vineri, 27 martie 2015

Constanteanca Cristiana Eso face muzica si teatru in Franta

Ok, in urma cu ceva vreme, nu stiu exact daca este vorba de o luna sau de un an, ori doi, cineva a postat un mesaj la unul dintre articolele mele. Era un mesaj prin intermediul caruia imi spunea ca sunt o persoana care este preocupata doar de politica, de felul prost in care merg lucrurile in tara noastra, de lucruri rele, in general. Asa mi-a scris el si inclin sa cred ca avea mare dreptate. Stiu ca sunt foarte multe persoane, in general cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, care nu se uita aproape deloc la televizor, oameni care nu au timp sa stea prea mult in fata calculatorului, sunt oameni care muncesc mult si au cu totul alte preocupari. Sincer, le invidiez! Stiu ca este mult mai sanatos sa iti petreci viata exact asa cum simti, esti mult mai implinit daca reusesti sa ai un astfel de trai zilnic. Admit ca am persoane foarte apropiate care se uita la telenovele, la multe telenovele. Le inteleg si nu imi voi permite sa incerc a le schimba stilul de viata. Nu am cum si nu mai vreau sa-mi fac inutil dusmani. Am trecut peste asta in urma cu 25 de ani cand incercam sa ii conving pe toti apropiatii mei ca trebuie sa voteze cu Ratiu sau cu Campeanu. Nu mi-a iesit! Si ani de zile am fost "oaia neagra" a familiei! Asa ca astazi voi incerca sa scriu despre altceva, despre lucruri frumoase cu toate ca afara ploua si este cat se poate de urat!  In urma cu multa vreme, cred ca era prin anul 2001, am cunoscut o tanara romanca care se numeste Cristiana Eso. Se nascuse la Constanta dintr-o mama romanca si un tata nigerian. O frumusete de fata care a trait in orasul de la malul marii pana a implinit 15 ani. Apoi s-a  mutat impreuna cu parintii ei in Franta, la Nancy! Initial s-a inscris la Facultatea de Medicina, unde a urmat doi ani de studii. Dar si-a dat seama ca nu este facuta pentru aceasta meserie si a renuntat. S-a inscris apoi la Conservatorul de Muzica, la sectia Canto, in acelasi oras. La varsta de 20 a ani a inceput sa scrie si, in patru ani a terminat aceasta carte, "Carte pentru Oma El" Venise la Constanta pentru a o lansa. Ne-am intalnit in redactia ziarului "Observator" si am realizat un material cu ea. O tanara minunata, pe care am urmarit-o cat de cat de-a lungul timpului. La ora actuala este membra a corului Operei Limoge. A cantat de-a lungul timpului piese din compozitiile lui Enescu, Eduard Caudella si altii. Pe langa muzica, tanara a continuat sa scrie si sa regizeze bucati muzicale, cum ar fi "Proza si cadente", "Cartea romaneasca din cele patru anotimpuri". In plus a jucat si in piesa romaneasca "Pestele verde", in anul 2006. Un om complet si, din fericire, de-al nostru!

Uitati-va cu atentie la ea! Este Cristiana Eso! Iata cum suna Al treilea madrigal al ei!  "Eu n-am umbra, eu am stanci ce gravita in jurul inelului trupului meu. eu n-am urme ci doar adieri ale trecerilor mele deasupra obrajilor cuvintelor culcate. eu n-am trup, eu am o panza veche pictata de un italian in exiluri si mie nu-mi mai e teama nici de asteptari si nici de rasarituri. veghez somnurile paradisului caci ea a adormit pe aura de deasupra capului." Sper sa revina la Constanta si sper ca localnicii sa o recunoasca! Aveti idee cati tineri minunati avem in tara si in afara granitelor tarii? Cred ca nu!

2 comentarii:

  1. Ce mă bucură faptul că ai scris acest articol! Este verișoara mea și sunt tare mândră de ea și de realizările ei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult, Iulia. Si eu sunt mandra de Cristiana dar, din pacate, prea putini romani stiu de ea! Si-mi pare rau, ca nu e normal acest lucru!

    RăspundețiȘtergere