joi, 1 noiembrie 2012

Candidati interesanti pentru Colegiul 5. Il bate Manea pe Iorgus?

Am ajuns si la colegiul 5 pentru Camera Deputatilor; de astazi vorbesc despre candidaturi certe. Toate partidele politice (si alintele inregistrate oficial) si-au depus dosarele de candidati. Iata aliantele, partidele care s-au insris oficial in batalia pentru alegerile parlamentare: USL (PNL, PC, UNPR, PNTCD - aripa Ciorbea) si PSD), ARD (PDL, FC, PNTCD - aripa Pavelescu), UDMR, PER si PRM. Colegiul 5, la care voi face astazi referire, cuprinde urmatoarele localitati: Mangalia, 23 August, Costinesti, Limanu, Pecineaga si Tuzla. Daca ne uitam putin la structura acestor localitati si la felul in care au decurs alegerile locale, am putea concluziona ca Victor Manea, candidatul USL, ar castiga fluierand colegiul. Mangalia, municipiul in care a candidat Zanfir Iorgus (candidat pentru un nou mandat din partea ARD) a fost castigata de Radu Cristian - sustinut de PNL (ulterior, dupa reorganizarea alegerilor, el a fost sustinut de USL in ansamblul ei). Cosatinestiul este comuna castigata de liberalul Traian Cristea; el a avut mai multi contracandidati, inclusiv pe Ema Gavrila (din partea PC). Ea insa a pierdut alegerile locale si acum candideaza pentru un fotoliu in Parlament, din partea PPDD. Dar hai sa va prezint candidatii so apoi sa detaliez activitatea lor politica, si nu numai. Pentru colegiul 5 se vor bate cu arme si munitii Victor Manea (USL), Zanfir Iorgus (ARD), Ema Gavrila PPDD, Alexandru Orezeanu (PER), Marius Ciobanu (PRM) si Jakab-Ughy Istvan (UDMR).
Victor Manea este nascut in Constanta si este jurist si licentiat in dreptul afacerilor. In viata politica a intrat inca din anul 1990; fireste, s-a inscris in PNL, partid pe care nu l-a parasit niciodata (adica nu a fost un traseist politic!). A detinut 4 mandate de presedinte al organizatiei de tineret PNL Constanta si tot atatea mandate de vicepresedinte la nivel national. La ora acuala este presedintele organizatiei municipale PNL Constanta. In anul 2008 a fost candidatul liberalilor la Primaria municipiului Constanta (a pierdut, cum se stie, in fata lui Radu Mazare). Si-a facut o intrare neobisnuita in oras, calare pe un elefant. Nu stiu cat de bine primit a fost acest fel de campanie, dar este clar ca a ramas in memoria colectiva ca omul care s-a plimbat cu elefantul!  In mandatul 2004-2008 a fost consilier judetean, iar in 2008-2012 a fost consilier municipal.
La momentul actual este director al firmei Berto Lune SRL. Manea este foarte cunoscut pe colegiul 2, dat fiind faptul ca a fost responsabil de zona Mangalia pa parcursul alegerilor locale; de asemenea, el va avea parte de sprijnul primarilor liberali de la Limanu, 23 August, Costinesti. Nici primarii PSD (care au candidat sub sigla USL) din Tuzla si Pecineaga nu vor sta cu mainile incruscisate, ci il vor sustine pe Victor Manea.
Principalul contracandidat al lui Manea este Zanfir Iorgus. El este binecunoscut atat in zona Mangalia, cat si in localitatile ce sunt in componenta colegiului 5.
Despre Iorgus ar fi multe de spus; a fost primar al municipiului Mangalia din 1996, pana in 2008. Adica a condus 12 ani (trei mandate) si a piedut in anul 2008 in fata lui Claudiu Tusac (cumatrul sau!). Initial Iorgus a fost un taranist convins; totul pana cand PNTCD a intrat in conul de umbra care il tine la fund si acum. Apoi a cochetat un pic cu PSD, iar apoi s-a oprit in barca PDL. Actualmente este deputat PDL pe colegiul 5.
Iorgus s-a nascut in Moldova, (nu mai retin exact in ce localitate) si a facut liceul si facultatea la Galati. Dupa absolvire s-a angajat la santierul 2 Mai Mangalia  (probabil venise acolo prin repartitie guvernamentala, asa cum era sistemul pe atunci). Din '93 pana in '95 (cand a devenit primar) a fost manager al firmei Zimcom SRL Mangalia. In 2007, jurnalistul Adrian Carlescu (contracandidat al lui Iorgus la alegerile locale din acest an) demonstra ca firma lui Iorgus, Zimcom, detine in patrimoniu doua minihoteluri din Jupiter, respectiv Nalba si Mimoza, latura de sud a complexului comercial Callatis din cenrtul Mangaliei, doua apartamente si un teren agricol. De asemenea, familia Iorgus avea un hotel in Eforie Nord, un teren intravilan La Steaguri, in Neptun. Asta in 2007! Intre timp, oponentii lui Iorgus l-au acuzat de multe alte afaceri, inclusiv de lotizarea padurii Comorova. Au spus ca el are mai multe loturi acolo, prin interpusi. De asemenea, i se pune in carca faptul ca semnat contractul cu Callatis Therm, firma din cauza careia locuitorii din Mangalia au rabdat de frig iarna trecuta. Nu este lipsit de importanta nici scandalul pe care l-a avut cu Crucea Rosie si care viza o suprafata de teren din curtea Spitalului Mangala. In fine, pe numele lui nu exista nici un dosar penal, astfel ca, pana la proba contrarie, este curat ca lacrima!
In fine, despre sansele sale la un nou mandat nu ma pot exprima; este cert ca va fi o batalie in toata regula. El, ca si deputat, a avut o activitate bogata, dar nimeni nu va uita ca partidul din care face parte (PDL) a taiat salariile si pensiile.
In ceea ce o priveste pe Ema Gavrila, candidatul PPDD, are un trecut politic interesant; a canadidat atat in 2008, cat si in 2012 pentru primaria Costinesti. De fiecare data, din partea unui alt partid politic. In 2008, era candidata din partea PSD, in 2012 s-a vehiculat numele ei ca si candidat din partea PDL, insa ulterior a acceptat oferta PC si a candidat la primarie din partea acestei formatiuni politice. Acum o regasim pe lista PPDD. Ema Gavrila este om de afaceri, dar a cochetat si cu modelingul si a scris si o carte. Este o femeie inteligenta, determinata si spera ca va putea deveni deputat. Nu stiu ce sanse are Ema Gavrila in fata lui Victor Manea si a lui Zanfir Iorgus, dar nu se stie niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu