eforie primește reclamațiile și trebuie să cheltuie bani din bugetul local ca să facă toată curăţenia”.

Deja Primăria Eforie a dat în judecată Apele Române

Ovidiu Brăiloiu a precizat că, în fiecare an, pentru administrarea precară a plajelor turiștii și locuitorii din Eforie adresează sute de plângeri pe care Primăria trebuie să le gestioneze, în situația în care toate veniturile din exploatare revin ”Apelor Române”: ”Toate aceste venituri, mai ales din exploatare, trebuie folosite pentru infrastructura locală din Eforie. Pentru drumuri, pentru accesul către plaje, pentru trotuare şi scări. În acest moment, unii sunt cu mapa, alții cu sapa. Unii iau fondurile, iar orașul Eforie se alege cu munca și cheltuiala”. Primarul Brăiloiu a anunțat că a dat în judecată ”Apele Române” pentru prăbușirea falezei de la Eforie Sud și cere să se intervină de urgenţă pentru refacerea falezei inferioare și pentru continuarea lucrărilor începute în 2009.

Vrea referendum local

De asemenea, primarul orașului Eforie cere organizarea unui referendum local pentru ca locuitorii orașului Eforie să spună dacă sunt mulțumiți de modul în care Apele Române administrează falezele si plajele şi dacă își doresc ca administrarea falezelor si plajelor să se facă de către autoritatea locală – Primărie și Consiliul Local. Ovidiu Brailoiu a făcut apel la toți parlamentarii de Constanța să sprijine o lege a litoralului, prin care să se reglementeze clar toate problemele care în acest moment blochează dezvoltarea stațiunilor de pe litoral.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu