miercuri, 6 martie 2013

Pai, nu stiu cum...dar Chavez s-a dus "dincolo"


Este o zi cu soare... constantenii stiu ce inseamna asta si cat de importanta este! De-abia astazi, dupa o gramada de vreme, simt ca se poate trai; nu stiu cat de bine, dar stiu ca se poate trai. Am avut un vis straniu, foarte straniu, care m-a facut sa simt ziua de astazi ma bine decat niciodata. ce poate fi mai frumos decat sa visezi ca esti curgator... la fel ca si apa, la fel ca si timpul, la fel ca si orice curge usor la vale. E o senzatie tare ciudata si placuta in acelasi timp. L-am visat pe Hugo Chavez. Va rog sa nu radeti de mine, dar am vorbit cu el in limba romana!  Eu nu cred ca a murit de curand ci, mai degraba, tind sa cred vocile care spun ca s-a stins in urma cu doua luni. Ce am visat noaptea trecuta vine sa imi confirme supozitiile. Hugo imi spunea cat de verde este totul in jurul lui. Am stat si m-am gandit la clima din America de sud si mi-am dat seama de diferente climaterice dintre cele doua continente ale noastre. Asa ca, daca la noi e aproape primavara, la ei trebuie sa fie aproape iarna. Sau ma insel?
Presedintele Hugo Chavez a fost cunoscut pentru discursurile grandioase si atacurile indraznete. Un orator extraordinar de talentat, care s-a bucurat de atentia speciala a presei. Iata noua dintre momentele memorabile care l-au facut pe Chavez o forta in Venezuela si in intreaga lume.
4 Februarie 1992: O declaratie curajoasa dupa lovitura de stat esuata. Hugo Chavez a condus lovitura de stat esuata impotriva guvernului venezuelean. In urma arestarii sale, acesta a aparut la televiziunea de stat solicitandu-le rebelilor sa iasa din starea de alerta. Chiar si atunci, el nu s-a aratat dispus sa se retraga.
2001: Ziua de nastere a "parintelui" cubanez. Chavez si Fidel Castro, fostul lider al Cubei, au petrecut numeroase aniversari impreuna, ocazii de a-si demonstra respectul reciproc. Cand Castro a implinit 75 de ani, Hugo Chavez i-a daruit celui pe care il alinta "Padre" prima sa pusca din armata.
7 august 2005: Incheierea colaborarii cu SUA in razboiul impotriva drogurilor. Hugo Chavez a acuzat agentia de combatere a drogurilor din SUA de spionaj si a suspendat cooperarea cu aceasta. Statele Unite s-au plans ca Venezuela nu a depus suficiente eforturi pentru a opri transporturile de cocaina din Columbia, care treceau prin tara catre SUA si Europa.
20 septembrie 2006: L-a numit "diavol" pe presedintele George W. Bush. Amar si sarcastic, presedintele Venezuelei l-a numit pe George W. Bush "diavolul care se crede proprietarul lumii". In fata Adunarii Generale a ONU, Chavez a declarat "Ieri a venit diavolul aici. Si astazi mai miroase a sulf la aceasta masa". Apoi, el si-a facut semnul crucii si a impreunat mainile aruncand o privire spre cer.
Septembrie 2007: Chavez l-a numit "prost" pe realizatorul unei emisiuni TV. In urma unei intreabari a realizatorului emisiunii "Alo Presidente", Hugo Chavez a raspuns: "Aceasta este o intrebare stupida. Nu pot raspunde unei intrebari stupide, deoarece oricine incearca devine stupid. Doar un prost poate pune o intrebare stupida".
10 noiembrie 2007: Regele spaniol i-a spus lui Chavez sa taca. Intr-un discurs la summitul ibero-american de la Santiago, Hugo Chavez l-a numit "fascist" pe fostul premier spaniol Jose Maria Aznar. Furios, Regele Juan Carlos I i-a replicat in limba spaniola: "De ce nu taci?"
Martie 2011: Capitalismul a ucis civilizatia de pe planeta Marte. De-a lungul carierei politice, presedintele Venezuelei a folosit mai multe sintagme pentru a sublinia relele capitalismului. "Eu am spus mereu ca nu ar fi ciudat sa fi existat civilizatie pe planeta Marte. Dar poate capitalismul a ajuns si acolo, imperialismul a sosit si a terminat civilizatia de pe planeta".
Decembrie 2011: A sugerat ca Statele Unite detine tehnologia inocularii cancerului. Chavez a sustinut un discurs despre posibila existenta a unei tehnologii prin care Statele Unite inoculeaza cancerul, dupa ce si Cristina Fernandez, presedintele Argentinei, a fost diagnosticata cu aceasta boala, dupa el, presedintii brazilienii Luiz Inacio "Lula" da Silva si Dilma Rousseff si presedintele paraguayan Fernando Lungo.
Aprilie 2012: Recunoasterea eroului sau, Simon Bolivar. Hugo Chavez s-a descris ca un discipol al lui Simon Bolivar, aristocratul care in secolul al XIX-lea a eliberat o mare parte din America de Sud. Chavez a comandat un mausoleu pentru ramasitele eroului national si a comandat teste care sa verifice teoria prin care acesta a murit prin otravire si nu de tuberculoza. Ancheta a ramas neconcludenta.
Asadar, simpatic sau nu, el s-a dus "dincolo". Tot ce pot sa-i doresc este "sa-i fie tarana usoara"! Nu stiu in ce masura a fost iubit sau venerat de ai lui, dar cred ca a fost. Poate noi suntem altfel ca si neam, poate ca nu, dar cred ca diferenta de educatie primita de-a lungul timpului ne diferentiaza semnificativ. Cred ca e de vina si diferenta de fus orar! Cine stie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu