(Aceasta postare am facut-o in urma cu ceva ani, dar recitind-o mi s-a parut numai buna de pus pe blog!)
Recent, ne-am hotarat
(cu familia) sa dam o fuga pana la Dalboka sa mancam midii. Inteleapta
decizie!
Aproape de ora pranzului ne-am imbarcat in masina si am
pornit spre Vama Veche. Aglomeratie pe sosea, dar dupa ce am trecut
vama, lucrurile s-au calmat brusc. Dupa ce am platit rovigneta 3 euro,
ne-am indreptat spre Durankulac, prima localitate bulgareasca de dupa
vama. Drumul, vai mama lui, mi-a reamintit de drumurile din Ardeal
imediat dupa 1990. Dar totul a palit in momentul in care am ajuns in
parcarea crescatoriei de midii de la Dalboka. De sus, aveai impresia ca
drumul duce direct in mare - o mare de o culoare fantastica, parca nu
era vorba despre Marea noastra Neagra. Era o mare cu zeci de nuante de
albastru.
Drumul catre crescatoria Dalboka coboara brusc spre
mare, pe alocuri cu o inclinatie de peste 45 de grade. Desi la o
distanta de circa 2 km exista o parcare amenajata, nu toate locurile
erau ocupate, fapt care m-a dus cu gandul ca locul nu este foarte
aglomerat. Nimic mai fals; spre local, si pe stanga si pe dreapta erau
parcate masini, cele mai multe cu numar de Romania. Pe un praf uscat
ridicat de masinile care incercau cu greu sa urce printre oamenii care
coborau si cei care urcau (deja obositi si cu burtile pline), am coborat
spre terasa crescatoriei de midii.
De
la distanta mica, asa arata terasa. Cand am ajuns insa in fata
intrarii, am descoperit ca de fapt sunt doua localuri, unul relativ nou,
cu aspect elegant, iar altul mai vechi, rustic, cu o terasa acoperita
cu plasa de pescuit. Ulterior am aflat ca cel rustic este adevaratul
restaurant al crescatoriei de midii. Asa arata intrarea pe terasa, scrie
ceva gen: ferma de midii de la Dalboka.
Terasa
este amplasata intr-un loc de vis, ce imbina in mod salbatic marea
linistita si muntele care parca sta de straja. A sta pe terasa aceea,
era mai mult decat o relaxare. Era o bucurie a simturilor - ulterior
avea sa fie si a simturilor (papilelor) gustative.
Sa
gasim loc pe terasa a fost un chin, ne-am impartit in echipe si ne-am
postat in mai multe colturi; dupa vreo jumatate de ora de asteptare, de
la o masa de langa mine am auzit cererea notei de plata, apoi comentarii
in romana. M-am dus tinta la meseni si am cerut permisiunea de a ma
aseza. Dar asteptarea a meritat - chelnerii s-au miscat foarte repede,
inteleg limba romana si vorbesc engleza. Meniul este atat in bulgareste,
cat si in romaneste, desi cred ca ar fi trebuit sa fie doar in
romaneste, pentru ca majoritatea clientilor (si erau cateva sute) erau
romani. Ce si cu cat se poate manca la Dalboka? - midii a la Burgas (cu
orez) - preferata mea - 6,5 leva
- midii la tigaie, cu sos picant - 7 leva
- midii cu cascaval - 5 leva
- midii afumate, midii la gratar, midii pane, midii afumate (intre 3 si 5 leva portia)
- sarmalute in foi de vita cu midii - 5 leva
- midii umplute cu mere - 6 leva
- diverse soiuri de peste (guvizi, hamsii, rechin, calcan)
Ce
mai, un adevarat rai pentru iubitorii de peste. Orice meniu ai lua,
trebuie asezonat cu rakia - de struguri si/sau de gutui si cu bere
bulgareasca Kamenitza sau Zagorca. Rakia costa 2 leva, iar berea e tot 2
leva. La halba. Fireste, pentru soferi sunt tot felul de bauturi
nealcoolice.
Am mancat atat de bine si gustul de midii a fost
atat de placut incat l-am simtit pe limba mult timp dupa ce am plecat de
la Dalboka.
In
poza, se vede in zare ferma de midii - asa ca in orice zi ati ajunge
acolo puteti manca midii proaspete. Dar am postat poza mai mult pentru a
va arata marea. In conditiile in care pe litoralul romanesc era arborat
drapelul rosu de interzicere a imbaierii, din cauza valurilor foarte
mari, la Dalboka marea era linistita, calma si atragatoare.
Ca sa
nu-mi intrig prea mult cititorii prin titlul acestei postari, fac
mentiunea ca, numai cu o zi inaintea plecarii in Bulgaria am fost la
Vama Veche. Cum ne-a apucat foamea si ne place pestele, ne-am dus la
cherhanaua din vama. O stiam de multa vreme, dar era un local micut si
care avea doar doua mese in fata. Acum am gasit o cladire mare, cu multe
mese pe terasa si cu multa lume infometata. Bucatarul gatea pe gratarul
de pe terasa, asa ca toata lumea putea vedea cum si ce anume gateste.
Buna mancarea si acolo, dar portiile sunt mult mai mici decat la
Dalboka, iar preturile mult mai mari. A, am uitat sa spun ca noi am
platit la Dalboka pentru 4 persoane mai putin de 60 de leva. Asa ca,
daca ajungeti la Vama Veche si vreti sa mancati peste, dati mai bine o
fuga pana la Dalboka.
Satui si incantati de tot, peisaj, servire,
atmosfera, am plecat spre masina. Pe drum ne intrebam cum sa continuam o
dupa amiaza frumoasa de duminica - aveam de ales intre a merge la
Balcic sau la Cap Kaliacra. Cum se facuse deja destul de tarziu, am
hotarat sa lasam Balcicul pentru alta data si sa mergem spre Cap
Kaliacra, pentru ca era mai aproape si se afla oarecum in drumul nostru
spre casa. Pe un alt drum, dar care este mult mai frumos si mai putin
aglomerat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu